Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει στον Λευκό οίκο των ΗΠΑ; - Ο Trump ο εξωστρεφής, η άσκηση σοκ στην Κορέα… και οι αποχωρήσεις συμβούλων

tags :
Τι συμβαίνει στον Λευκό οίκο των ΗΠΑ; - Ο Trump ο εξωστρεφής, η άσκηση σοκ στην Κορέα… και οι αποχωρήσεις συμβούλων
Οι 8 μήνες διακυβέρνησης Trump στις ΗΠΑ έχουν απασχολήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, πολλές αποφάσεις του ήταν θεαματικές και άλλες αμφιλεγόμενες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν συμπεριφέρεται ως πολιτικός παλαιάς κοπής.
Έχει ένα πολύ ιδιαίτερο στιλ επικοινωνίας και παρουσίασης των γεγονότων και σίγουρα αποτελεί μια πολύ ισχυρή – όχι άνευρη όπως ο Obama – πολιτική προσωπικότητα των ΗΠΑ.
Ελλείψει πολιτικής εμπειρίας κάνει λάθη αλλά στα θέματα στρατηγικής ο σχεδιασμός του αποδίδει.
Πριν τις εκλογές όλοι ανησυχούσαν ότι εφόσον εκλεγεί ο Trump οι ΗΠΑ θα καταστούν εσωστρεφείς, θα περιχαρακωθούν σε ένα τείχος προστατευτισμού και θα αφεθεί ο κόσμος έρμαιο των κάθε συμφερόντων και γεωστρατηγικών εντάσεων.
Η μεγαλειώδης νίκη του Trump και η πορεία που ακολούθησε το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης του έχει αποτελέσει έκπληξη μεγατόνων.
Στην αρχή ο Trump ακολούθησε μια επιθετική στρατηγική εναντίον της Γερμανίας, του Μεξικό, της NAFTA, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Θεωρήθηκε με βάση τα σενάρια συνωμοσίας ότι οι ρώσοι στήριξαν τον Trump στην προεκλογική του εκστρατεία.
Ασκώντας τα καθήκοντα του ως πρόεδρος των ΗΠΑ 8 μήνες από τις αρχές του 2017 πέτυχε

1)Η Wall Street να ακολουθήσει ένα φρενήρη ρυθμό που αποτελεί ρεκόρ για την ιστορία της Wall Street μετά την εκλογή προέδρου.
Η άνοδος της Wall στηρίχθηκε στην στρατηγική του Trump για γενναίες μειώσεις φόρων και στην ενίσχυση των αμερικανικών εταιριών.
Η στρατηγική για γενναίες μειώσεις φόρων δεν θα ευδοκιμήσει.
Ωστόσο η πίεση που άσκησε ειδικά στις μεγάλες βιομηχανίες τρίτων χωρών που πωλούν προϊόντα στις ΗΠΑ π.χ. γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες απέδωσε.
Με όρους ταμειακής ρευστότητας πολλές αμερικανικές εταιρίες βρίσκονται σε ιστορικά ρεκόρ.
Η Apple ή ο W. Baffet εμφανίζουν ταμειακά διαθέσιμα 350 δισεκ. δολάρια.
Η άνοδος της Wall Street όμως δεν μπορεί να στηριχθεί σε προσδοκίες.
Και ενώ ο Trump έδωσε μαζί με την FED τεράστια ώθηση στην Wall Street και παγκοσμίως το ζήτημα του ορίου του χρέους στις ΗΠΑ που πρέπει να αυξηθεί είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τον Trump.
Να ληφθεί υπόψη ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εκδώσουν 500 δισεκ. δολάρια νέο χρέος μόνο το 4ο τρίμηνο του 2017.

2)Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που σίγουρα εντείνει τον προβληματισμό είναι οι συνεχείς αποχωρήσεις βασικών του συνεργατών.
Αποκορύφωμα ο Steve Bannon που θεωρείται ο βασικός του συνεργάτης και εθνικιστικός πυροσβέστης όπως τον αποκαλούν.
Πλειάδα συνεργατών του Trump έχουν αποχωρήσει, παραιτηθεί ή απομακρυνθεί.
Γεννάται το ερώτημα τι συμβαίνει;
Η περίπτωση του Bannon είναι άκρως σημαντική.
Πρόσφατα ο Trump αντικατέστησε το Reince Priebus με τον στρατηγό John Kelly, θεωρήθηκε ότι «με έναν στρατιωτικό βετεράνο δίπλα στον Trump ο Kim Jong-Un της Βορείου Κορέας θα τελειώσει γρήγορα»
Πρόσφατα ο Steve Bannon επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την Βόρειο Κορέα.
Στην συνέντευξη τον ρώτησαν ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι στη Σεούλ δεν θα πεθαίνουν τα πρώτα 30 λεπτά από συμβατικά όπλα η απάντηση του Bannon ήταν ότι δεν ξέρω για τι μιλάς, δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την Βόρειο Κορέα.
Ο Bannon δήλωσε ότι θα μπορούσε να εξετάσει μια συμφωνία στην οποία η Κίνα θα υποχρέωνε την Βόρειο Κορέα να παγώσει την εξέλιξη των πυρηνικών της με επαληθεύσιμες επιθεωρήσεις και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απέσυραν τα στρατεύματά τους από τη χερσόνησο της Κορέας.
Ωστόσο αυτή η λύση δεν φαίνεται να ευδοκιμεί.

Το σενάριο της Nomura

Με βάση την ανάλυση της ιαπωνικής Nomura 5 σενάρια υπάρχουν για το πώς οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν την Βόρειο Κορέα.
-Συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής: 60%
-Να αποδειχθούν "Killer" δολοφόνοι μέχρι το τέλος του 2017: 20%
-Πόλεμος νωρίτερα παρά αργότερα: 10%
-Απροσδόκητο συμβάν: 10%

Τι θα μπορούσε να συμβεί με την Β. Κορέα;

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην ιστορία σε συνεργασία με την Νότιο Κορέα  στην χερσόνησο της Κορέας που ξεκινάει 21 Αυγούστου 2017.
Η μεγάλη στρατιωτική άσκηση με τίτλο Ulchi-Freedom Guardian είναι η μεγαλύτερη άσκηση ελέγχου στην ιστορία του πλανήτη. Περίπου 30.000 στρατιώτες των ΗΠΑ και περισσότεροι από 50.000 στρατιώτες της Νότιας Κορέας συμμετέχουν μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές και πολίτες, για την αντιμετώπιση π.χ. χημικών επιθέσεων και άλλων.
Μάλιστα μεταξύ 21 και 31 Αυγούστου οι στρατηγικού ΗΠΑ και Βορείου Κορέας θα προσομοιώσουν τον πόλεμο με τη Βόρειο Κορέα, γνωρίζοντας ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να ανταποκριθεί με μια άλλη δοκιμή πυραύλων.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δήλωσαν ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις θα "οδηγήσουν περαιτέρω την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο στην καταστροφή".
Ο Bannon ο οποίος δήλωνε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση με την Βόρειο Κορέα παραιτήθηκε.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση Bannon είναι η αντικατάσταση κάποιας ασφάλειας στην εγχώρια πολιτική με πολύ μεγαλύτερη ανασφάλεια στην εξωτερική πολιτική.
Ο Bannon ωστόσο είχε υποβάλλει την παραίτηση του στις 7 Αυγούστου αλλά η ανακοίνωση καθυστέρησε μετά την βία που ξέσπασε με αφορμή ένα εθνικιστική που σκότωσε ένα πολίτη και τραυμάτισε άλλους στο Charlottesville, της Βιρτζίνια.
Με όλο και περισσότερη απομόνωση από την πτέρυγα "Goldman", ο Bannon είχε λίγους συμμάχους στο Λευκό Οίκο μετά την αποχώρηση του Priebus ως επικεφαλής προσωπάρχη.
Η αναχώρησή του Bannon θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη σημάδι ότι ο νέος επικεφαλής του προσωπικού John Kelly έχει την ευρεία εξουσία να καθαρίσει τον Λευκό οίκο από τους αντιφρονούντες.
Η κοσμοθεωρία του Bannon ήρθε σε αντίθεση με πολλούς ανώτερους βοηθούς του Trump και συγκρούστηκε με τον γαμπρό του προέδρου Jared Kushner, τον διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Gary Cohn και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας H.R. McMaster.
Οι εχθροπραξίες τους έφθαναν συχνά τον Τύπο, επιδεινώνοντας τις εντάσεις στον Λευκό Οίκο.
Επιπλέον, ο Bannon με «την ιδεολογική πλατφόρμα για το alt right» θεωρείο ως ένας από τους «ρατσιστές του Λευκού Οίκου». Ο Trump άρχισε να περιορίζει τους δεσμούς με την εθνικιστική του πτέρυγα, η οποία περιλαμβάνει επίσης τους συμβούλους Sebastian Gorka και Stephen Miller.
Ο Bannon τις τελευταίες ημέρες έδωσε συνεντεύξεις π.χ. στους New York Times, στις οποίες υπερασπίστηκε τα αμφιλεγόμενα σχόλια του Trump μετά την φυλετική βία στο Charlottesville.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το Trump είναι ότι ο Bannon είναι ο μεγαλύτερος διαμεσολαβητής στη συντηρητική βάση του Trump.
Η αναχώρησή του θα μπορούσε και θα προκαλέσει μια αντίδραση μεταξύ των βασικών υποστηρικτών του Trump, οι οποίοι φοβούνται ότι ο πρόεδρος τώρα συμβουλεύεται φιλελεύθερους και υπέρμαχους της παγκοσμιοποίησης όπως οι Cohn, Kushner και McMaster.

Ο κατάλογος των 13 που αποχώρησαν 

Συνολικά 13 σύμβουλοι έχουν αποχωρήσει ή παραιτηθεί ή αποπεμφθεί από τον Λευκό οίκο.
-Ο Sally Yates, ο γενικός εισαγγελέας διορισμένος από τον πρώην πρόεδρο Obama, απολύθηκε από το Trump μόλις δέκα μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
-Ο Michael Flynn παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο 2017 αφού υπηρετούσε στη θέση του για λιγότερο από ένα μήνα.
Ο Flynn παραπλάνησε τον αντιπρόεδρο Mike Pence και άλλους αξιωματούχους της διοίκησης για το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών του με ρώσο αξιωματούχο.
-Η Katie Walsh,  πρώην αναπληρωτής επικεφαλής προσωπάρχη και στενός σύμμαχος του επικεφαλής Reince Priebus έφυγε από το Λευκό Οίκο μόλις εννέα εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων του Trump.
-Ο Preet Bharara, ο πρώην εισαγγελέας των ΗΠΑ και ο «σερίφης» της Wall Street, απολύθηκε από τον Trump τον Μάρτιo 2017 αφού ο Bharara αρνήθηκε να υποβάλει επιστολή παραίτησης στον γενικό εισαγγελέα Jeff Sessions.
-Ο James Comey, πρώην αξιωματικός του FBI, απολύθηκε από το Trump τον Μάιο του 2017.
-Ο Michael Dubke, ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, παραιτήθηκε τον Μάιο.
Ο Dubke αντικαταστάθηκε από τον Anthony Scaramucci, τον ιδρυτή ενός hedge fund ο οποίος απολύθηκε μετά από μόλις 10 ημέρες.
-Ο Walter Shaub, πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Κυβερνητικής Δεοντολογίας, παραιτήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά τη σύγκρουση με τον Λευκό Οίκο σχετικά με τις πολύπλοκες οικονομικές συμμετοχές του Trump.
Ο Shaub αποκάλεσε τη διοίκηση Trump ως "γελία".
-Ο Mark Corralo, εκπρόσωπος της νομικής ομάδας του Προέδρου Donald Trump, παραιτήθηκε στις 20 Ιουλίου εντός δύο μηνών από την παραμονή του στο αξίωμα.
-Ο Sean Spicer, ο παλαίμαχος πρώην γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, παραιτήθηκε στις 21 Ιουλίου είχε διαφωνήσει έντονα με την επιλογή του Anthony Scaramucci ως διευθυντή επικοινωνιών του Λευκού Οίκου.
-Ο Micheal Short, ο πρώην βοηθός Τύπου του Λευκού Οίκου, παραιτήθηκε την ίδια ημέρα με τον Spicer.
-Ο Reince Priebus, πρώην διευθυντής του γραφείου του Λευκού Οίκου, παραιτήθηκε μόλις έξι μήνες από τη θητεία του μετά από δημόσια διαμάχη με τον Anthony Scaramucci, τον διευθυντή επικοινωνιών του Λευκού Οίκου.
-Anthony Scaramucci, ο οποίος "παραιτήθηκε" ως νέος Διευθυντής Επικοινωνιών του Λευκού Οίκου στις 31 Ιουλίου, μετά από μόλις 10 ημέρες που ανέλαβε τα καθήκοντα του.
- Steve Bannon, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού  του Trump, ο οποίος παραιτήθηκε αρχικά στις 7 Αυγούστου και στη συνέχεια απολύθηκε από τον Λευκό Οίκο στις 18 Αυγούστου.
     
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης