Διεθνή

Bloomberg: Η άνοδος του πληθωρισμού στη Βρετανία εντείνει το δίλημμα του Carney (BoE) για τα επιτόκια

tags :
Bloomberg: Η άνοδος του πληθωρισμού στη Βρετανία εντείνει το δίλημμα του Carney (BoE) για τα επιτόκια
Η σημερινή (14/9) ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας ενδεχομένως να υποδείξει ορισμένα βήματα προς σύσφιγξη της πολιτικής της
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα γνωστό δίλημμα στο οποίο σύντομα μπορεί να χρειαστεί να λάβει θέση.
Ο ρυθμός πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου αυξάνεται πάλι, αγγίζοντας τον περασμένο μήνα υψηλά πέντε ετών, ενώ η αύξηση των μισθών παραμένει επίμονα χαμηλή, γεγονός που βλάπτει τους καταναλωτές.
Η παραπάνω εξέλιξη εντείνει το δίλημμα του επικεφαλής της BoE Mark Carney και των συναδέλφων του στην Επιτροπή, καθώς προσπαθούν να αξιολογήσουν εάν πρέπει να ξεκινήσουν να «ξετυλίγουν» ορισμένα από τα μέτρα που είχαν θέσει σε λειτουργία το περασμένο έτος λόγω του Brexit.
Ενώ οι αυξήσεις των μισθών παραμένουν υποτονικές, η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, γεγονός που σημαίνει μία περισσότερο «σφυχτή» αγορά εργασίας, καθώς και μία προοπτική για ισχυρότερες εγχώριες πιέσεις στις τιμές.
Μαζί με τα τελευταία στοιχεία για τον ρυθμό πληθωρισμού, ο οποίος είναι ήδη πάνω από το στόχο της κεντρικής τράπεζας στο 2%, τα παραπάνω στοιχεία ενισχύουν την άποψη ότι ίσως ήρθε η ώρα για ορισμένες περισσότερο «επιθετικές» κινήσεις.
«Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την άποψη ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα παραμείνει μακριά από την αύξηση των επιτοκίων μέχρι τα τέλη του 2018», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της EY Item Club, Howard Archer, ο οποίος ωστόσο διευκρίνησε ότι μία πρώιμη κίνηση από την ΒοΕ συγκεντρώνει επίσης αρκετές πιθανότητες.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η 9μελής επιτροπή θα ψηφίσει 7-2 υπέρ της διατήρησης του βασικού επιτοκίου στο 0,25% με ορισμένους εξ' αυτών να δίνουν πιθανότητες σε ένα αποτέλεσμα 6-3 υπέρ.
Το ζήτημα των μισθολογικών πληθωρισμών έχει διαιρέσει εδώ και μήνες την επιτροπή της BoE, με τις θέσεις των δύο πλευρών να ενισχύονται κατά την αρχή του έτους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο υπήρξαν επίσης τρεις ψήφοι υπέρ της αύξησης του επιτοκίου, προτού η Kristin Forbes παραιτηθεί στο τέλος της θητείας της.
Για τους επενδυτές, η προοπτική αύξησης των επιτοκίων από την BoE στις αρχές του επόμενου έτους έχει ενισχυθεί μετά την άνοδο του πληθωρισμού στο 2,9% τον Αύγουστο του 2017.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επενδυτών, η πιθανότητα μίας τέτοια κίνησης τον Φεβρουάριο του έρχομενου έτους έχει σκαρφαλώσει πλέον στο 80% έναντι 44% την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η πλειοψηφία της επιτροπής της BoE θεωρεί πως η σημερινή ημέρα είναι αρκετά πρώιμη για να ληφθούν δραματικές αποφάσεις.
«Η υποτονική αύξηση των μισθών και η έλλειψη αποδείξεων ότι η βρετανική οικονομία εξισορροπεί είναι αρκετά για να οδηγήσουν τους ιθύνοντες της τράπεζας να μην προχωρήσουν σε κάποια αλλαγή», ανέφεραν σε σημειωμά τους οι οικονομολόγοι του Bloomberg Intelligence, Dan Hanson και Jamie Murray.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης