Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυξάνεται η αβεβαιότητα με την αποχώρηση Schaeuble, Dijsselbloem από το Eurogroup

Αυξάνεται η αβεβαιότητα με την αποχώρηση Schaeuble, Dijsselbloem από το Eurogroup
Οι συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που άρχισαν ως διασκέψεις για την  ανταλλαγή απόψεων μετατράπηκαν ως ένα από τα σημαντικότερα όργανα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη
Το αυριανό (9/10) Eurogroup στο Λουξεμβούργο δεν θα είναι το ίδιο με τις προηγούμενες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς θα αρχίσουν οι «αποχαιρετισμοί» δύο εκ των πρωταγωνιστών στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.
Από τις συνεδριάσεις πλέον θα λείπουν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, ο οποίος στα τέλη του Οκτωβρίου 2017 αναλαμβάνει πρόεδρος στη γερμανική Βουλή και ο επικεφαλής του Eurogroup  από το 2013, Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος θα πρέπει να αποχωρήσει από το συμβούλιο το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. 
Η αποχώρηση του Schaeuble και του Dijsselbloem πιθανότατα θα στερήσουν από το Eurogroup το βάθος και την εμπειρία, καθώς η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με στόχο την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, παρατηρεί το Bloomberg.
Αβεβαιότητα και αλλαγή ισορροπιών προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurasia Mujtaba Rahman.
«Ο Schaeuble και ο Dijsselbloem είναι σημαντικές προσωπικότητες, δεν είναι βέβαιο αν ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup και ο Γάλλος υπουργός Bruno Le Maire θα μπορέσουν να καλύψουν αυτό το κενό», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η αποχώρηση του 75χρονου Γερμανού πολιτικού και του έμπειρου Ολλανδού αξιωματούχου έρχεται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία το Eurogroup μετατοπίζεται από τη διαχείριση των κρίσεων στην πρόληψή τους.
Ήδη ο ευρύς διάλογος εστιάζεται στην ενίσχυση της Ευρωζώνης, ώστε να είναι θωρακισμένη σε μελλοντικές κρίσεις.
Οι συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που άρχισαν ως διασκέψεις για την  ανταλλαγή απόψεων μετατράπηκαν ως ένα από τα σημαντικότερα όργανα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη.
Στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι υπουργοί πραγματοποίησαν πολλές, συχνά πολύωρες συναντήσεις για έκτακτες καταστάσεις, όπως η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η διάσωση τραπεζών.    

Ο κυρίαρχος ρόλος του Schaeuble

Κανένας πολιτικός δεν διαδραμάτισε πιο κεντρικό ρόλο σε αυτές τις συνεδριάσεις παρά ο Schaeuble, ο οποίος στα οκτώ χρόνια της θητείας του συνεργάστηκε με οκτώ υπουργούς Οικονομικών από την Ελλάδα, και τέσσερις από τη Γαλλία.
Συχνά αναφέρεται ως «αρχιτέκτονας της λιτότητας», κέρδισε τον σεβασμό των Ευρωπαίων ομολόγων του και τηρώντας σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα απέκτησε δημοφιλία.
«Τώρα η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αν και η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της, ανέφερε ο Schaeuble σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο France Inter, που μεταδόθηκε το Σάββατο (7/10).
«Οι δυνάμεις μου δεν είναι απεριόριστες» είπε όταν ρωτήθηκε γιατί παραιτείται.
«Οκτώ χρόνια αρκούν», σημείωσε.
Η μακρά θητεία του Schaeuble και η ισχύς της Γερμανίας ως η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση του έδωσαν απαράμιλλη επιρροή.
Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν, πως η επιρροή του οφείλεται στην προσωπικότητά του αλλά και τις αντοχές στην υπεράσπιση θέσεων, που πολλοί άλλοι πολιτικοί θα χαρακτήριζαν αντιλαϊκές.

Στουρνάρας: Ισχυρή προσωπικότητα ο Schaeuble

«Ο Schaeuble είχε μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της χώρας για δύο χρόνια.
 «Είχε σθένος, μεγάλη ανθεκτικότητα και ισχυρές απόψεις», είπε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στο Bloomberg προσθέτοντας ότι η ισχυρή οικονομία της Γερμανίας προσέδωσε στον Schaeuble «κυρίαρχο ρόλο».
Αν και ο διάδοχος του Schaeuble παραμένει άγνωστος, οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν αναμένουν ουσιαστική μετατόπιση της οικονομικής πολιτικής, ανεξάρτητα από το ποιος αναλαμβάνει.
Παρόλα αυτά, η αντιστάθμιση της επιρροής του θα είναι δύσκολη για οποιονδήποτε διάδοχο, ειδικά τώρα που ο πολιτικός αστερισμός της ευρωζώνης έχει αλλάξει.
Με την άνοδο του Emmanuel Macron στη Γαλλία, το Παρίσι έχει γίνει πιο ενεργός παίκτης σε οικονομικά ζητήματα, οδηγώντας τις συζητήσεις σε θέματα όπως η φορολογία των ψηφιακών εταιρειών και η μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ.
Η αυξανόμενη παρουσία της Γαλλίας σε αυτές τις συνομιλίες θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο μιας σταδιακής επανεξισορρόπησης των εξουσιών.



Ειδικός μεσολαβητής ο Dijsselbloem -  Οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη

Η διαδοχή του Dijsselbloem επίσης  θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές στο Eurogroup.
Ο Ολλανδός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός κέρδισε τη φήμη του ως εξειδικευμένου μεσολαβητή, ικανού να συνθέτει διαφορετικές απόψεις ενώ η επίτευξη συμβιβασμών, όπως αυτοί στην κορύφωση του ελληνικού δράματος το 2015, ισχυροποίησαν τον ρόλο του.
Η αλλαγή που σηματοδοτείται από την αποχώρηση αυτών των δύο ηγετικών μορφών, σε συνδυασμό με τη σταδιακή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Ευρωζώνης, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο ο ρόλος του Eurogroup θα είναι το ίδιος καταλυτικός σε μελλοντικές κρίσεις. 
Με τη συζήτηση για την ολοκλήρωση της ευρωζώνης να κυριαρχεί στην ημερήσια διάταξη των υπουργών, ίσως ο ρόλος του συμβουλίου των  υπουργών Οικονομικών να ατονήσει.
Να σημειωθεί ότι με την υποχώρηση της οικονομικής κρίσης δεν έχει συγκληθεί έκτακτο Eurogroup για περισσότερο από έναν χρόνο.
Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε καλό δρόμο  ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων είναι στο υψηλότερο επίπεδο πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.
«Είμαστε σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση από ό, τι πριν από πέντε χρόνια», δήλωσε ο Karel Lannoo, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών, στο Bloomberg.
«Τώρα μπορούμε να έχουμε ένα μακροπρόθεσμο όραμα τώρα για την Ευρώπη», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης