Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Το Ιράν τηρεί ως επί το πλείστον τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας

tags :
ΟΗΕ: Το Ιράν τηρεί ως επί το πλείστον τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας τόνισε πως δεν υπάρχει "εκτροπή των δηλωμένων πυρηνικών υλικών" της Τεχεράνης
Στο γεγονός ότι το Ιράν συνεχίζει να τηρεί τις δεσμεύσεις του, αναφορικά με την πυρηνική συμφωνία με τη Δύση, αναφέρθηκε σήμερα (10/11) ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος υπάγεται στον ΟΗΕ, μέσω της τριμηνιαίας αξιολόγησης που εξέδωσε.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο Οργανισμός, τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράν δεν έχουν ξεπεράσει τα 300 κιλά, ενώ οι πυρηνικοί επιθεωρητές έχουν πλέον απρόσκοπτη πρόσβαση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.
Ωστόσο, ο ΙΕΑΕ τόνισε ότι υπάρχει κάποια ¨ανησυχία" ότι τα αποθέματα του Ιράν έχουν υπερβεί τα επιτρεπόμενα όρια, σε ποσοστό όμως λιγότερο του 0,001%.
"Ο Οργανισμός συνεχίζει να επαληθεύει τη με εκτροπή των δηλωμένων πυρηνικών υλικών", σημειώνεται μέσα στην έκθεση, ενώ ο ΙΕΑΕ προσθέτει ότι οι επιθεωρητές του "συνεχίζουν να αξιολογούν πληροφορίες" καθώς και να "διεξάγουν συμπληρωματική πρόσβαση" στις εγκαταστάσεις το Ιράν.
Πρόκειται για την τέταρτη αξιολόγηση του Οργανισμού, αναφορικά με την πυρηνική συμφωνία του Ιανουαρίου, η οποία οδήγησε στην άρση των κυρώσεων από τη Δύση.
Να σημειώσουμε ότι η έκθεση του Οργανισμού έρχεται τη μέρα της επικράτησης του Donald Trump στις αμερικανικές εκλογές, ο οποίος έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι κορυφαία προτεραιότητά του σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική είναι να διαλύσει "την καταστροφική πυρηνική συμφωνία με το Ιράν".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης