Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το 25% των εισηγμένων τίτλων του ΧΑ χάθηκε σε μία πενταετία και το ποσοστό θα αυξηθεί στο 35%

Το 25% των εισηγμένων τίτλων του ΧΑ χάθηκε σε μία πενταετία και το ποσοστό θα αυξηθεί στο 35%
Ελάχιστες εταιρείες περιμένουν να εισαχθούν στο ΧΑ και άρα δύσκολα θα μπει φρένο στην απαξίωση και την αποψίλωση
Τεράστιες αξίες έχουν χαθεί από το ταμπλό του ΧΑ την τελευταία πενταετία, αποτέλεσμα της κρίσης, της κακής διαχείρισης, των αποτυχημένων επιλογών αλλά και των αποφάσεων των εισηγμένων να αφήσουν το ΧΑ και να κινηθούν ξανά με τον τρόπο που δραστηριοποιούνταν πριν μπουν οι μετοχές τους προς διαπραγμάτευση.
Σε συνολικό αριθμό εισηγμένων τίτλων μέσα σε πέντε χρόνια έχει χαθεί το 25% και αν προσμετρηθούν οι μετοχές που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης και δεν έχουν ελπίδα να εισαχθούν ξανά, αλλά και αυτές που πρόκειται σύντομα να αποχωρήσουν το ποσοστό μπορεί να φτάσει ακόμα και το 35%.
Το ΧΑ ουσιαστικά αποτυπώνει την ελληνική πραγματικότητα, όπου τα λουκέτα είναι καθημερινά, ενώ και οι μαζικές αποχωρήσεις εταιρειών προς χώρες με πιο ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.
Συγκρίνοντας κάποιος τη λίστα των εισηγμένων τίτλων του 2012 με τη σημερινή βλέπει πως από ένα αριθμό εισηγμένων τίτλων 275, το νούμερο έχει υποχωρήσει στις 207.
Μάλιστα σύντομα θα αποχωρήσουν άλλες 4 εταιρείες: Kleemann, Αστήρ Παλάς, Ιονική Ξενοδοχειακή και Κυριακίδης Μάρμαρα.
Για τις πρώτες 2 έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το αίτημα για squeeze out, ενώ οι άλλες δύο έχουν ποσοστό άνω του 90% συγκεντρώσει οι μέτοχοι που κατέθεσαν δημόσια πρόταση, επομένως είναι θέμα χρόνου να φύγουν και αυτές.
Στον παραπάνω αριθμό θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 21 μετοχές που τελούν σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης.
Altec, Mircoland, PC Systems, ΑΛΚΟ, Άττικατ, Βαλκάν, Βωβός, Έδραση, ΕΒΖ, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Ελληνική Υφαντουργία, Κεραμεία Αλλατίνη, Μηχανική κοινό και προνόμιο, Νεώριον, Τ Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τεξαπρέτ, Τηλέτυπος και Τροπαία συγκεντρώνουν ελάχιστες πιθανότητες επανεισαγωγής με εξαίρεση μία ή δύο που έχουν κάπως περισσότερες ελπίδες.
Ωστόσο, υπάρχουν στην ουρά για διαγραφή άλλοι 5 τίτλοι που έχουν εξαιρετικά χαμηλή εμπορική δραστηριότητα και είναι θέμα χρόνου το ΧΑ να αποφασίσει τη διαγραφή τους.
Για τις Compucon, Marac, Προοδευτική και Τρία Άλλα κοινά και προνόμια, οι επενδυτές έχουν ήδη αποφασίσει πως έχουν διαγραφεί οι εν λόγω μετοχές, αφού κάνουν πράξεις ελάχιστες μέρες το χρόνο.
Παράλληλα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν και δεκάδες μετοχές σε καθεστώς επιτήρησης με αυξημένα προβλήματα ρευστότητας.
Η ιστορία της συγκεκριμένης κατηγορίας έχει διδάξει πως περισσότερες πιθανότητες έχει κάποια μετοχή να τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης παρά να βελτιώσει η εισηγμένη τα οικονομικά της και να μπει η μετοχή σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης ξανά.
Για πολλές εταιρείες της επιτήρησης τα προβλήματα είναι χρόνια και αντί να λύνονται αυξάνονται.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ελάχιστες εταιρείες περιμένουν να εισαχθούν στο ΧΑ και άρα δύσκολα θα μπει φρένο στην απαξίωση και την αποψίλωση.
Και όλα αυτά την ώρα που έρευνα της ΕΥ παρατηρεί ένα δυνατό ξεκίνημα στην παγκόσμια δραστηριότητα νέων εισαγωγών (IPO), η οποία κινήθηκε σε εντυπωσιακά επίπεδα στο πρώτο τρίμηνο φέτος.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης