Διεθνή

Guardian: Από το κακό στο χειρότερο, σε αδιέξοδο η Ελλάδα – Βενιζέλος: Το δίλημμα του Grexit

tags :
Guardian: Από το κακό στο χειρότερο, σε αδιέξοδο η Ελλάδα – Βενιζέλος: Το δίλημμα του Grexit
Το «Grexit είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε, αλλά μπορεί στο τέλος να καταλήξουμε  αντιμέτωποι με σοβαρά διλήμματα» τόνισε ο Βενιζέλος.
Από το κακό στο χειρότερο η Ελλάδα βρίσκεται προς την κατεύθυνση της τελικής αναμέτρησης αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Guardian.
H εφημερίδα αναφέρεται σε ιστορίες ελλήνων που δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης.
Η Ελλάδα δίνει ένα επικό αγώνα ώστε να αποτρέψει την πτώχευση ωστόσο θα έπρεπε να είχε ολοκληρώσει το πρόγραμμα όταν εισέπραξε110 δις σε βοήθεια - το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης στην παγκόσμια ιστορία - από το Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο του 2010. Αντί η Ελλάδα να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της κρίσης στο πρώτο πρόγραμμα, στο πρώτο μνημόνιο, ακολούθησαν συνολικά  τρεις διασώσεις.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους δανειστές της για το τελευταίο πακέτο έκτακτης ανάγκης ύψους 86 δισεκ. ευρώ.
Όλοι πλέον κατανοούν ότι δεν πρόκειται για απλή αντιπαράθεση αλλά για μια βόμβα.
Η Ελλάδα τον Ιούλιο θα πρέπει να πληρώσει στην ΕΚΤ και σε ομόλογα 7,4 δισεκ. και ο κίνδυνος στάσης πληρωμών είναι αυξημένος.
Η αβεβαιότητα έχει επιστρέψει στις αγορές όσον αφορά το μέλλον της Ελλάδος.
Ήδη έχουν αποσυρθεί 2,2 δισεκ. ευρώ από τις τράπεζες  καθώς οι καταθέτες ανησυχούν.
Η επαναφορά του Grexit  και η αυξημένη λιτότητα έχει εξοργίσει τους αγρότες, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνολικά την κοινωνία.
Από το γραφείο του στον έβδομο όροφο στην Μητροπόλεως, ο Μάκης Μπαλαούρας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έχει καλή θέα από τα συμβάντα στο Σύνταγμα.
«Οι διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις είναι στο ιδεολογικό και πολιτικό μας DNA.
Είναι σημαντικό, να στείλουμε ένα μήνυμα» δήλωσε ο Μπαλαούρας.

Αυτή είναι η ειρωνεία του ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα κατέλαβε την εξουσία με εισιτήριο ότι θα "σκίσει" τα μνημόνια ωστόσο ευρέως έχει κατηγορηθεί για την ανεργία, την φτώχεια και την μετανάστευση.
Δύο χρόνια στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλλε τα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας μέχρι σήμερα, περικόπτοντας τους μισθούς του δημόσιου τομέα και των συντάξεων, συμφωνώντας για  το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην ιστορία της Ευρώπης και στην αύξηση των φόρων στα πάντα.
Λογιστικά η οικονομία βελτιώθηκε αλλά η κοινωνία στην Ελλάδα έχει αποδεκατιστεί.
ΔΝΤ και η ΕΕ διαφωνούν για την ικανότητα της Ελλάδος να πετύχουν τους σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους του τρίτου μνημονίου που  λήγει τον Αύγουστο του 2018.
Οι δανειστές ζητούν νομοθετημένα μέτρα 3,6 δισεκ σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις.
Κατά τον Μπαλαούρα, η Ελλάδα τήρησε την συμφωνία  αλλά οι δανειστές ζητούν τώρα περισσότερα.
Θέλουμε η αξιολόγηση να τελειώσει.
Θέλουμε να πάμε μπροστά.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.
Αλλά για να φτάσουμε σε συμφωνία θα πρέπει να έχουμε έναν έντιμο συμβιβασμό ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση»
Στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία καθώς οι διαφωνίες είναι μεγάλες.
Με την Ολλανδία να πηγαίνει σε εκλογές στις 15 Μαρτίου, την Γαλλία να προετοιμάζεται για προεδρικές και την Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2017, υπάρχει φόβος να κωλύσει η ελληνική αξιολόγηση.
Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι μόνο με γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να διασωθεί η Ελλάδα.
Η Christine Lagarde, του ΔΝΤ και η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος θα συναντηθούν την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου με επίκεντρο την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ αρνήθηκε επίμονα να υπογράψει το τελευταίο πακέτο διάσωσης, υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι μόνο ανεξέλεγκτο, αλλά σε μια πορεία που θα καταστεί εκρηκτικό από το 2030.
Η Γερμανία με την μεγαλύτερη συνεισφορά από τα 250 δισ που έχουν χορηγηθεί προς την Ελλάδα υποστηρίζει ότι θα είναι αδύνατο να καταβάλει περαιτέρω κεφάλαια χωρίς το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015 βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Ο Τσίπρας ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, έχει καταρρεύσει στις δημοσκοπήσεις.
Προσπαθεί να πείσει τους δυσαρεστημένους βουλευτές να υποστηρίξουν περισσότερα μέτρα, ενώ η ελληνική κοινωνία είναι εξουθενωμένη από την λιτότητα.
Ο Βενιζέλος ο πρώην υπουργός οικονομικών της Ελλάδος
αναφέρει «Είμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν πριν από μερικά χρόνια.
Η μόνη διαφορά είναι ότι τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα αυξάνονται στην κοινωνία.
Η Ελλάδα κάποτε ήταν μια πολύ φιλική χώρα προς την Ευρώπη γίνεται ολοένα και λιγότερο φιλική και με αυτό αποτελεί μεγάλο κίνδυνο»
Όταν οι ιστορικοί κοιτάξουν πίσω τους, πάρα πολύ, μπορεί να συμπεράνουν ότι η Ελλάδα έχει αναλωθεί πολλή ενέργεια όχι για να πάει προς τα εμπρός.
Η οικονομική κρίση που σάρωσε τη Ελλάδα - αναπτύσσεται σαν τον καρκίνο μέσα από πολιτικό σώμα της, καταστρέφει το δημόσιο σύστημα υγείας της – είναι παραλογισμός.
Η Μεγάλη Ύφεση, στην ελληνική οικονομία έχει συμβάλλει στην συρρίκνωση πάνω από 25% της ελληνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα έχει αδύναμη κυβέρνηση ενώ η προοπτική του «Grexit» θα αυξηθεί.
Το «Grexit είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε, αλλά μπορεί στο τέλος να καταλήξουμε  αντιμέτωποι με σοβαρά διλήμματα» τόνισε ο Βενιζέλος.
Η συμφωνία που θα υπάρξει, θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί, την κρίση δεν την προκάλεσαν τα μνημόνια.
 Η κρίση γεννήθηκε στην Ελλάδα πολύ πριν τα μνημόνια δήλωσε ο Βενιζέλος.
Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει πλήρη επίγνωση ότι η σωτηρία θα έρθει μόνο όταν η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να αντλήσει κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης