Διεθνή

CNN: Οι κρυφές «πληγές» της γερμανικής οικονομίας που εκμεταλλεύθηκε το AfD

CNN: Οι κρυφές «πληγές» της γερμανικής οικονομίας που εκμεταλλεύθηκε το AfD
Ανισότητα στις αποδοχές, στη διανομή του πλούτου, στην αγορά εργασίας ορισμένα από τα προβλήματα της Γερμανίας
Η γερμανική οικονομία θεωρείται η ατμομηχανή της Ευρωζώνης. Σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, διαθέτει υψηλά πλεονάσματα, εμφανίζεται ως απόλυτα σταθερή και ισχυρή.
Υπάρχουν, όμως, ορισμένα «κρυφά» σημεία τα οποία μπορούν, έως ένα βαθμό, να δικαιολογήσουν την εντυπωσιακή άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), όπως σημειώνει ανάλυση του CNNmoney.com.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ανισότητα είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Γερμανίας.
Ανισότητα στις αποδοχές, στην κατανομή του πλούτου, στις ευκαιρίες για εύρεση εργασίας.
Ανισότητες που γίνονται ακόμη πιο εμφανείς εάν συγκρίνει κάποιος το βιοτικό επίπεδο στις ανατολικές και δυτικές περιοχές της χώρας, με τις ανατολικές να είναι φτωχότερες.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το AfD έλαβε ποσοστό 21% στην πρώην Ανατολική Γερμανία, σε μία περιοχή όπου η συνεχιζόμενη κατάρρευση της βιομηχανικής δραστηριότητας έχει καταστήσει ακόμη πιο ανασφαλείς του κατοίκους.
 
Ανισότητα εισοδημάτων – Οι πλούσιοι αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 27%

Όπως αναφέρει το CNN.com η γερμανική οικονομία έτρεξε με συνολικό ρυθμό 22% μεταξύ 1991 και 2014, με αποτέλεσμα το εισόδημα των Γερμανών να ενισχυθεί κατά 12%.
Όμως αυτή η εντυπωσιακή πορεία δεν «μοιράστηκε» δίκαια.
Το 10% των πλουσιότερων κατοίκων της χώρας απόλαυσαν αύξηση του εισοδήματός τους κατά 27% μεταξύ 1991 και 2014, σύμφωνα με στοιχεία του German Institute for Economic Research.
Στο ίδιο διάστημα το εισόδημα της μεσαίας τάξης ενισχύθηκε 9%, ενώ τα φτωχότερα νοικοκυριά «είδαν» τα εισοδήματά τους να υποχωρούν 8%.
Οι μισθοί αυξήθηκαν 5% στο διάστημα 2000-2016.
Όμως, στο ίδιο διάστημα, τα κέρδη από επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες ενισχύθηκαν 30%.
Όπως αναφέρει ο Markus Grabka, οικονομολόγος του German Institute for Economic Research, υποστηρίζει ότι η αποδυνάμωση των συνδικάτων, η φορολογική μεταρρύθμιση από την οποία επωφελήθηκαν οι πιο πλούσιοι και η αύξηση των νοικοκυριών με ένα μόνο μέλος, έχουν συμβάλει στην ανισότητα.
Η αυτοματοποίηση της παραγωγής αλλά και το outsourcing έχουν καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την όλη κατάσταση.



Ο πλούτος στα χέρια λίγων

Το χάσμα στα εισοδήματα έχει οδηγήσει σε ανάλογο χάσμα και στον πλούτο.
Το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού κατέχει το 60% του πλούτου, ενώ το 40% των φτωχότερων δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο, βάσει στοιχείων της κεντρικής τράπεζας Bundesbank.
Η ανισότητα ενισχύεται σταθερά από το 2005 παρά την υποχώρηση της ανεργίας, όπως σημειώνει ο Grabka.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο το μεγάλο ερωτηματικό είναι «εάν το σύνολο των νοικοκυριών επωφελούνται από την ισχυρή ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας».
Όντως έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια προκειμένου η φτωχότερη ανατολική πλευρά να κατορθώσει να ευθυγραμμιστεί με την πλούσια δυτική.
Όμως ο κίνδυνος για σημαντικό μερίδιο του πληθυσμού να διολισθήσει στη φτώχεια είναι πολύ πιο υψηλά στις περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
«Ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών έκλεισε στη Ανατολική Γερμανία και η άνθηση της οικοδομικής δραστηριότητας που εμφανίστηκε μετά την επανένωση ξεφούσκωσε στα τέλη της δεκαετίας του ‘90», εκτιμά ο Oliver Rakau, οικονομολόγος του Oxford Economics.

Διολίσθηση στη φτώχεια

Το ποσοστό των Γερμανών που κινδυνέψουν να «πέσουν» κάτω από το όριο της φτώχειας έφθασε το 2014 στο 16% από 11% που ήταν πριν από δύο δεκαετίες.
Ο Grabka υποστηρίζει ότι για το παραπάνω φαινόμενο ευθύνεται και η δημιουργία θέσεων εργασίας με χαμηλές αποδοχές.
Σχεδόν επτά εκατ. Γερμανοί δουλεύουν part – time, σε «μικροδουλειές» με αποδοχές 450 ευρώ τον μήνα.
Αρκετοί εξ αυτών στηρίζονται στα κρατικά βοηθήματα για να επιβιώσουν.
Σημειώνεται ότι η Γερμανία εφάρμοσε, για πρώτη φορά, τον κατώτατο μισθό το 2015, προκειμένου να αντιμετωπίσει το παραπάνω πρόβλημα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης