Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zeman (πρόεδρος Τσεχίας): Οι Τσέχοι σε ποσοστό 70% απορρίπτουν την είσοδό τους στην Ευρωζώνη

tags :
Zeman (πρόεδρος Τσεχίας): Οι Τσέχοι σε ποσοστό 70% απορρίπτουν την είσοδό τους στην Ευρωζώνη
«Πληρούμε τα κριτήρια του Μάαστριχτ, αλλά υπάρχει ένα ψυχικό εμπόδιο για την υιοθέτησή του ευρώ», είπε ο Zeman
Η Πράγα είναι γενικά έτοιμη να εισέλθει στην Ευρωζώνη, ωστόσο προτιμότερο είναι να περιμένει ένα χρονικό διάστημα, μέχρις ότου οι τοπικοί μισθοί πλησιάσουν τους αντίστοιχους στις χώρες με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, όπως συστήνει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τσεχίας, Jiri Rusnok.
Σύμφωνα με τον Rusnok, ένας από τους λόγους για τους οποίους η χώρα δεσμεύεται να ενταχθεί στο ευρώ είναι ότι η τσεχική κορώνα δεν είναι πλέον νόμισμα συνδεδεμένο με το ευρώ.
Η κεντρική τράπεζα της Τσεχίας  τον Απρίλιο 2017 μετέβαλε το ανώτατο όριο στην ισοτιμία της εγχώριας κορώνας με το ευρώ, επιτρέποντάς της να φτάσει ελεύθερα σε ισχυρότερα επίπεδα έναντι του ενιαίου νομίσματος για πρώτη φορά μετά το 2013.
Ο Rusnok είχε τονίσει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου 2017 ότι οι Τσέχοι δεν θα υιοθετούσαν το ευρώ για πέντε έως δέκα χρόνια.
Πρόσθεσε επίσης ότι ενώ οι μισθολογικές αυξήσεις σε ορισμένες από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές οικονομίες είναι σχεδόν μηδενικές, η μέση αύξηση μισθών στην Τσεχική Δημοκρατία είναι σήμερα περίπου 5%, έτσι ώστε η τάση ήταν θετική.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τσεχίας, Milos Zeman δήλωσε χθες (23/6) ότι η χώρα είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ευρωζώνη εδώ  και σχεδόν δέκα χρόνια, αλλά οι πολίτες της χώρας φοβούνται και ανησυχούν για αυτή τη σύνδεση.
«Πληρούμε τα κριτήρια του Μάαστριχτ, αλλά υπάρχει ένα ψυχικό εμπόδιο για την υιοθέτησή του ευρώ.
Μόνο το 30% των Τσέχων είναι υπέρ της εισόδου στην ευρωζώνη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι στατιστικές έδειξαν ότι το ονομαστικό ποσοστό αύξησης των μισθών στην Τσεχία ήταν 5,3% το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Επί του παρόντος, οι μέσοι μισθοί της Τσεχίας είναι περίπου 10 ευρώ την ώρα.
Σε όλη την ΕΕ το ποσό ανέρχεται περίπου στα 25 ευρώ, ενώ σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης αγγίζει τα 30 ευρώ.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές που επικαλείται το Radio Praha, ακόμη και αν υπήρχε μια πραγματική διαφορά πέντε ποσοστιαίων μονάδων στις αυξήσεις των μισθών, θα χρειαζόταν 15 χρόνια με αυτό το ποσοστό για να καλυφθούν οι μέσες τιμές της Τσεχίας με εκείνες της γειτονικής Γερμανίας.
Οι ανακοινώσεις των Τσέχων αξιωματούχων ακολουθούν τις πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει και τα 27 μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν το ευρώ έως το 2025.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης