Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Γερμανία ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης 7,7 δισ. ευρώ - Schaeuble: Το ΔΝΤ θα μπει με κεφάλαια στο ελληνικό πρόγραμμα

H Γερμανία ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης 7,7 δισ. ευρώ - Schaeuble: Το ΔΝΤ θα μπει με κεφάλαια στο ελληνικό πρόγραμμα
Η ελληνική συμφωνία κινείται στο πλαίσιο του προγράμματος, δήλωσε ο Schaeuble στους Γερμανούς βουλευτές
(upd) Την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 7,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής στη Γερμανία, όπως  μεταδίδει η Deutsche Welle.
Στην κλειστή συνεδρίαση δεν έγινε ψηφοφορία επί του θέματος, απλώς η επιτροπή έλαβε υπόψη την εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διαβεβαιώνει ότι η εκταμίευση πληροί τα κριτήρια του δανειακού προγράμματος.
Ο λόγος που δεν έγινε ψηφοφορία είναι ότι καμία από τις ΚΟ δεν είχε προηγουμένως διατυπώσει κάποια ένσταση στην εκταμίευση.
Παρ΄ όλα αυτά οι βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών, του κόμματος της Αριστεράς και των Πρασίνων αξιοποίησαν την ευκαιρία να επιτεθούν στον Wolfang Schaeuble, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση.
Σύμφωνα με συμμετέχοντες, ο Schaeuble κατηγορήθηκε από τους βουλευτές ότι αποφεύγει τη δημόσια συζήτηση για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα επειδή σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να πει την αλήθεια στον γερμανικό λαό.
Δηλαδή ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει οικονομικά στο ελληνικό πρόγραμμα επειδή θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι θα πρέπει να γίνει περικοπή του.
Αντικρούοντας αυτές τις κατηγορίες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά και οικονομικά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde έχει υποσχεθεί ότι θα καταθέσει σχετική πρόταση στο Συμβούλιο του Ταμείου.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, τόνισε ο κ. Schaeuble , πως όπως και στο παρελθόν η απόφαση του Συμβουλίου θα είναι θετική.
Τέλος, η επιτροπή Προϋπολογισμού υπερψήφισε την πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών να επιτραπεί στην Κύπρο να εξοφλήσει πρόωρα μέρος του δανείου από το ΔΝΤ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Schaeuble: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τώρα θα είναι σαν 4ο Μνημόνιο

Αποφασισμένος να καταστρέψει κάθε προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μετριάσει τον αντίκτυπο των νέων μέτρων που λήφθηκαν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευσης της επόμενης δόσης είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.
«Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τώρα θα είναι σαν ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης» φέρεται να είπε στους Γερμανούς βουλευτές, τονίζοντας παράλληλα ότι η ελληνική συμφωνία κινείται στο πλαίσιο του προγράμματος.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι η αίσθηση που επιχειρεί να καλλιεργήσει ο Αλέξης Τσίπρας τόσο εντός του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην ελληνική κοινωνία είναι ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια.
Το σημείο εξόδου από τα μνημόνια είναι ορατό, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στην εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (Progressive Caucus) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, αυτό που δήλωσε ο κ. Schaeuble δεν συνάδει -σε καμία περίπτωση- με αυτές τις εκτιμήσεις.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, ο Schaeuble σε επιστολή του προς τους βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης (CDU και CSU) όπως και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) αναφέρει ότι «κατόπιν πολύ εντατικών διαπραγματεύσεων συνομολογήθηκε ένα καλό και ρεαλιστικά υλοποιήσιμο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει και το ΔΝΤ».
Βάσει των πληροφοριών της γερμανικής εφημερίδας, υπάρχουν αντιδράσεις από βουλευτές για τη μη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αν και ο Γερμανός ΥΠΟΚ εκτιμά ότι «το ΔΝΤ θα πάρει την επίσημη απόφασή του σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα μέσα στον Ιούλιο».
Ωστόσο, η Handelsblatt, υπενθυμίζει ότι το ΔΝΤ εξαρτά το θέμα της χρηματοδοτικής συμμετοχής από το το ζήτημα της «βιωσιμότητας του χρέους, η οποία μέχρι στιγμής δεν είναι δεδομένη».
«Η ελάφρυνση του χρέους, όπως την επιθυμεί το ΔΝΤ, δεν φαίνεται δυνατή για την ώρα.
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε, σύμφωνα με την επιστολή Schaeuble ότι: «μέτρα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ θα έπρεπε ήδη να είχαν υλοποιηθεί.
Αλλά κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε εκ των πραγμάτων με ένα τέταρτο πρόγραμμα.
Αντ' αυτού ο γερμανός υπουργός κοινοποίησε στους βουλευτές τη θέση του ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει τώρα να βελτιωθεί μέσα από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη βοήθεια για περισσότερη οικονομική ανάπτυξη» αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης