Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Οι αγορές θα καθορίσουν το κόστος δανεισμού του δημοσίου- Άμεσα η νέα δημοπρασία που θα επηρεάσει το ΧΑ

Οι αγορές θα καθορίσουν το κόστος δανεισμού του δημοσίου- Άμεσα η νέα δημοπρασία που θα επηρεάσει το ΧΑ
Παρά την δημιουργία μηχανισμού στήριξης της Ελλάδος από την ΕΕ και το ΔΝΤ και παρά την θετική απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα ελαστικά κριτήρια για τις τράπεζες όσον αφορά τις εγγυήσεις που λαμβάνει το spread δεν μειώθηκε.
Στην 10ετία παραμένει πάνω από 300 μονάδες βάσης ωστόσο στις μεσοβραχυχρόνιες περιόδους σημειώθηκε μεγάλη μείωση στην 3ετία Αύγουστος 2013 μειώθηκε η απόδοση στο 5,06% στην 3ετία λήξης Μάρτιος 2012 στο 4,20% και στο ένα έτος στο 3,90% περίπου.
Το spread ειδικά στο ομόλογο αναφοράς Ιούνιος 2020 στην 10ετία δηλαδή παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθώς οι επενδυτές περιμένουν την νέα δημοπρασία η οποία θα υλοποιηθεί πιθανότατα και την νέα  εβδομάδα δηλαδή στις 29 Μαρτίου.
Ο ΟΔΔΗΧ έχει αποκλείσει την έκδοση 3ετίας ενώ στις επιλογές είνια η έκδοση  15ετίας ή 7ετίας ή να επανεκδώσει 10ετία.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα στην 10ετία π.χ. θα εμφανίσει απόδοση περίπου στο 6,2% δηλαδή στα επίπεδα της προηγούμενης έκδοσης.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι αγορές καθορίζουν την τιμολόγηση του χρέους. Όμως αυτή η δημοπρασία ίσως είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της χώρας για 3 λόγους
1)Πραγματοποιείται μετά την σύνοδο κορυφής που συμφωνήθηκε ότι θα δημιουργηθεί μηχανισμός στήριξης της Ελλάδος και βεβαίως της απόφασης της ΕΚΤ να διατηρήσει τα ελαστικά κριτήρια των εγγυήσεων και για το 2011.
2)Με βάση την έκβαση της δημοπρασίας θα διαφανεί αν η Ελλάδα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης της από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
3)Είναι προφανές ότι άμεσα μεγάλη μείωση του spread δεν θα σημειωθεί ,θα μειώνεται ελεγχόμενα , ωστόσο το spread είναι ξεκάθαρο ότι θα ακολουθήσει πτωτική πορεία μεσοπρόθεσμα.

Τι θα μπορούσε να συμβεί;


Το πλέον πιθανό σενάριο ανεξαρτήτως αν επιλεγεί 15ετία ή 7ετία στην έκδοση είναι το κόστος δανεισμού.
Με δεδομένο ότι το δημόσιο μπορεί και την νέα εβδομάδα να προχωρήσει σε δημοπρασία είναι ξεκάθαρο ότι το spread δεν θα μειωθεί ενόψει της δημοπρασίας.
Το στοίχημα δεν είναι η αντίδραση προ της δημοπρασίας αλλά μετά την υλοποίηση της.
Αν μετά την υλοποίηση – η δημοπρασία θα υπερκαλυφθεί αυτό είναι 100% βέβαιο – το spread δεν υποχωρήσει θα τεθεί θέμα.
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι τα επίπεδα των 280 αρχικώς και εν συνεχεία των 260 μονάδων βάσης στην 10ετία αποτελούν κρίσιμο σημείο καθοριστικό ίσως.
Αν το spread κινηθεί προς τις 260 μονάδες βάσης εν συνεχεία πρέπει να καλύψει άλλες 60 μονάδες βάσης έως τις 200 μ.β. όπου προσδιορίζεται το fair value του spread.
Αν το spread μειωθεί είναι ξεκάθαρο ότι θα επιδράσει θετικά με το χρηματιστήριο και εν συνεχεία όταν μετά από μήνες κινηθεί προς τις 200 μονάδες βάσης θα σταματήσει η υψηλή διασύνδεση του spread με το χρηματιστήριο.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης