Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στα ληξιπρόθεσμα χρέη η προσοχή του ΔΝΤ

  Στα ληξιπρόθεσμα χρέη η προσοχή του ΔΝΤ
Σε ληξιπρόθεσμα χρέη, φοροδιαφυγή και κρατικές δαπάνες εστίασαν την προσοχή τους οι 11 εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έφθασαν χθες και θα παραμείνουν για δεκαπέντε μέρες στην Αθήνα..
Τα στελέχη χωρίστηκαν σε δύο επιτροπές, εκ των οποίων, η πρώτη εξαμελής θα ασχοληθεί με τα φορολογικά, ενώ η δεύτερη πενταμελής θα επικεντρωθεί στα δημοσιονομικά.             
Την αποστολή  του ΔΝΤ υποδέθχηκε χθες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μαζί με τον Φίλιππο Σαχινίδη.
Οι δύο επιτροπές του ΔΝΤ έπιασαν αμέσως δουλειά. Συγκεκριμένα:    
Το πρώτο 6μελές κλιμάκιο, που θα ασχοληθεί με το φορολογικό, έδωσε έμφαση στη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 30 δις. ευρώ που λιμνάζουν επί χρόνια στις εφορίες. Οι οφειλέτες βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού σε περίπτωση που αγνοήσουν την πρόσκληση εξόφλησης του χρέους. Οι φορολογικοί έλεγχοι και δη ομάδες υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο. Υποβοηθητικά των δράσεων αυτών θα  λειτουργήσουν οι διασταυρώσεις και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Προωθείται το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να ψηφιστεί στις αρχές του καλοκαιριού και να υλοποιηθεί εντός του έτους.
Το δεύτερο 5μελές κλιμάκιο ασχολείται με τη δημοσιονομική πολιτική. Από τα γραφεία τους θα περάσουν τα υψηλόβαθμα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου να τους ενημερώσουν πλήρως και αναλυτικά για την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού. Στόχος είναι να εντοπιστούν τομείς όπου θα μπορούν να περικοπούν δαπάνες, ενώ βρίσκονται σε αναζήτηση κονδυλίων που μπορεί να καταργηθούν οριστικά. "Παρακολούθηση, έλεγχος και διαφάνεια" είναι οι στόχοι του προϋπολογισμού προγραμμάτων με ορίζοντα το 2012 δήλωνε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Αναχωρώντας από την Αθήνα τα στελέχη του ΔΝΤ θα παραδώσουν τις προτάσεις τους στον υπουργό Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης