Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι "κόκκινες γραμμές" των ΗΠΑ για την αναθεώρηση της NAFTA - Τέλος καλοκαιριού οι συνομιλίες με Καναδά, Μεξικό

tags :
Οι
Η NAFTA δεν έχει αναθεωρηθεί από το 1994
Τις προτεραιότητές της περιέγρεψε η αμερικανική κυβέρνηση, όσον αφορά στην επαναδιαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας της με το Μεξικό και τον Καναδά.
Ύστερα από τις πιέσεις των τελευταίων ημερών, που δέχονται Ρεπουμπλικάνοι και Donald Trump, προκειμένου να μην κάνει πίσω ο πρόεδρος στις προεκλογικές δεσμεύσεις περί ενίσχυσης της απασχόλησης στις ΗΠΑ και τον κατασκευαστικό κλάδο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για θέματα εμπορίου Robert Lighthizer έθεσε τις πρώτες "κόκκινες γραμμές".
Η αμερικανική κυβέρνηση, λοιπόν, ζητάει έναντι των άλλων δύο μερών της Βορειοαμερικανικής Εμπορικής Συμφωνίας NAFTA, να εξαλειφθούν οι αθέμιτες πρακτικές κατά τις τριμερείς εμπορικές συναλλαγές, αλλά και οι εμπορικές πρακτικές που "ζημιώνουν" τις ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η NAFTA δεν έχει αναθεωρηθεί από το 1994.
"Πολλοί Αμερικανοί επλήγησαν από τα κλειστά εργοστάσια, μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας και έσπασαν πολιτικές υποσχέσεις", ανέφερε ο Lighthizer.
"Κάτω από την ηγεσία του προέδρου Trump, η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί μια δίκαιη συμφωνία", συμπλήρωσε.
Η NAFTA έχει τετραπλασιάσει το εμπόριο μεταξύ των τριών χωρών, υπερβαίνοντας το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2015.
Ωστόσο, από το 2010 οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν σχεδόν 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης.
Το δε εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ με το Μεξικό υποχώρησε επίσης -από ένα μικρό πλεόνασμα το 1994- σε ελλείμματα που ξεπέρασαν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης