Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Χριστοδούλου: Αποκαταστήσαμε τις στρεβλώσεις με την δημοπρασία – Ο ΟΔΔΗΧ ζητούσε 1 δισ έλαβε 390 εκατ – Ποιες τράπεζες ήταν short - Στις 331 μ.β. το spread

Χριστοδούλου: Αποκαταστήσαμε τις στρεβλώσεις με την δημοπρασία –  Ο  ΟΔΔΗΧ ζητούσε 1 δισ έλαβε 390 εκατ – Ποιες τράπεζες ήταν short - Στις 331 μ.β. το spread
(upd3)«Ο ΟΔΔΗΧ πραγματοποίησε μια τεχνικής υφής έκδοση επανεκδίδοντας 20ετές ομόλογο με στόχο να αντλήσει έως 1 δις ευρώ και συγκέντρωσε 390 εκατ ευρώ   για  να αποκαταστήσει τις στρεβλώσεις στην αγορά» αναφέρει ο Πέτρος Χριστοδούλου επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ στο www.bankingnews.gr.
Είχε παρατηρηθεί πολύ έντονα ότι υπάρχουν short θέσεις και οι τράπεζες που ακολουθούσαν αυτές τις πρακτικές υποχρεώνονταν να  πληρώνουν επιτόκια έως 16% για να αποκτήσουν ομόλογα. Ο ΟΔΔΗΧ με την δημοπρασία αυτή ήθελε να δώσει την δυνατότητα σε short να κλείσουν θέσεις και μεταξύ αυτών ήταν η Barclays, η HSBC Γαλλίας  και η Goldman Sachs.
Παρ΄ ότι ο ΟΔΔΗΧ δεν επιβεβαιώνει ποιοι αγόρασαν την έκδοση τα 390 εκατ ευρώ δηλαδή ωστόσο γεγονός είναι ότι οι short θέσεις παραμένουν μεγάλες συνολικά στην αγορά.
Υπολογίζονται σε 7 δις ευρώ συνολικά στα ελληνικά ομόλογα στην 20ετία που επανεκδόθηκε ωστόσο είναι αμφίβολο αν έχουν μείνει 50-100 εκατ ευρώ.
Όμως γεγονός είναι ότι δεν  καλύφθηκε η έκδοση των 20ετών ομολόγων καθώς το ελληνικό δημόσιο ζητούσε να αντλήσει 1 δισ ευρώ και συγκέντρωσε μόλις 390 εκατ ευρώ με επιτόκιο 6,005%.
Η  δημοπρασία υλοποιήθηκε για τους short οι οποίοι ήταν διατεθειμένοι να κρατήσουν τις ανοικτές short θέσεις τους και να πληρώνουν και επιτόκια έως -16% προ ολίγων εβδομάδων παρά να τις κλείσουν αγοράζοντας 20ετή ομόλογα ή 12ηετή μετά την έκδοση.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr τόνιζε ότι το  επιτόκιο δεν χαρακτηρίζεται ελκυστικό και θα προσελκύσει μόνο όσους είναι short και θέλουν να καλύψουν θέσεις. Ενδεικτικά η 10ετία εμφανίζει απόδοση στην ΗΔΑΤ 6,40%. Με βάση πληροφορίες το τελευταίο διάστημα υπήρχαν τράπεζες οι οποίοι σόρταραν την 20ετία και θέλοντας να βρούν 20ετούς τίτλους είχαν φθάσει να πληρώνουν επιτόκιο έως -16% στους κατόχους.
Ο ΟΔΔΗΧ λοιπόν για να εξορθολογήσει την αγορά που εμφάνιζε τεράστια στρέβλωση επανέκδωσε 20ετές ομόλογο ώστε να δώσει την δυνατότητα στους short να αποκτήσουν το 20ετές ομόλογο σε μια λογική τιμή.  Έτσι εξηγείται γιατί υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ 10ετίας 6,40% και 20ετίας 6%.

Τι συμβαίνει με το spread


Ταυτόχρονα με μαζικές πωλήσεις από Citibank, Morgan Stanely και Merrill Lynch το spread στα 10ετή ομόλογα εκτινάχθηκε στις 331  μονάδες βάσης όπου και έκλεισε.
Είναι ξεκάθαρο ότι το spread δείχνει ισχυρότατες αντιστάσεις επηρεάζοντας δυσμενώς και το ΧΑ το οποίο υποχωρεί.
Οι πωλήσεις έχουν μεταβάλλει πλήρως το κλίμα στα ομόλογα καθώς έχουν ανοίξει σημαντικά τα spreads και στις βραχυπρόθεσμες περιόδους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το spread στην 3ετία Μάρτιος 2012 από 365 μονάδες βάσης αναρριχήθηκε στις 400 μονάδες βάσης. Η απόδοση από το 4,30% που είχε υποχωρήσει πρόσφατα έχει διαμορφωθεί πλέον στο 4,95%
Επίσης η απόδοση του νέου 7ετούς από 6% χθες διαμορφώθηκε στο 6,15%.
Υπήρξε μια παγκόσμια κινητοποίηση, πραγματοποιήθηκε μια σύνοδος κορυφής στην ΕΕ όπου κατέληξε στην δημιουργία ενός μηχανισμού σε συνεργασία με το ΔΝΤ ώστε να υποστηριχθεί οικονομικά η Ελλάδα, παρενέβη καθοριστικά και η ΕΚΤ ωστόσο το spread από τις 325 μονάδες βάσης προς της συνόδου κορυφής διαμορφώθηκε περί τις 330  μονάδες βάσης μετά την χθεσινή δημοπρασία.
Δηλαδή μια παγκόσμια κινητοποίηση η οποία δεν απέδωσε . Προφανώς και το spread  δεν υποχωρήσει προσεχώς
Θα επιβεβαιωθεί απλά ότι απέτυχε η προσπάθεια της Ελλάδος και της ΕΕ να μειώσουν το spread δηλαδή το κόστος δανεισμού.
Μετά από μια τεράστια κινητοποίηση το spread θα έπρεπε να έχει μειωθεί αισθητά από τις 320 μονάδες βάσης προ της συνόδου κορυφής στις 250 μονάδες βάσης.
Αντ΄αυτού όμως παρατηρείται αύξηση και όχι μείωση συγκυριακού ίσως τύπου λόγω της δημοπρασίας των 7ετών ομολόγων αλλά το spread δεν μειώνεται.
Το μείζον ερώτημα είναι το spread γιατί δεν μειώνεται και το κυριότερο τι πρέπει να γίνει για να μειωθεί.
Διατηρούμενο  υψηλά το κόστος δανεισμού δεν επιτρέπει στο δημόσιο να μειώσει τα ελλείμματα και δεν επιτρέπει στο χρηματιστήριο να αντιδράσει.
Είναι προφανές ότι οι αγορές θέλουν υψηλή τιμολόγηση υψηλά spread.
Αυτό συμβαίνει γιατί απλά οι ξένοι επενδυτές , οι δανειστές της Ελλάδος γνωρίζουν ότι η χώρα θα χρειασθεί να δανεισθεί επιπλέον χρήματα.
Οπότε οι επενδυτές απλά συντηρούν υψηλά τα επιτόκια ώστε να καρπωθούν υψηλές αποδόσεις.
Άρα ο πρώτος λόγος σχετίζεται με τις επενδυτικές τακτικές των ξένων και τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.
Ο δεύτερο λόγος σχετίζεται με την τακτική ορισμένων funds να εξωθήσουν την Ελλάδα στο αδιέξοδο.
Πρόσφατα είχε αναφερθεί ότι ορισμένα ξένα hedge funds τα οποία διατηρούν υψηλές θέσεις short στα ελληνικά CDS και spread θα επιδιώξουν να τεστάρουν την ΕΕ ώστε να δουν αν πραγματικά υπάρχει μηχανισμός στήριξης.
Σε τέτοιες πρακτικές είναι συνηθισμένα τα hedge funds τα είναι προφανές ότι τσεκάρουν και ελέγχουν τα πάντα.
Τα hedge funds είναι συνηθισμένα να λειτουργούν στα ή πέρα από τα όρια οπότε ακολουθούν γνώριμες πρακτικές.
Ο τρίτος λόγος σχετίζεται με τις τακτικές ορισμένων επενδυτών που δεν έχουν εγκαταλείψει  το τεχνικό default. Προφανώς είναι λιγότεροι σε σχέση με το παρελθόν αλλά δεν παύουν να υπάρχουν στην αγορά.


Πως θα κινηθεί το spread

Μπορεί οι αγορές να έχουν επιβάλλει τους κανόνες τους στα ελληνικά spreads αλλά δεν φαίνεται ότι έχουν διάθεση να προκαλέσουν την τύχη τους.
Το spread θα κινείται σε ένα εύρος μεταξύ 269-280 μ.β. με βάση το καλό σενάριο και 330-350 μονάδες βάσης με βάση το κακό σενάριο.


Τι πρέπει να γίνει ;

Το καίριο ερώτημα είναι τι πρέπει να γίνει ώστε να μειωθεί το spread.
Για να μειωθεί το spread θα πρέπει να συμβούν Α) να υλοποιηθεί ένα αξιόλογο ποσοστό των σχεδιαζόμενων δημοπρασιών.
Β) Ο προϋπολογισμός να εμφανίζει σημάδια βελτίωσης.
Γ)Να μειωθούν περαιτέρω οι short στα ελληνικά CDS.
Πρακτικά απαιτείται ακόμη χρόνος ώστε να  αρχίσει να αποκλιμακώνεται ουσιαστικότερα το spread.

Πρώτη ενημέρωση 7:08 ακολουθούν ανά 10 λεπτά ανανεώσεις  τελευταία 5:20

Πέτρος  Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης