Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Συμφωνία για την Ελλάδα, χωρίς να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το χρέος

tags :
Financial Times: Συμφωνία για την Ελλάδα, χωρίς να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το χρέος
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, ότι όσον τα μέτρα αυτά για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν με πολιτικές αποφάσεις από τις χώρες της Ευρωζώνης
Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας αγόρασαν χρόνο για να εξασφαλιστεί το οικονομικό μέλλον της χώρας, μετά την συμφωνία στο Eurogroup, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο πως θα ελαφρυνθεί το "βουνό" χρέους της Ελλάδας και πως θα αρθεί το αδιέξοδο μεταξύ της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισημαίνει η Financial Times αναφερόμενη στα αποτελέσματα του Eurogroup.
Η εφημερίδα σημειώνει, ότι μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν για μια σειρά μέτρων για την αναδιάρθρωση των χρεών της Ελλάδας, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης το 2018.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, ότι όσον τα μέτρα αυτά για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν με πολιτικές αποφάσεις από τις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ υπογραμμίζεται ότι οι περισσότερες σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου έτους.
Μία από τις επιλογές ελάφρυνσης του χρέους συνεπάγεται δραματική μείωση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με την εξαγορά ποσού έως 14,6 δισ. ευρώ των δανείων που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα.
Προς το παρόν το ΔΝΤ δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος κάποια στιγμή αργότερα εντός του έτους -κάτι που απαιτεί η Γερμανία όπως επισημαίνει η Financial Times- αλλά μόνο εάν η Ευρωζώνη δεσμευτεί σε μια σειρά μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που να πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές δανεισμού του ΔΝΤ.
Το πακέτο, αναφέρει η Financial Times, περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την ελάφρυνση του χρέους, με στόχο να εξασφαλιστεί ότι το κόστος χρηματοδότησης του χρέους της Αθήνας δεν θα υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και 20% στη συνέχεια.
Το δημοσίευμα επισημαίνει, ότι το σύνολο των πιο φιλόδοξων μέτρων έχουν προγραμματιστεί για το 2018, όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης της.
Αυτές περιλαμβάνουν την επιστροφή των 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πιθανές επεκτάσεις των ωριμάνσεων και εάν είναι απαραίτητο η εξαγορά των δανείων με σχετικά υψηλά επιτόκια, είτε από το ΔΝΤ ή με τη μορφή διμερών δανείων από χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.
Όλες οι επιλογές επισημαίνει η Financial Times θα υπόκεινται σε πολιτική έγκριση από την Ευρωζώνη, κάτι που σημαίνει, ότι κανένα από αυτά τα μέτρα δεν θα εφαρμόζεται αυτόματα μόλις Ελλάδα εξέρχεται από το πρόγραμμά, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα του ΔΝΤ.
Η εφημερίδα αναφέρει, ότι σε μακροπρόθεσμη βάση οι πιστωτές συμφώνησαν σε ένα «μηχανισμό» για την παροχή περαιτέρω αναδιάρθρωσης του χρέους για να κρατήσει το κόστος χρηματοδότησης της κάτω από το 20% του ΑΕΠ έως το 2060, ένα όριο που απαιτεί το ΔΝΤ για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Το Eurogroup από την πλευρά του διατήρησε την απαίτηση του από την Αθήνα για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2018, ένας στόχος που όπως τονίζει η Financial Times, το ΔΝΤ βλέπει ως υπερβολικά φιλόδοξο και ακατόρθωτο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το επόμενο στάδιο των συνομιλιών θα επικεντρωθεί στους υπολογισμούς της βιωσιμότητας του χρέους, που θα δημοσιεύσει το ΔΝΤ πριν αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των υπολοίπων διεθνών πιστωτών της Ελλάδας.
Η Financial Times επισημαίνει, ότι το ΔΝΤ είχε δημοσιεύσει μία "εκρηκτική" ανάλυση 23 σελίδων, στην οποία πρότεινε παράταση 44 ετών για τα δάνεια και μορατόριουμ για όλες τις πληρωμές μέχρι το 2040, μέτρα που θα βοηθήσουν στη μείωση κατά 50% του παρόντος χρέους της Ελλάδας κατά τα επόμενα 44 χρόνια.
Το δημοσίευμα καταλήγει επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση των προτάσεων θα εξαρτηθεί από την τήρηση από την Ελλάδα της υπόσχεσης για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, η μείωση των συντάξεων και αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης