Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: «Ταύροι» εναντίον «αρκούδων» στο πετρέλαιο - Οι παράγοντες που επηρεάζουν το μαύρο χρυσό

FT: «Ταύροι» εναντίον «αρκούδων» στο πετρέλαιο - Οι παράγοντες που επηρεάζουν το μαύρο χρυσό
Η τιμή του μαύρου χρυσού έχει κολλήσει κοντά στα 50 δολάρια το βαρέλι για το μεγαλύτερο μέρος του 2017 και όπως δείχνουν οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, λίγοι είναι αυτοί που αναμένουν να ανακάμψουν οι τιμές
Η αγορά του πετρελαίου χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα, σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι η τιμή του αργού πετρελαίου τελικά θα φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα, επαναλαμβάνοντας το ιστορικό της μοτίβο που τη χαρακτηρίζει για περισσότερο από έναν αιώνα, ενώ οι υπόλοιποι εκτιμούν ότι η τιμή του μαύρου χρυσού θα συνεχίζει της χαμηλές πτήσεις, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Τρία χρόνια από την πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου λόγω του σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, μεταξύ των στρατηγικών αναλυτών φαίνεται να επικρατεί το στρατόπεδο που εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου θα συνεχίσει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.
Η τιμή του μαύρου χρυσού έχει κολλήσει κοντά στα 50 δολάρια το βαρέλι για το μεγαλύτερο μέρος του 2017 και όπως δείχνουν οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, λίγοι είναι αυτοί που αναμένουν να ανακάμψουν οι τιμές.
Συμπληρωματικά η συζήτηση επικεντρώνεται στο κατά πόσο η αγορά εξαρτάται την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου η οποία  αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το 5% των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Μπορεί πραγματικά να εξαλείψει τον κίνδυνο της ανόδου της τιμής του μαύρου χρυσού αυξάνοντας αρκετά γρήγορα τηνξ παραγωγή της ώστε να ανταποκριθεί στις προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης;
"Η άποψη ότι οι τιμές πρόκειται να παραμείνουν χαμηλές για πάντα είναι μια εκπληκτική δήλωση", δήλωσε ο Jamie Webster στο BCG Center for Energy Impact.
"Να πάμε από αυτό που είχαμε από τη δεκαετία του 1860 στην κατάσταση αυτή σε μόλις τρία χρόνια είναι ένα μεγάλο βήμα."
Οι χαμηλές τιμές θα παραμείνουν μέσα σε μια ζώνη κοντά στα σημερινά επίπεδα, καθώς η αγορά εκτιμά την ικανότητα και την ευκινησία των αμερικανικών εταιρειών σχιστολιθικού πετρελαίου να αυξήσει την παραγωγή όπως απαιτείται.
ΤΟ αντίπαλο στρατόπεδο εκτιμά ότι η μείωση των επενδύσεων λόγω της ύφεσης θα δημιουργήσει έλλειμμα εφοδιασμού εξίσου με τη διεύρυνση της ζήτησης, με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών.



"Η βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου μας εκπλήσσει συνεχώς με την αντοχή της", δήλωσε ο Jason Bordoff, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.
"Ακόμα, είμαστε μόνο μέσα στις πρώτες περιόδους της επανάστασης του σχιστολιθικού πετρελαίου και παραμένει αβεβαιότητα για το μέγεθος της μακροζωίας του".
Από τη συνολική παγκόσμια παραγωγή στα 98 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η παραγωγή ακατέργαστου πετρελαίου στις ΗΠΑ ανέρχεται στα 9,2 εκατ. Βαρέλια ανά ημέρα, με το ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα του σχιστολιθικού πετρελαίου της χώρας να περιλαμβάνει μόλις 5,6 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία για την ενέργεια.
Η αναντιστοιχία είναι ο λόγος για τον οποίο οι δραστικές περικοπές στις επενδύσεις στη μελλοντική παραγωγή υποχρέωσαν τους παγκόσμιους ενεργειακούς οργανισμούς και τις χώρες εξαγωγείς, όπως ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ Σαουδική Αραβία, να προειδοποιήσουν για ένα διαφαινόμενο χάσμα εφοδιασμού.
Ιστορικά, περίπου 15 δισ. βαρέλια πετρελαίου νέων προμηθειών από συμβατικούς πόρους εγκρίνονται για ανάπτυξη κάθε χρόνο, σύμφωνα με την International Energy Agency (ΙΕΑ).
Αυτό έπεσε στα 8 δισ. βαρέλια πετρελαίου το 2015 και στα 5,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου το 2016.
Παρά την άνοδο των 8 δισ. βαρελιών πετρελαίου για το 2017, η ΙΕΑ αναμένει ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα συνεχίσει να συμβαδίζει με τη ζήτηση μετά το 2020.
Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 1,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίο την ημέρα ετησίως έως το 2022.
Ο Tim Gould, αναλυτής της IEA, δέχεται ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί "σημαντικά" από τα σημερινά επίπεδα.
"Αλλά μετά από αυτό, οι μεγάλες αυξήσεις στην παραγωγή θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν".
Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, συμπεριλαμβανομένου του διαχειριστή hedge fund Pierre Andurand, λένε ότι η τιμή του πετρελαίου θα επιστρέψει στα 100 δολάρια το βαρέλι.
"Η αγορά πετρελαίου είναι όντως η πιο ανταγωνιστική που έχει ποτέ", δήλωσε ο Ed Morse αναλυτής της Citigroup, ο οποίος υποστηρίζει ότι η παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου έχει σπάσει την ιστορικά ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς.
Αντί για την παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ που καθορίζει τα ισοζύγια της αγοράς, το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο καλύπτει σημναντικό μέρος της ζήτησης.




Οι αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου έχουν μειώσει το κόστος παραγωγής κατά περισσότερο από 33%, και ε΄χουν καταφέρει να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και επιταχύνουν τους χρόνους παράδοσης.
Οι προβλέψεις για την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ διαφέρουν σημαντικά, αλλά η γενική συναίνεση είναι ότι η παραγωγή θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέχρι το 2025 με τιμές πετρελαίου μεταξύ 55 και 60 δολαρίων το βαρέλι, αναφέρουν οι αναλυτές της PVM.
Αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα αμφισβητούν επίσης την προθυμία των παραγωγών του ΟΠΕΚ και των συμμάχων τους να διατηρήσουν την μείωση της παραγωγής τους, την ώρα που η παραγωγή από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Βραζιλία αυξάνεται.  
Αναμφισβήτητα, η ανθεκτικότητα του σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ του επέτρεψε να ξεπεράσει ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης