Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η ΕΕ θα αναγνωρίσει πιθανή επανένωση της Ιρλανδίας με την Βόρειο Ιρλανδία

tags :
FT: Η ΕΕ θα αναγνωρίσει πιθανή επανένωση της Ιρλανδίας με την Βόρειο Ιρλανδία
Η Ιρλανδία ανησυχεί ότι το Brexit θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά το ιρλανδικό-βρετανικό εμπόριο που ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ την εβδομάδα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν μια «ενωμένη Ιρλανδία» εντός της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα επανασυνδεθεί μετά την Brexit από την Βρετανία σε περίπτωση δημοψηφίσματος για την επανένωση της Ιρλανδίας.
Σε ένα βήμα που μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες στη Βρετανία καθώς το Brexit μπορεί να επιταχύνει τον κατακερματισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, οι διπλωμάτες σχεδιάζουν να ζητήσουν από τους ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ μετά την Brexit να εγκρίνουν την ιδέα σε σύνοδο κορυφής.
Θα επέτρεπε στην Βόρεια Ιρλανδία να ακολουθήσει το παράδειγμα της γερμανικής επανένωσης το 1990 αντικατοπτρίζοντας τους όρους της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, η οποία τερμάτισε δεκαετίες βίας στη Βόρεια Ιρλανδία.
Η συμφωνία επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επανένωση της Ιρλανδίας.
Η Βρετανία και η Ιρλανδία δεσμεύονται να υποστηρίξουν τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής ως συν-εγγυητές.
Όμως, η αυξημένη συζήτηση για την επανένωση της Ιρλανδίας θα ενισχύσει τους φόβους στη Βρετανία που πιστεύουν ότι το Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Nicola Sturgeon, ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας, έχει ήδη ζητήσει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας μέσα σε δύο χρόνια, καθώς η αποχώρηση της Βρετανίας από την ένωση έχει οριστικοποιηθεί.
Η κρίσιμη Σύνοδος στις Βρυξέλλες θα σηματοδοτήσει την επίσημη έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για τις συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το Brexit, θέτοντας θέματα όπως το Γιβραλτάρ, η Βόρεια Ιρλανδία και τα δικαιώματα των μεταναστών της ΕΕ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε τη Βρετανία η να μην παραπλανηθεί με αυταπάτες για την αποφασιστικότητα της ΕΕ.
Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση σχετικά με ένα συγκεκριμένο κείμενο για την επανένωση της Ιρλανδίας.
Η Ιρλανδία είναι η πιο εκτεθειμένη από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ στο Brexit.
Η Ιρλανδία ανησυχεί ότι το Brexit θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά το ιρλανδικό-βρετανικό εμπόριο που ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ την εβδομάδα.
Ωστόσο, θέλει επίσης να διαδραματίσει πλήρη ρόλο στις

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης