Στις 18/1/2017 ξεκινάει νέος γύρος συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο για το Κυπριακό με επίκεντρο ζητήματα ασφαλείας

Στις 18/1/2017 ξεκινάει νέος γύρος συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο για το Κυπριακό με επίκεντρο ζητήματα ασφαλείας
Υψηλού ρίσκου για την ελληνοκυπριακή πλευρά η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού....
(upd12) Στις 18 Ιανουαρίου του 2017 θα ξεκινήσει ένα νέος γύρος διαπραγματεύσεων με επίκεντρο το Κυπριακό με τεχνικά κλιμάκια να αναλαμβάνουν ρόλο.
Το βράδυ της Πέμπτης 12 Ιανουαρίου του 2017 ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη με πολλά ζητήματα ωστόσο να παραμένουν ανοικτά.
Οι δύο πλευρές αναμένεται να συναντηθούν και πάλι στις 18 Ιανουαρίου, κατ' αρχάς σε τεχνικό επίπεδο, για τα ζητήματα ασφαλείας, ενώ στο μέλλον θα οριστεί και η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και ακολούθως των πρωθυπουργών εάν υπάρξει συμφωνία.
Στις 23 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδος, Τουρκίας και Βρετανίας.

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του πρώτου γύρου επαφών για το Κυπριακό 

Συγκλήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2017 στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο, υπό την αιγίδα του γ. γ. των Ηνωμένων Εθνών, με την συμμετοχή της αυτού εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί και της αυτού εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυητριών δυνάμεων και την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παρατηρητή.
Η Διάσκεψη συνεχάρη στους κ. κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί για την σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους 20 μήνες στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Μόνο χάρη στην αφοσιωμένη τους εργασία κατέστη δυνατόν να συγκληθεί σήμερα η Διάσκεψη.
Είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώθηκαν όλοι για να συζητήσουν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το έκτο και τελευταίο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων. Στις συζητήσεις σήμερα υπογραμμίστηκε η πρόθεση των συμμετέχοντων να βρουν κοινά αποδεκτές λύσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που να απαντούν στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.
Αναγνώρισαν πως η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν μπορεί να επιτευχθεί εις βάρος της ασφάλειας της άλλης.
Επίσης αναγνώρισαν την ανάγκη να απαντηθούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ένα όραμα για την ασφάλεια μιας μελλοντικής ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου.
Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν πως αυτή είναι η στιγμή για να έχουν επιτυχή κατάληξη οι διαπραγματεύσεις.
Πρόκειται για μια ιστορική ευαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη.
Οι συμμετέχοντες ως εκ τούτου δεσμεύτηκαν στηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική λύση στην Κύπρο.
Οι κοινοί στόχοι που περιγράφονται πιο πάνω θα χρειαστούν συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους ενδιαφερόμενους τις επόμενες ημέρες.
Ως εκ τούτου, με αυτό τον στόχο, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, στη βάση του προηγούμενου που καθορίστηκε, με τα παρακάτω βήματα:
 - Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας στο επίπεδο των αντιπροσωπειών.
Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου.
Το έργο της θα είναι να καθορίσει συγκεκριμένα ερωτήματα και τα όργανα που χρειάζονται για να απαντηθούν.

 - Παράλληλα οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμούντα θέματα στα άλλα κεφάλαια θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

 - Η διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά για να ανασκοπήσει το αποτέλεσμα των συζητήσεων της ομάδας εργασίας.
Στη Διάσκεψη επιβεβαιώθηκε η πλήρης δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί, τόνισε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, κατά τη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της ιστορικής και κρίσιμης διασκεψης για το Κυπριακό.
Εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Κύπρου, τόνισε ο Guterres.
Εδαφικό, περιουσιακό, σχέσεις με ΕΕ είναι μερικά από τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ.
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για την έκβαση του μεταξύ τους διαλόγου, ευελπιστώντας ότι μπορούν να μπουν οι βάσεις προκειμένου να υπάρξει μια βιώσιμη και κοινά αποδεκτή λύση.
Η κρίσιμη διάσκεψη στη Γενεύη θα συνεχιστεί στις 19:00 αλλά και αύριο Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Πάντως ήδη υπάρχει ρήγμα τόσο στην πλευρά των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπριών, καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το εδαφικό. 
Οι εργασίες άρχισαν με περίπου 15 λεπτά καθυστέρηση από την προγραμματισμένη ώρα άρχισαν στις 12:30 σήμερα το πρωί και πλέον οι αντιπροσωπείες συμμετέχουν στο γεύμα εργασίας.
Νωρίτερα όλες οι πλευρές κατά τις παρεμβάσεις τους εξέφρασαν τις γνωστές και πάγιες θέσεις τους. 
Σε κάθε περίπτωση οι διεργασίες κορυφώνονται, ενώ οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να μεταβούν στη Γενεύη, εφόσον υπάρξει πρόοδος. 
Στην παρέμβαση του κατά τη διάρκεια των εργασιών ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης υποστήριξε ότι παραβρίσκεται στη Διάσκεψη τόσο ως εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς όσο και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων, M. Akinci, αν και δεν έκανε ευθεία αναφορά σε εγγυήσεις, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του αισθήματος ασφαλείας των τουρκοκύπριων.
Οι εμπλεκόμενες πλευρές αναγνωρίζουν πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, σε σχέση με το παρελθόν, αλλά παραδέχονται πως παραμένουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες, ενστάσεις και αντιρρήσεις.
Όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστουδουλίδης μετά την ανταλλαγή χαρτών μεταξύ των δύο πλευρών «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν τη διακοπή των συνομιλιών», τονίζοντας ότι «είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης».
Μήνυμα στο Twitter με την έναρξη της διάσκεψης της Γενεύης ανήρτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Boris Johnson.
Όπως αναφέρει, βρίσκεται στη Γενεύη για να προσφέρει την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στις συνομιλίες λύσης του Κυπριακού.
"Ενθαρρύνω όλες τις πλευρές να προσεγγίσουν (τις συνομιλίες) με ευελιξία και δημιουργικότητα", πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας.
Χρειάζεται «ηρωική αποφασιστικότητα» για την επανένωση της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz.
Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Schulz γράφει ότι «οι εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου συναντώνται σήμερα στη Γενεύη. Μια πρωτιά. Μια αποκαλυπτική στιγμή στις προσπάθειες για επανένωση.
Μια στιγμή κατά την οποία απαιτείται ηρωική αποφασιστικότητα».

Κοτζιάς: Το Κυπριακό δεν είναι θέμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά κατοχής – Έγιναν θετικά βήματα

Το Κυπριακό δεν είναι θέμα μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Κυπρίων αλλά κατοχής της νήσου, διαμήνυσε από τη Γενεύη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Μέσω νέων δηλώσεών του σήμερα 12 Ιανουαρίου 2017 το απόγευμα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε πως έχουν γίνει θετικά βήματα για τη λύση του Κυπριακού, ενώ επανέλαβε της πάγιες θέσεις της χώρας μας για κατάργηση των εγγυήσεων και απόσυρση των στρατευμάτων από το νησί.
«Θέλουμε δίκαιη και λειτουργική λύση για το Κυπριακό.
Έπεσαν πολλές ιδέες στο τραπέζι, είχαμε διαφωνίες.
Για πρώτη φορά χθες τέθηκαν χάρτες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων», σημείωσε μεταξύ άλλων…
Επίσης, προανήγγειλε πως το βράδυ θα υπάρξει επίσημη κοινή ανακοίνωση πως έγιναν βήματα για την επίλυση του επίμαχου ζητήματος.
Στη συνέχεια προανήγγειλε πως στις 23 Ιανουαρίου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών χωρών (Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία) για το Κυπριακό.
Παράλληλα, αργότερα απόψε αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση των ομάδων εργασίας που θα συζητήσουν τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
«Να είναι συνεχής η ροη αποχώρησης του τουρκικού στρατού με συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία.
Να υπάρξει μια ειδική ομάδα να καταγράφει τον τουρκικό στρατό, τον οπλισμό, και και τη ροη αποχώρησης.
Ζητήσαμε από ΟΑΣΕ να μετρήσει στρατεύματα και οπλισμό και να επιβλέψει ροή αποχώρησης.
Είχαμε ξαναδεί χάρτες με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, τώρα είδαμε από τις δυο κοινότητες. Προσπαθήσαμε να γίνει καιρό η συζήτηση.
Θέσαμε την ατζέντα στο Κυπριακό», υπογράμμισε.

«Έντονες» οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ

Με μία πολύ σύντομη αλλά ταυτόχρονα περιεκτική φράση σχολίασε τις σημερινές συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu.
Βρισκόμενος εντός του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών στην ελβετική πόλη, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας χαρακτήρισε «έντονες» τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές και σημείωσε πως «ακόμα είναι νωρίς», όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους, αποφεύγοντας να πει κάτι επιπλέον.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο κ. Cavusoglu είχε αναφέρει πως «σε διαπραγματευτική διαδικασία κανένας δεν κερδίζει 100%».

Χριστοδουλίδης: Δεν είναι εύκολος ο δρόμος - Η όποια συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τον κυπριακό λαό

Δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος, είναι η αρχή μιας δύσκολης συζήτησης, χρειάζεται αρκετή υπομονή, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τον λαό, ξεκαθάρισε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάσκεψη θα συνεχιστεί και αύριο Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2016, ενώ τονίζει ότι έχουν προγραμματιστεί διμερείς και τριμερείς συναντήσεις.
Ο Ν. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι ο ρόλος της Ε.Ε. θα είναι ενεργός στο θέμα των εγγυήσεων.
Η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν επηρεάζεται, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ευελπιστούμε ότι μέσα από τον διάλογο θα καταλήξουμε σε θετικά αποτελέσματα, υπογράμμισε.

Guterres (Γ.Γ. ΟΗΕ): Εργαζόμαστε για δίκαιη και βιώσιμη λύση

Οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης έχουν ως αποκλειστικό στόχο την εύρεση μίας βιώσιμης για το Κυπριακό και όχι μία λύση - «μπάλωμα», διαμήνυσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres.
Αφού συνεχάρη τους ανθρώπους που με αποφασιστικότητα δουλεύουν για την επίλυση του Κυπριακού και πρότεινε το «Όσκαρ» στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Mustafa Akinci, ο κ. Guterres τόνισε ότι «ιστορικά είχαμε για πρώτη φορά στο τραπέζι όχι μόνο τις δύο πλευρές, αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις»
Σήμερα έγινε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων.
Κατέστη εφικτό να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα, μένει να βρούμε τα εργαλεία για να εφαρμοστούν οι διακανονισμοί.
Υπάρχει μια εργασία εν εξελίξει, θα συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε τη λύση.
Πολλές προτάσεις τέθηκαν επί τάπητος.
Εδαφικό, περιουσιακό, σχέσεις με Ε.Ε. είναι μερικά από τα ζητήματα που συζητάμε…
Δουλεύουμε σκληρά για μια συμφωνία», συμπλήρωσε ο Πορτογάλος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας πως ο ρόλος του Ο.Η.Ε. είναι να υποστηρίξει τις πλευρές ώστε να συνομολογήσουν μια συμφωνία, χωρίς να έχει κάποια ατζέντα.
«Θέλουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγγυηθεί μια διαδικασία που θα έχει αποτέλεσμα».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, διευκρίνισε πως «εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Κύπρου», υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία που θα προκύψει «θα οριστεί από τους λαούς, κατόπιν δημοψηφίσματος».

Akinci: Η αποτυχία των συνομιλιών για το Κυπριακό θα οδηγήσει σε μόνιμη διαίρεση του νησιού

Η αποτυχία της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού θα οδηγήσει στη μόνιμη διαίρεση του νησιού, κάτι, που δεν επιθυμεί καμία πλευρά, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Mustafa Akinci, κατά την παρέμβασή του στην έναρξη της Διάσκεψης της Γενεύης.
«Χρειάζεται να κατανοήσουμε τις ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο και να προνοήσουμε για τα απαραίτητα μέτρα και ασφαλιστικές δικλείδες που να οδηγήσουν στην εξάλειψή τους», πρόσθεσε.
Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα και την πεποίθηση πως κατά τις συνομιλίες στην ελβετική πόλη οι εγγυήτριες δυνάμεις θα παρέχουν την απαραίτητη στήριξη και στις δύο πλευρές για να προχωρήσουν σε μια νέα εποχή στο νησί.
«Οι ανασφάλειες που υπάρχουν λόγω των πικριών εμπειριών του παρελθόντος δεν θα εξαφανιστούν σε μια ημέρα και πως χρειάζεται κάποιος χρόνος προκειμένου να εδραιωθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Μέχρι να φθάσουμε σε αυτή την ημέρα, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και ρεαλιστές.
Κάνουμε ένα ιστορικό βήμα στο δρόμο προς την αλλαγή της μοίρας του άτυχου Μεσογειακού νησιού, της Κύπρου», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας και πως νιώθει ευτυχής και προνομιούχος να είναι ανάμεσα σε αυτούς που συμβάλλουν σε αυτή τη σημαντική εξέλιξη.
Επίσης, δήλωσε πως η Διάσκεψη μπορεί να μην παράξει άμεσα αποτελέσματα, αλλά πιστεύει πως αυτή η περίοδος είναι ζωτική και πως δεν θα αργήσουν να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Πρόσθεσε πως δεν έχουν την πολυτέλεια να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο για την επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας πως «η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή για εμάς».
Καταλήγοντας, ο κ. Akinci σχολίασε πως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν από κοινού τα πλεονεκτήματα των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και πως η επίλυση του Κυπριακού θα δίνει τη δυνατότητα από κοινού μεταφοράς του φυσικού αερίου Ισραήλ και Κύπρου μέσω της Τουρκίας, που είναι η πιο σύντομη και η πιο οικονομική οδός.

Η παρέμβαση Κοτζιά


Τη συμμετοχή της Ελλάδας με εποικοδομητικές προτάσεις στη διάσκεψη, έτσι ώστε να βρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων και να αποδίδει τη μέγιστη δυνατότητα ισότητας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του στο πρώτο μέρος της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Η Ελλάδα, όπως τονισε ο κ. Κοτζιάς, θεωρεί ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο, και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων.
Σημείωσε δε, ότι θα μπορούσε το θέμα της Ασφάλειας να καλυφθεί από μία καλύτερη αστυνόμευση σε πολιτειακό, ομοσπονδιακό επίπεδο, με μία ομοσπονδιακή και ενδεχομένως, μία διεθνή αστυνομική δύναμη.
Η καλύτερη εγγύηση βέβαια, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς είναι εγγύηση για τα δικαιώματα όλων και χαιρέτισε την παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκας Μογκερίνι που δείχνει, όπως είπε, το ενδιαφέρον και τον ρόλο που μπορεί να διαδραμματίσει η ΕΕ.
Επίσης ευχαρίστησε τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουντέρες για τις προσπάθειες που καταβάλουν τα Ηνωμενα Έθνη για την επίτευξη του ιστορικού στόχου της επανένωσης της Κύπρου.
Ο ΟΗΕ τόνισε, ο κ. Κοτζιάς πρέπει να ακολουθήσει το πνεύμα και το γράμμα του καταστατικού του χάρτη και να είναι θεματοφύλακας των αρχών του.
Έχουμε όλοι ιστορικές ευθύνες για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή, είπε ο κ. Κοτζιάς και αναφέρθηκε στο πολιτικό θάρρος του προέδρου Ανασταστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί που καταβάλλουν προσπάθειες για να καταλήξουν στην επανένωση του νησιού.
Τόνισε ότι η λύση πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα εξίσου Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, αλλά και των τριών μειονοτήτων.
Και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να νοιώθουν ασφαλείς,τόνισε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση του Κυπριακού, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένας φάρος σταθερότητας και ένα παράδειγμα για όλη τη Μέση Ανατολή.
Η λύση θα ήταν φωτεινό παράδειγμα για όλες τις χώρες της περιοχής, θα δημιουργούσε συνθήκες ευημερίας, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Το μέλλον της Κύπρου, όπως και της Τουρκίας, κατέληξε ο κ. Κοτζιάς, είναι στην ΕΕ, «εμείς πιστεύουμε σε αυτό και θέλουμε να εργαστούμε για την επανένωση του νησιού για να μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ονειρεύονται, να μπορούν να αισθάνονται αυτή τη χώρα πατρίδα τους, να μπορούν να χτίσουν με ασφάλεια το μέλλον των παιδιών τους».

Επίσης, την αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων επιβεβαιώνουν και οι πληροφορίες που μεταδίδει το BBC, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Binali Yildirim θα δώσει το παρών στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.
Κίνηση, που όπως εκτιμά το BBC, αυξάνει τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι η παρουσία του Yildirim σηματοδοτεί ότι θα υπάρξει και λύση.
Πάντως τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες για μετάβαση Yildirim στη Γενεύη, όπως μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης. 
Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως δεν αποκλείεται να μεταβεί στη Γενεύη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο από την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Όπως σημείωνε κορυφαία κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί».
Τότε και μόνο, αν διαφανεί λύση δηλαδή, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει στη Γενεύη.
Όσον αφορά αυτή καθαυτή τη Διάσκεψη, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσής της, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε διευκρινιστεί, ούτως ή άλλως, ότι είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος (open ended).
Πριν από την έναρξη της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης να συναντάται με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, με τον ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson αλλά και με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres.

Η Διάσκεψη

Τις εργασίες της πολυμερούς Διάσκεψης άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres.
Οπως αναφέρεται από τα Ηνωμένα Έθνη, η Διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ `Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». Προστίθεται πως «η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».
Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 13:00 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 18:00 τοπική ώρα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ των ΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 14:45 τοπική ώρα, παρουσία των Ν. Αναστασιάδη και Μ.Ακιντζί.
Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 09:15 ώρα Γενεύης.

Κατά το ήμισυ μειώνει τα στρατεύματά του στην Κύπρο το Ηνωμένο Βασίλειο

Κατά το ήμισυ αποφάσισε να μειώσει το αμέσως επόμενο διάστημα τα στρατεύματά του στην Κύπρο το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με όσα ανέφεραν Βρετανοί αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό.
Όπως επισημαίνουν τα ξένα πρακτορεία, στο προσχέδιο που έχει κατατεθεί η κυβέρνηση της Theresa May είναι σύμφωνη, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν οι βάσεις σε Δεκέλεια και Ακρωτήρι θα είναι διαθέσιμες για πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ.
Σημειώνεται πως οι εν λόγω αεροπορικές βάσεις έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για βομβαρδισμούς στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Αντιδράσεις προέκυψαν μεταξύ των κυπριακών κομμάτων για χειρισμούς του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ως προς το θέμα του χάρτη για το εδαφικό και για τη σύνθεση της Διεθνούς Διάσκεψης.
Ήδη έφυγε από τη Γενεύη η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ. 
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν παρέστησαν στην τελετή έναρξης της Διάσκεψης οι πρόεδροι του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Η κοινή ανακοίνωση

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε κοινή τους ανακοίνωση, οι τέσσερις Κύπριοι πολιτικοί -περιλαμβανομένης της προέδρου της Αλληλεγγύης Ελένης Θεοχάρους- αναλύουν τα σημεία διαφωνίας τους, επικρίνοντας τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποδοχή των τουρκικών διαδικαστικών όρων και της πάγιας τουρκικής αξίωσης για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης. 
Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι δεν τηρήθηκε καμία από τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί:
Πρώτον, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στη Διάσκεψη, ενώ η συμμετοχή του κατοχικού ηγέτη αναβαθμίζει το ψευδοκράτος.
Δεύτερον, δεν υπάρχει έστω ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ενώ επιβεβαιώνεται η κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας, με την απαράδεκτη απαίτηση για εκ περιτροπής προεδρία.
Τρίτον, δεν υπάρχει συμφωνία στο εδαφικό, ενώ παράλληλα φυλάσσονται σαν επτασφράγιστο μυστικό οι χάρτες που κατατέθηκαν και
Τέταρτον, ελλοχεύει ο κίνδυνος διασύνδεσης στο τραπέζι της Διάσκεψης, των άλυτων θεμάτων των εσωτερικών πτυχών με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κυπριακών Μέσων Ενημέρωσης, η Ελένη Θεοχάρους αναχώρησε από τη Γενεύη δηλώνοντας ότι διαφωνεί με τη διαδικασία της πολυμερούς διάσκεψης, «η οποία θα είναι τελικά πενταμερής και στη διάρκειά της θα συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρίς να έχουν επιλυθεί το περιουσιακό και άλλα σημαντικά θέματα».
Η Τουρκία, πρόσθεσε η κυρία Θεοχάρους, θα καταφέρει να πάρει και στο θέμα της ασφάλειας ότι θέλει, χωρίς η ίδια να δώσει κάτι. 
Είπε επίσης, ότι χθες (11/1/2017) λέχθηκε ότι το Εθνικό Συμβούλιο συμφώνησε στην κατάθεση του χάρτη, ενώ η ίδια εξέφρασε την αντίθεσή της αναφέροντας ότι ο τουρκικός χάρτης αντίκειται στη φιλοσοφία και προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς. 
Η κ. Θεοχάρους ανέφερε επίσης ότι φεύγει από τη Γενεύη διαμαρτυρόμενη και για τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον της περί διαρροών.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης

Εν τω μεταξύ, το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών χαρακτήρισε κρίσιμες τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι αυτό το οποίο προέχει είναι η υπεράσπιση της Κύπρου και του κυπριακού λαού. 
Σε γραπτή δήλωση ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υποστηρίζει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος υποχώρησης του κ. Αναστασιάδη στο θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων και ο κίνδυνος να τεθούν στη πενταμερή διάσκεψη όλα τα θέματα, ώστε να γίνει ένα ανατολίτικο παζάρι, όπως είναι η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς. 
Όπως είπε ο κ. Περδίκης, δεν υπήρξε συμφωνία στο Εθνικό Συμβούλιο στο θέμα της κατάθεσης χαρτών, προσθέτοντας ότι ο ίδιος διαφώνησε και με τη διαδικασία και με το περιεχόμενο του χάρτη.
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι παρά τις διαφωνίες με την πολιτική του προέδρου Αναστασιάδη, ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, αποφάσισε όπως τον συνοδεύσει στη Διάσκεψη της Γενεύης. 
Πρόσθεσε ωστόσο ότι ενόσω διαρκούν οι συνομιλίες στη Γενεύη, θα καταθέτει με υπευθυνότητα τις διαφωνίες και τις προτάσεις του, εκεί και όπου ο Πρόεδρος το ζητεί. 
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως η εκτίμηση της Συμμαχίας Πολιτών γι' αυτή την φάση του Κυπριακού και η κριτική για λάθη επί της διαδικασίας και επί της ουσίας, θα γίνει δημόσια μετά το τέλος της Διάσκεψης.

Η νέα κρίσιμη διάσκεψη τελεί υπό 4 νέες παραμέτρους

1) Για πρώτη φορά έχουν κατατεθεί και από τους ελληνοκυπρίους όσο και από τους τουρκοκυπρίους χάρτες που απεικονίζουν τους εδαφικούς συσχετισμούς στην Κύπρο.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη όπου δίνει 71,8% του εδάφους στην Κύπρο στους ελληνοκυπρίους και 28,2% στους τουρκοκυπρίους.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη με ποσοστό 29,2% στους τουρκοκυπρίους.
Η ανταλλαγή χαρτών σίγουρα είναι εξέλιξη που δείχνει διάθεση για να υπάρξει λύση.

2) Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με τον ρόλο του φυσικού αερίου και των οικοπέδων που έχουν ανακαλυφθεί.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στα οικόπεδα και έτσι εξηγείται το ενδιαφέρον για λύση στο κυπριακό.

3) Η πάγια θέση είναι ότι για να υπάρξει λύση θα πρέπει να αποχωρήσουν όλοι οι τούρκοι στρατιώτες από την Κύπρο αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα το διασφαλίσει η συμφωνία - εάν υπάρξει συμφωνία -
Η Τουρκία έχει επιδείξει έως τώρα αδιάλλακτη στάση και θέση και το ξαφνικό ενδιαφέρον προφανώς και αποδίδεται στην ύπραξη ενεργειακών κοιτασμάτων.

4) Εάν υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό και στην δομή της συνομοσπονδίας θα πρέπει η πρόταση να έρθει προς έγκριση από τον κυπριακό λαό μέσω δημοψηφίσματος.

Η ανταλλαγή χαρτών

Σε συνάντηση Αναστασιάδη με Ακιντζί, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ανταλλάγηκαν οι χάρτες επί του εδαφικού, που κυμαίνονται στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί στο Μοντ Πελεράν, 28,2% για την ελληνοκυπριακή πλευρά και 29,2% για την τουρκοκυπριακή πλευρά δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που γίνεται αυτή η ανταλλαγή χαρτών.

Ο ρόλος του Τζόνσον

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπορίς Τζόνσον θα έχει σήμερα 12/1 συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Επίσης ο Αναστασιάδης θα έχει εκ νέου συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά στις 10:30.

Τζανακόπουλος: Στη Γενεύη ο Τσίπρας μόνο εάν διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης για το Κυπριακό

Για θετική πρόοδο στις συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Γενεύη εφόσον διαφανεί κάποια δυνατότητα εξεύρεσης λύσης για το Κυπριακό.
«Η πολυμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό ξεκινά σήμερα στη Γενεύη τόσο με τη συμμετοχή του γγ του ΟΗΕ όσο και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέροντας ότι η ελληνική πλευρά εκπροσωπείται στη Διάσκεψη από τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά.
«Βρισκόμαστε σε στενό συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ελληνικές θέσεις για τα θέματα ασφάλειας έχουν αποκτήσει υποστήριξη από την ΕΕ.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερη (σ.σ. μετά από εκείνη που είχαν την περασμένη Δευτέρα) επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Rejep Tayip Erdogan, ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας, είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ότι «είμαστε σε στενή παρακολούθηση των συνομιλιών, αν χρειαστεί νέα συνομιλία, θα γίνει».
Επιπλέον, είπε ότι η πολυμερής διάσκεψη δεν έχει ακόμα ξεκινήσει επίσημα, ότι οι συζητήσεις ξεκινούν στις 6.00 το απόγευμα και πως «παρακολουθούμε στενά και αναλόγως θα πράξουμε».
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε μια σκληρή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης.
Έχουμε εξαρτήσει την παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενεύη από την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και μόνο.
Από εκεί και πέρα, το επίπεδο εκπροσώπησης της τουρκικής πλευράς το αποφασίζει η τουρκική πλευρά και εκ μέρους μας δεν έχουμε την πρόθεση να εμπλακούμε στη συζήτηση που γίνεται στην Τουρκία και σχετίζεται με την ίδια την πολιτειακή διάρθρωση
Αν η τουρκική πλευρά επιλέξει τη συμμετοχή της στην πολυμερή διάσκεψη σε επίπεδο πρωθυπουργού, αυτό είναι θέμα δικό της» είπε ο κ.Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως το σημαντικό είναι να διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης λύσης.

Ελληνοκυπριακός Τύπος: Διάσκεψη ορόσημο με καυτή ατζέντα για το Κυπριακό – Ιστορικές συνομιλίες

Για διάσκεψη ορόσημο, για ιστορικές συνομιλίες αλλά και για διαφαινόμενη συμφωνία κάνουν λόγο τα σημερινά δημοσιεύματα στον ελληνοκυπριακό τύπο με αφορμή τις διαπραγματεύσεις του Ν. Αναστασιάδη και του M. Akinci αλλά και τη σημερινή πολυμερή διάσκεψη στη Γενεύη.
Η εφημερίδα Χαραυγή κάνει λόγο για διάσκεψη «ορόσημο» με «καυτή ατζέντα».
Επίσης, αναφέρει: «Χάρτης με επιστροφή 91.000 υπό ελλληνοκυπριακή διοίκηση. Μία συν τρεις συγκλίσεις στη διακυβέρνηση».
Η εφημερίδα «Η ΑΛΗΘΕΙΑ» κάνει λόγο για «ιστορικές στιγμές» και σημειώνει ότι ξεκινά σήμερα η «πολυμερής διάσκεψη» για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια.
Προστίθεται ότι υπάρχει προβληματισμός από τη νέα διαρροή για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο εδαφικό ενώ αναφέρεται και στις δηλώσεις Juncker, ο οποίος υποστήριξε ότι μεταβαίνει στη Γενεύη «για να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών» και αναφέρεται σε δημοσκόπηση, που δείχνει ότι «πιο κοντά στη διζωνική διοικοινοτική ομοσπονδία οι Τουρκουκύπριοι, καθώς ενιαίο κράτος θέλουν οι Ελληνοκύπριοι, αν και δέχονται και ομοσπονδία».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ», «το τελικό deal βρίσκεται προ των πυλών».
Όπως αναφέρει, «έπεσαν οι χάρτες, σήμερα η ασφάλεια και έπεται συνέχεια» .
Επίσης, γράφει: «Τουρκοκυπριακός χάρτης: 29.2 %, χωρίς Μόρφου, και επιστροφή 65.000 προσφύγων. Ελληνοκυπρακός χάρτης: 28.2%, με Μόρφου , Καρπασία , Κυθρέα και Αμμόχωστο».
«Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ» έχει τίτλο: «Η ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό, Σήμερα στη Γενεύη κρίνεται η τύχη των συνομιλιών για λύση» ενώ στον χάρτη αναφέρεται και η εφημερίδα  «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», ο οποίος υπογραμμίζει «χάρτης 29.2% χωρίς Μόρφου - Δεν ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά η πρόταση Ακιντζί και κατέθεσε γραπτώς παρατηρήσεις».

Ο χάρτης της κυπριακής πλευράς:

Γενεύη: Κατατέθηκαν οι χάρτες για το Κυπριακό

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 00:05)

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS