Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Τι θα σηματοδοτήσει η συνάντηση της Merkel με τον Trump στις 14 Μαρτίου;

Reuters: Τι θα σηματοδοτήσει η συνάντηση της Merkel με τον Trump στις 14 Μαρτίου;
Η Merkel παραδέχτηκε ότι αισθάνεται άβολα με τις εκπλήξεις και με τον Trump μπορεί να συμβεί το αναπάντεχο.
Τι θα σηματοδοτήσει η συνάντηση της A. Merkel της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump;
Το ερώτημα αυτό προσπαθεί να απαντήσει το Reuters τονίζοντας τα εξής
«Αυτή (η Merkel) είναι ελεγχόμενη και επιφυλακτική, προέρχεται από την Ανατολική Γερμανία και είναι η πιο ισχυρή ηγέτης της Ευρώπης.
Αυτός (ο Trump) είναι ένας πλούσιος μεγιστάνας ακινήτων από τη Νέα Υόρκη που πυροβολεί αδιακρίτως και απολαμβάνει τα φώτα της δημοσιότητας.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς δύο ηγέτες τόσο διαφορετικούς σε στυλ ή στην ουσία, από την Angela Merkel, την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Donald Trump, τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Για μήνες, έχουν εμπλακεί σε αψιμαχίες σε θέματα πολιτικής και αξιών.
Την Τρίτη 14 Μαρτίου του 2017, θα συναντηθούν για πρώτη φορά  μια συνάντηση που θα παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον πολλές  κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο όσον αφορά το μέλλον της διατλαντικής συμμαχίας, μια συνεργασία που έχει συνεισφέρει στη διαμόρφωση της παγκόσμιας τάξης από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Νομίζω ότι πρόκειται να γίνουν καλοί φίλοι;
Μάλλον όχι.
Είναι πολύ διαφορετικές προσωπικότητες» δήλωσε ο Charles Kupchan, ο οποίος ήταν σύμβουλος του Obama σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής ως μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Αλλά πιστεύω ότι έχουν ένα έντονο ενδιαφέρον, τόσο πολιτικά όσο και στρατηγικά, να μάθουν πώς να συνεργάζονται μεταξύ τους. Είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική συνάντηση με ξένο ηγέτη για τον Trump.
Οι Γερμανοί αξιωματούχοι λένε η Merkel προετοιμάζει επιμελώς για το ταξίδι της στην Ουάσιγκτον.
Έχει παρακολουθήσει τις ομιλίες του Trump και τις συνεντεύξεις του, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης συνέντευξης στο περιοδικό Playboy από το 1990 στο οποίο παρουσιάζει πολλές από τις αμφιλεγόμενες ιδέες που προσπαθεί τώρα να εφαρμόσει ως πρόεδρος.
Τα μέλη της συνοδείας της Merkel, έχουν επίσης αναλύσει τις  συναντήσεις του Trump με άλλους ηγέτες - περιλαμβανομένων της Βρετανίδας Theresa May, του Ιάπωνα Σίνζο Άμπε και του Καναδού Τζάστιν Τρουντό.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι ο ίδιος προτιμά ξεκάθαρες θέσεις» είπε ένας ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος.

Το καταστροφικό λάθος

Για πολλούς το χάσμα μεταξύ των δύο ηγετών φαίνεται συντριπτικό.
Ο Trump, έχει χαρακτηρίσει την απόφαση της Merkel να επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να εγκατασταθούν στην Γερμανία ένα «καταστροφικό λάθος»
Έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που εξάγουν στην αγορά των ΗΠΑ.
Επέκρινε το Βερολίνο να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα, σε αυτό το ζήτημα η Merkel έχει υποσχεθεί να αντιμετωπίσει.
Μια άλλη πηγή έντασης είναι το εμπορικό πλεόνασμα 50 δισεκ. ευρώ της Γερμανίας έναντι των ΗΠΑ.
Ο σύμβουλος του Trump Peter Navarro έχει κατηγορήσει τη Γερμανία για την απόκτηση αθέμιτων εμπορικών πλεονεκτημάτων μέσω του αδύναμου ευρώ.
Η Merkle και οι υπουργοί της έχουν επισημάνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - και όχι στο Βερολίνο – καθορίζει τη μοίρα του ενιαίου νομίσματος της Ευρώπης.
Η Ρωσία θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν Trump θα ζητήσει συμβουλές από την Merkel για το πώς θα αντιμετωπίσει τον Ρώσο Πρόεδρο Putin.
Από την πλευρά της, η Merkel έχει επικρίνει την ταξιδιωτική απαγόρευση του Trump για πολλούς μουσουλμάνους.
Σε μια τηλεφωνική κλήση, τον Ιανουάριο του 2017, εξήγησε στο Trump ότι η Σύμβαση της Γενεύης υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, να αποδεχθούν και υποδεχθούν πρόσφυγες πολέμου για ανθρωπιστικούς λόγους.
Η Merkel ανησυχεί επίσης ότι ο Trump, ο οποίος έχει επανειλημμένα επαίνεσε την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να συνεχίσει να υπονομεύει την ευρωζώνη με τη ρητορική του, σε μια εποχή βαθιάς κρίσης που προκλήθηκε από την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ εύθραυστη, επισφαλή κατάσταση και η Γερμανία προσπαθεί να διασφαλίσει ότι το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα κρατήσει» δήλωσε ο Anthony Gardner, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον Ιανουάριο του 2017.
Η Merkel έχει δημιουργήσει μια καλή σχέση με τον Τζορτζ Μπους, ο οποίος ήταν πρόθυμος να αποκαταστήσει τους δεσμούς με τη Γερμανία μετά την σύγκρουση του με τον προκάτοχό της Μέρκελ Γκέρχαρντ Σρέντερ για τον στο Ιράκ.
Και παρόλο που οι σχέσεις με τον Obama είχαν  δύσκολη αρχή, όταν η Merkel απέρριψε το αίτημά του να μιλήσει στην Πύλη του Βρανδεμβούργου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2008, τελικώς Obama και Merkel συνεργάστηκαν.
Η Merkel έδει εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017 και πρέπει να αποφύγει τα στραβοπατήματα.
Ούτε μπορεί η ίδια να ξεκινήσει ανοικτή αντιπαράθεση που θα μπορούσε να βλάψει τα γερμανικά συμφέροντα.
Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες στο στρατόπεδο της καγκελαρίου Merkel πριν από την επίσκεψη είναι οι εκπλήξεις.
Αυτό συνέβη με τον ιάπωνα Abe και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Στο τέλος, ο Trump μίλησε έξω από το πρωτόκολλο σε συνέντευξη Τύπου τους σχετικά με τα ευαίσθητα θέματα των οικισμών και ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.
Η Merkel παραδέχτηκε ότι αισθάνεται άβολα με τις εκπλήξεις και με τον Trump μπορεί να συμβεί το αναπάντεχο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης