Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με plan B που περιλαμβάνει Grexit απειλεί ο Schaeuble την Ελλάδα χωρίς συμφωνία - Τον αδειάζουν Ecofin και Moscovici

tags :
Με plan B που περιλαμβάνει Grexit απειλεί ο Schaeuble την Ελλάδα χωρίς συμφωνία - Τον αδειάζουν Ecofin και Moscovici
"H ερώτηση περί plan B εμπεριέχει ένα άλυτο δίλλημα", τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ
(upd) Την ύπαρξη plan B, υπαινίσσεται ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble, ο οποίος παρομοίασε την προετοιμασία για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, με τις διαδικασίες που προηγήθηκαν της γερμανικής ενοποίησης.
Διαψεύδει τα σενάρια περί ύπαρξης σχεδίου Β, ο Επίτροπος Οικονομίας, P. Moscovici
.
Προσπαθούν να τα μαζέψουν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
"Δεν υπάρχει σχέδιο Β, ούτε C, ούτε D, ούτε E...για την Ελλάδα" τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας, P. Moscovici διαψεύδοντας τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών W. Schaeuble από τo Ecofin στη Ρίγα της Λετονίας.
Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του γάλλου υπουργού Οικονομίας, Michel Sapin, ο οποίος σε ερώτηση εαν υπάρχουν ευρωπαϊκά σχέδια για την περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, προσπάθησε να "μαζέψει" τις χθεσινές δηλώσεις υπουργών ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει σχέδιο Β".
Εξηγήσεις για τις χθεσινές δηλώσεις του περί Plan B έκανε και ο Σλοβένος υπουργός Οικονομικών, Dusan Mramor ο οποίος τόνισε ότι «δεν αναφερόταν στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά στις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαβουλεύσεις και την ανάγκη εξεύρεσης άλλης διαδικασίας».
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble ερωτηθείς «αν συμμερίζεται την άποψη της καγκελαρίου Μέρκελ ότι θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη», απάντησε θετικά, σημειώνοντας πως δεν είναι βέβαιο ότι η αποφασιστικότητα της καγκελαρίου αρκεί.
Αναφερόμενος κι αυτός στην ύπαρξη plan B για την αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, δεν θέλησε να δώσει σαφή απάντηση και ενέπλεξε το όλο ζήτημα με την ενοποίηση της Γερμανίας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας υπεύθυνος πολιτικός.
Διπλωματικές πηγές αναγνώρισαν, πάντως, σήμερα στη Ρίγα ότι η διαδικασία που ακολουθείται εσχάτως στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές είναι ως ένα βαθμό προβληματική και ότι θα πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις το ταχύτερο δυνατό ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ως την 11η Μαΐου.
"Η λύση δεν είναι φυσικά η επιστροφή στην τρόικα" ανέφεραν οι ίδιες πηγές τονίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι "ακόμη και αιωνιότητα δεν διαρκεί για πάντα".
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, H. Schelling, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα.
«Είναι στο χέρι της Ελλάδας» είπε και πρόσθεσε: «Ελπίζω ο κ. Βαρουφάκης να έλαβε το μήνυμα που του έστειλε χθες το Eurogroup».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ανώνυμος παράγοντας του Eurogroup, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός δύο εβδομάδων.
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε, πάντως, ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα είναι το θέμα του Ασφαλιστικού, το οποίο όπως ανέφερε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ελαστικότητα τόσο από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών, όσο και από την πλευρά των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης.
Τέλος, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας υπουργός Γ. Βαρουφάκης είχε διμερή συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομίας, P. Moscovici, στο περιθώριο του Ecofin, στη Ρίγα.
Παρόν, τις τελευταίες δύο μέρες ήταν και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος στο περιθώριο της συνεδρίασης των διοικητών των 28 κρατών μελών της ΕΕ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi και τον πρόεδρο του Eurogroup , J. Dijsselbloem.

Όπως μετέδωσε το Mega, o W. Schaeuble ερωτηθείς για το αν η ευρωζώνη διαθέτει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης του κινδύνου ελληνικής εξόδου από το ευρώ, τόνισε ότι "αν είχα ανακοινώσει εκ των προτέρων ότι διαθέταμε σχέδιο ενοποίησης, όλοι θα είχαν πει ότι οι Γερμανοί τρελάθηκαν τελείως".
Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε αργότερα ότι "το να τίθεται η ερώτηση περί plan B σε έναν υπεύθυνο πολιτικό, εμπεριέχει ένα άλυτο δίλλημα".
Να σημειωθεί ότι την ύπαρξη plan B, παραδέχτηκε και ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας στο Eurogroup της Παρασκευής. Ο σλοβένος Υπουργός Οικονομικών απείλησε ευθέως με χρεοκοπία την Ελλάδα - αν δεν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις - και σύστησε προς την Ευρωζώνη να προετοιμαστεί για το Plan B...

(Πρώτη ενημέρωση Σάββατο 25 Απριλίου 14:56)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης