Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τίτο Βέλες... Η πόλη της FYROM που θεωρείται κέντρο παραγωγής ψευδών ειδήσεων

tags :
Τίτο Βέλες... Η πόλη της FYROM που θεωρείται κέντρο παραγωγής ψευδών ειδήσεων
Τα κίνητρα του είναι καθαρά οικονομικά, "κυνηγώντας" τα κλικ και τις πληρωμές της Google
Κάποτε ήταν γνωστή ως "Τίτο Βέλες", προς τιμήν του πρώην Γιουγκοσλάβου ηγέτη, ο οποίος εξήρε τα εργοστάσια παραγωγής χρωματιστών πορσελάνων.
Αλλά η μικρή πόλη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δίπλα στο ποτάμι, είναι τώρα περισσότερο γνωστή για ιστοσελίδες ψεύτικων ειδήσεων.
Σύμφωνα με αφιέρωμα των Financial Times, περισσότερα από εκατό αμερικανικά sites πολιτικής έχουν ως έδρα το Βέλες, ενώ τις διαχειρίζονται μια χούφτα έφηβοι επιχειρηματίες, οι οποίοι παράγουν hoaxes προσελκύοντας εκατομμύρια κλικ.
Ένα τέτοιο άρθρο δημοσιεύτηκε στις 6 Δεκεμβρίου και ανέφερε ότι οι Σύριοι τρομοκράτες είχαν επιτεθεί στη Νέα Υόρκη.
Καμία τέτοια επίθεση δεν έλαβε χώρα.
Η εμφάνιση της βιομηχανίας ψεύτικων ειδήσεων σε αυτό το απίθανο σημείο της Βαλκανικής ενδοχώρας μπορεί ακόμη και να καθόρισε την εκλογική πλάστιγγα υπέρ του Donald Trump.



«Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, αλλά είναι ωραίο να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της αμερικανικής ιστορίας», δήλωσε ο Slavcho Chadiev, δήμαρχος της πόλης.
"Μερικοί νομίζουν ότι πρέπει πλέον να ονομάζεται η πόλη «Trump Veles»", αστειεύτηκε.
Οι δημιουργοί ψεύτικων ειδήσεων, οι οποίοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν αυτό το δίκτυο μετά την επιτυχία των τοπικών δικτυακών τόπων για την υγεία, εξακολουθούν να αντλούν τα περισσότερα από τα χρήματά τους από τα άρθρα που σχετίζονται με τον Trump.
Αλλά οι εκλογές του επόμενου έτους στη Γαλλία και τη Γερμανία μπορούν να προσφέρουν μια νέα ευκαιρία.
«Νομίζω ότι αυτό το μοντέλο μπορεί να αναπαραχθεί οπουδήποτε», δήλωσε ο Marius Dragomir, διευθυντής του Center for Media, Data and Society στο Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης στη Βουδαπέστη.
"Πιστεύω ότι θα συμβεί.
Πολλοί θα προσπαθήσουν να δείξουν ότι οι ψεύτικες ειδήσεις μπορούν να αποτιμηθούν σε χρήμα και ότι πρόκειται να προτρέψει πολλούς να επαναλάβουν την επιτυχία του Βέλες.
«Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, αλλά είναι ωραίο να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της αμερικανικής ιστορίας», λέει ο Slavcho Chadiev, δήμαρχος του Βέλες.
«Δεν θα ήταν δύσκολο», δήλωσε ένας ιδιοκτήτης ιστοσελίδας στο Βέλες.
"Θα μπορούσα να πάρω ένα πολύ γνωστό όνομα όπως το γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, το ZDF, και να καταχωρήσω ένα νέο domain name της ιστοσελίδας, όπως ZDFpolitik.com.
Έτσι μπορεί να ξεκινήσει κάποιος", ανέφερε.
Οι πολιτικοί ηγέτες της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι με την απειλή των ψεύτικων ειδήσεων.
Ψεύτικες σελίδες, bots και trolls μπορούν να στρεβλώσουν τις απόψεις της, είχε δηλώσει η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel τον περασμένο μήνα.
Αυτή την εβδομάδα ο αρχηγός του κόμματος του SDP, Sigmar Gabriel, έγραψε:
«Θα πρέπει να έχουμε ένα δίκαιο αγώνα!
Αυτό που πρέπει να πολεμήσουμε στις εκλογές το 2017 είναι οι ψεύτικες ειδήσεις, όχι οι προσβολές".
Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, τρεις έφηβοι πίσω από μερικές από τις ιστοσελίδες της Βέλες δήλωσαν στους FT ότι τα κίνητρά τους ήταν καθαρά οικονομικά.
Μια απόδειξη από το λογαριασμό ενός δημιουργού AdSense της Google έδειξε εισόδημα άνω των 7.500 ευρώ το Νοέμβριο και μόνο.
Και δεν είναι μικρό κατόρθωμα σε μια χώρα όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι περίπου 350 ευρώ.
Αν πετύχει το ποσό των 100.000 ευρώ στο 12μηνο θα πληρώσει 10.000 ευρώ σε φόρους - ποσό που θα πληρώσει τους μισθούς δύο δασκάλων για έναν ολόκληρο χρόνο, είπε ένας έφηβος, σε συνέντευξη που παραχώρησε.
Μερικές από τις ιστοσελίδες διαθέτουν ζωντανή και ευφάνταστη πεζογραφία, με μικρή προφανή ανησυχία για την αλήθεια.
"Μία από τις καλύτερες ιστορίες ήταν ότι ο Trump χαστούκισε ένα Μουσουλμάνο σε ένα συλλαλητήριο", είπε ένας 17χρονος.
Άλλοι βασίζονται σε αντιγραφή άρθρων από άλλους δικτυακούς τόπους ειδήσεων και clickbait δημοσκοπήσεις.
«Οι δημοσκοπήσεις λειτουργούν καλύτερα, επειδή δεν χρειάζεται να γράψει κανείς πολλά και οι άνθρωποι κάνουν πάντα ένα κλικ», είπε ένας άλλος σε "σπαστά" αγγλικά.
Ένας ιδιοκτήτης ιστοσελίδας είπε ότι είχε δημιουργήσει περισσότερα από 10.000 ψεύτικα προφίλ στο Facebook για να μπορεί να αναδημοσιεύει link σε όλο το κοινωνικό δίκτυο.
Μία από τις ομάδες στο Facebook υπό το όνομα "American Politics Today" έχει περισσότερους από 85.000 οπαδούς.
Το Facebook έχει λάβει μέτρα για να σταματήσει αυτές τις ψεύτικες ειδήσεις, δημιουργώντας ένα κουμπί για τους χρήστες σε περίπτωση που πιστεύουν ότι το περιεχόμενο είναι ψευδές.
Ο Mark Zuckerberg, ιδρυτής του Facebook και διευθύνων σύμβουλος, έχει επίσης δεσμευθεί να «μπλοκάρει τα ψεύτικα οικονομικά νέα», αφαιρώντας τη διαφήμιση από αυτές τις ιστοσελίδες.
Αλλά ενώ έχει δεσμευθεί για δράση, η εταιρεία έχει προειδοποιήσει τις δυσκολίες στην αναγνώριση πλαστών ειδήσεων.
«Δεν θέλουμε να γίνουν κριτές της αλήθειας», έγραψε ο Zuckerberg σε μια ανάρτηση στο Facebook στα τέλη Νοεμβρίου.

(Πρώτη Ενημέρωση: 12:36, Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου)
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης