Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα 250 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις της EBRD στην κυπριακή οικονομία

Στα 250 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις της EBRD στην κυπριακή οικονομία
Οι μέτοχοι της EBRD αποφάσισαν τον Μάιο του 2014 να επεκτείνουν τις δραστηριότητες της Τράπεζας στην Κύπρο για περιορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι τα τέλη του 2020
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) βραβεύτηκε για τις συνεισφορές της στην οικονομία της Κύπρου από τον Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων Κύπρου, για τη συνεισφορά της στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.
Ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της EBRD κ. Phil Bennett αποδέχθηκε το βραβείο εξ ονόματος της Τράπεζας και επανέλαβε τη δέσμευσή του προς το νησί:
«Επιτύχαμε πολλά.
Αλλά πολλά μένουν ακόμη να γίνουν».
Οι μέτοχοι της EBRD αποφάσισαν τον Μάιο του 2014 να επεκτείνουν τις δραστηριότητες της Τράπεζας στην Κύπρο για περιορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι τα τέλη του 2020 για να στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας να ξεπεράσει τη σοβαρή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που υπέφερε εκείνη τη στιγμή.
Μέχρι σήμερα, η EBRD έχει επενδύσει σχεδόν 250 εκατ. ευρώ στην Κύπρο και συνέβαλε στην επιστροφή στην ανάπτυξη:
«Είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε στην ιστορία αποκατάστασης», υπογράμμισε ο κ. Bennett.
Οι πρώτες επενδύσεις της EBRD στόχευσαν στη σταθεροποίηση του κρίσιμου χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η Τράπεζα έγινε μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου το 2014 και της Ελληνικής Τράπεζας το 2015.
Μετά την επιτυχή σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, η EBRD επικεντρώθηκε σε δύο ακόμη σημαντικά στοιχεία για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης: στήριξη της πρόσβασης των ιδιωτικών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και βοήθεια στις τοπικές τράπεζες να αποκαταστήσουν τους δεσμούς τους με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα.
Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες υποστήριζαν τις μικρές επιχειρήσεις σε ολόκληρο το νησί.
Σήμερα, οι κυπριακές τράπεζες συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ενεργών συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα Διευκόλυνσης Εμπορίου της Τράπεζας.
Οι δραστηριότητες των τραπεζών διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επανένταξη της Κύπρου στις παγκόσμιες εμπορικές ροές.
Όμως, το εμπόριο όχι μόνο χρειάζεται χρηματοδότηση και εγγυήσεις, αλλά και φυσική πλευρά στο χειρισμό των αγαθών.
Η EBRD υποστήριξε τη χορήγηση παραχώρησης για το λιμάνι της Λεμεσού σε έναν ιδιωτικό παραχωρησιούχο, ο οποίος αποδείχθηκε μια από τις μεγάλες επιτυχίες του κυβερνητικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης