Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών για το Brexit - Δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις

tags :
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών για το Brexit - Δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις
Τρεις ακόμη γύροι συνομιλιών, από μια εβδομάδα ο καθένας, προγραμματίζονται μέχρι τον Οκτώβριο
Τίποτα σημαντικό και μη γνωστό ήδη δεν πρόκειται να ανακοινώσουν οι διαπραγματευτές της Βρετανίας και της ΕΕ, σήμερα, Πέμπτη, μετά και το πέρας του πρώτου γύρου των συνομιλιών για το Brexit στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι μέχρι τώρα συζητήσεις περιγράφονται ως "εποικοδομητικές", "ευγενικές" ή ως μια "καλή αρχή".
Στον πρώτο γύρο συμμετείχε μια ομάδα 98 αξιωματούχων από το Λονδίνο, υποστηριζόμενη από βρετανούς διπλωμάτες με έδρα τις Βρυξέλλες.
Ακόμη, συμμετείχε η ομάδα εργασίας του Michel Barnier εκ μέρους της ΕΕ, με τη στήριξη άλλων αξιωματούχων της ΕΕ.
Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι και οι δύο πλευρές κατάφεραν να κατανοήσουν καλύτερα τα επιχειρήματά τους.
Τρεις ακόμη γύροι συνομιλιών, από μια εβδομάδα ο καθένας, προγραμματίζονται μέχρι τον Οκτώβριο, μέχρι οι δύο πλευρές να πείσουν τους ηγέτες των άλλων 27 κρατών μελών ότι "έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος" όσον αφορά την επίλυση βασικών στοιχείων του Brexit.
Ακόμη, προσπαθούν να πείσουν τα κράτη-μέλη, αλλά και το ακροατήριο της Βρετανίας ότι θα ανοίξουν ευρύτερες διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική ελεύθερη εμπορική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.
Νωρίτερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, δήλωνε ότι η διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας για το Brexit είναι τόσο ισχυρή όσο και πριν από τις εκλογές του προηγούμενου μήνα, όταν το Συντηρητικό της κόμμα έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Όπως σχολιάζει το «Reuters», η May προκήρυξε τις εκλογές του Ιουνίου με στόχο να λάβει ισχυρή εντολή για τα σχέδιά της για το Brexit, αλλά το στοίχημά της απέτυχε.
Με την εξουσία της να αποδυναμώνεται, τα μέλη της κορυφαίας ομάδας υπουργών της May έχουν αρχίσει να εκφράζουν δημόσια διαφωνίες.
Η ίδια αναγκάζεται νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να τους υπενθυμίσει ότι πρέπει να εμφανίζουν ένα ενωμένο μέτωπο.
Ερωτηθείσα αν θα απομακρύνει οποιονδήποτε εμπλέκεται σε τέτοιες διαρροές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο μέλλον, η May δήλωσε:
"Δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι υπουργοί, αλλά αυτή τη στιγμή η ομάδα είναι ενωμένη κι εμείς προχωρούμε με τη δουλειά παράδοσης αυτού που εμείς πιστεύουμε ότι ο βρετανικός λαός θέλει να κάνουμε".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης