Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Γιατί καθυστερεί η επαναλειτουργία των τερματικών σταθμών πετρελαίου στη Λιβύη;

Bloomberg: Γιατί καθυστερεί η επαναλειτουργία των τερματικών σταθμών πετρελαίου στη Λιβύη;
Οι αποστολές πετρελαίου από τους σταθμούς Es Sider και Ras Lanuf έχουν διακοπεί από το 2014
Δύο από τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου στη Λιβύη δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν καθώς η σκλήρυνση των θέσεων των αντίπαλων παρατάξεων δημιουργεί μια νέα πρόκληση για τις διεθνείς προσπάθειες για επανένωση της χώρας και την αποκατάσταση των εξαγωγών του αργού.
Οι αποστολές πετρελαίου από το σταθμό Es Sider, τον μεγαλύτερο πετρελαϊκό τερματικό σταθμό της Λιβύης, και το Ras Lanuf, τον τρίτο μεγαλύτερο, έχουν διακοπεί από το 2014.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εξαγωγές ήταν να επανέλθουν εντός 3 ημερών από το Προεδρικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη συμφώνησε να καταβάλει τους μισθούς στα μέλη της Φρουράς Πετρελαϊκών Εγκατάστασεων (Petroleum Facilities Guard), ωστόσο ο επικεφαλής της PFG δήλωσε ότι η εν λόγω συμφωνάι δεν έχει ακόμα υπογραφεί.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα αδιέξοδο» δήλωσε ο Riccardo Fabiani αναλυτής του ομίλου Eurasia.
«Το κρίσιμο σημείο σε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι πόσα χρήματα θα πάρει το
υπήρξε πόσα χρήματα θα πάρει η PFG για το άνοιγμα των πυλών.
Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες ακόμη, αλλά νομίζω ότι θα επαναλειτουργήσουν.
Είναι στο χέρι των δυο πλευρών να καταλήγουν σε συμφωνία για τα χρήματα»

Οι επιθέσεις στα λιμάνια

Η Λιβύη παρήγαγε περίπου 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα πετρελαίου πριν από την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον ηγέτη Moammar Al Qaddafi.
Οι εξορύξεις έχουν υποχωρήσει από τότε στα 320.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεια του Bloomberg, καθώς η χώρα έχει κατακερματιστεί και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις αγωνίζονται για τον έλεγχο των ενεργειακών εγκαταστάσεων.
Η Φρουρά Πετρελαϊκών Εγκατάστασεων στην κεντρική περιοχή της Λιβύης είναι «σε ύψιστη ετοιμότητα» για να ανοίξει εκ νέου και τα δύο σταθμούς πετρελαίου και εξακολουθούν να περιμένουν να τα επισκεφθεί μια αντιπροσωπεία του Προεδρικού Συμβουλίου και να υπογραφεί η συμφωνία που θα απελεθυθερώσει τα κεφάλια για τους στρατιώτες του PFG, είπε σε συνέντευξη του ο Al-Jedran επικεφαλής του PFG.
Σύμφωνα με αναλυτή τoυ ομίλου Eurasia, ο Al-Jedran θέλει χρήματα τόσο για τους στρατιώτες του PFG όσο και ένα εφάπαξ ποσό για το εκ νέου άνοιγμα των τερματικών σταθμών.
Μια συμφωνία «θέτει ένα φοβερό προηγούμενο και θα ενθαρρύνει όποιον μπορεί να συγκεντρώσει μια πολιτοφυλακή για να κλείσει έναν αγωγό πετρελαίου ή ένα τερματικό σταθμό για να δει τι χρήματα μπορεί να αποσπάσει» δήλωσε ο Sanalla (πρόεδρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας στη Λιβύη) σε σχετική του επιστολή στον ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης