Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πόσο φθηνές είναι οι μετοχές; Τι δείχνει η εξαγορά εταιρείας με premium σχεδόν 100% μετά από ισχυρό ράλι

Πόσο φθηνές είναι οι μετοχές; Τι δείχνει η εξαγορά εταιρείας με premium σχεδόν 100% μετά από ισχυρό ράλι
Την ίδια ώρα άλλες φεύγουν από το ταμπλό με δημόσιες προτάσεις και premium μεταξύ 30-50% και εξαιρετικά χαμηλότερα από την καθαρή θέση
Βασική ερώτηση μεταξύ των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στο ΧΑ εδώ και αρκετούς μήνες και δεν έζησαν μόνο την πρόσφατη άνοδο, αλλά την άνοδο από τα χαμηλά των 450 μονάδων, είναι αν οι μετοχές είναι φθηνές και τι να αγοράσει κάποιος αν είναι να προβεί σε αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου.
Η αλήθεια είναι πως αν κοιτάξεις γραφήματα μετοχών που έχουν πρωταγωνιστήσει τον τελευταίο χρόνο ή τα τελευταία δύο χρόνια είναι πως δεν τοποθετείσαι εύκολα στα υψηλά εξαετίας ή δεκαετίας ή και ιστορικά που βρίσκονται κάποιες μετοχές.
Από την άλλη γίνονται εξαγορές με premium σχεδόν 100% σε μετοχές που έχουν ήδη καταγράψει μεγάλο ράλι.
Δηλαδή κοιτάς το τίμημα στη Mermeren και βλέπεις πως από την τελευταία τιμή στο ταμπλό δόθηκε premium 95%, ενώ η μετοχή στα τέλη του 2015 ήταν στα 5,5 ευρώ και έχει δώσει μεγάλο μέρισμα πριν λίγες εβδομάδες και θα δώσει και άλλο μεγάλο.
Αν κοιτάξεις την κερδοφορία, την καθαρή θέση και γενικότερα τον ισολογισμό, δύσκολα κάποιος θα έδινε τιμή στόχο τα 17 ευρώ.
Βέβαια κάποιοι λένε πως αν δει κάποιος το λατομείο της εταιρείας ίσως πει ότι πουλήθηκε και φθηνά.
Επιπλέον βλέπεις το τίμημα που δόθηκε για την Κυριακίδης και κοιτάς και το ράλι που έχει καταγραφεί σε συνδυασμό με την κερδοφορία του 2016 και αναρωτιέσαι μήπως έφυγε φθηνά αν και δύσκολα έβρισκες κάποιον παραπονεμένο.
Από την άλλη διαβάζεις αποτιμήσεις για δημόσιες προτάσεις και δεν ξεπερνούν το 30-50% της τιμής χωρίς να έχει γίνει κάποιο μεγάλο ράλι.
Οι αγοραστές πληρώνουν μεγάλο premium και γίνεται κουβέντα μεταξύ επενδυτών αν είναι φθηνές οι μετοχές που έχουν ενισχυθεί 100% για παράδειγμα.
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν δεκάδες φθηνές μετοχές στο ΧΑ και αν η οικονομία βελτιωθεί τότε ίσως το πρόσφατο ράλι να μην είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα ακολουθήσει.
Ο κλάδος εξόρυξης μαρμάρου έχει δει μεγάλες ανόδους.
Ο κλάδος της υγείας καταγράφει επίσης μεγάλη άνοδο.
Το Ιατρικό Αθηνών το 2017 καταγράφει άνοδο άνω του 115% και με μεγάλες εντολές αγοράς καθημερινά.
Η δημόσια πρόταση παλαιότερα είχε γίνει σε πολύ χαμηλότερη τιμή.
Μεγάλη η άνοδος και για το Υγεία αλλά και για το ΙΑΣΩ που υπερβαίνει το 100%.
Μετοχές όπως η AS Company, η Δρομέας, η Drouckfarben, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, τα ΕΛΠΕ έχουν καταγράψει μεγάλο ράλι.
Τα ΕΛΠΕ ξεκίνησαν την ανοδική κίνηση όταν κάποιοι έλεγαν ότι τα αποτελέσματα του 2016 ήταν απογοητευτικά γιατί «κάηκε» χρήμα και τώρα η διοίκηση αναφέρει πως θα μειώσει 1 δισ. ευρώ τον δανεισμό στην πενταετία.
Οι ποιοτικές μετοχές είτε της υψηλής κεφαλαιοποίησης, είτε της μικρομεσαίας έχουν επιβραβευτεί ήδη για το discount με το οποίο διαπραγματεύονταν.
Ικτίνος, Νάκας, Ελτράκ, Έλαστρον, Autohellas, Quest, Profile, Μοτοδυναμική, Fourlis, Έλτον και άλλες έχουν αποδόσεις σημαντικά ανώτερες από αυτές της αγοράς και παραμένουν φθηνές είτε σε όσους p/e είτε πάμφθηνες σε όρους p/bv.
Το ερώτημα προφανώς που πρέπει να απευθύνουν οι επενδυτές του ΧΑ είναι αν βλέπουν καλύτερες μέρες στην οικονομία.
Αν πιστεύουν σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, σε βελτίωση της κατανάλωσης μέσω ανάπτυξης ή εξαγωγών και αν θεωρούν ότι η χώρα θα προσελκύσει επενδύσεις.
Οι επιχειρήσεις που τα κατάφεραν μέσα στην κρίση, θα μπορέσουν εύκολα να αυξήσουν τα κέρδη τους σε περίοδο ανάπτυξης και θα αποδείξουν ότι οι σημερινές αποτιμήσεις ακόμα και μετά από άνοδο 100% είναι αστείες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης