Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι 10 σημαντικότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες στην χειρότερη χρονιά της ιστορίας τους το 2011

 Οι  10 σημαντικότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες στην χειρότερη χρονιά της ιστορίας τους το 2011
Το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα είναι μακράν το χειρότερο των τελευταίων 20 ετών υποστηρίζουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη και προειδοποιούν προς όλες τις κατευθύνσεις.
Θα συμβούν 8 διαφορετικά και ταυτόχρονα αρνητικά πράγματα
1)Τα κέρδη θα υποχωρήσουν, 2)θα αυξηθούν τα προβληματικά δάνεια, 3)θα μειωθούν οι καταθέσεις 4)θα αυξηθούν περαιτέρω οι χρεοκοπίες των επιχειρήσεων, 5)θα αυξηθεί η εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ προς τα 100 δις ευρώ 6)τα δάνεια θα μειωθούν περαιτέρω 7)οι τράπεζες θα συνεχίσουν τις κεφαλαιακές ενισχύσεις και 8) θα προχωρήσουν σε μείωση ενεργητικού.
Με βάση αυτές τις αρνητικές παραμέτρους το 2011 και ειδικά προς το τέλος του α΄6μηνου αναμένεται να κορυφώσει η ύφεση στην χώρα  οπότε και η επίδραση στο τραπεζικό σύστημα θα είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ καταγραφεί.
Η πλειοψηφία των τραπεζικών στελεχών υποστηρίζει ότι το 2011 θα είναι πολύ δύσκολη χρονιά και προειδοποιεί ότι όλοι πρέπει να ετοιμασθούν για τους επερχόμενους κραδασμούς.  
Το 2010 στιγματίστηκε ως η χρονιά του μνημονίου και της βίαιης εξόδου της χώρας από τις αγορές και την συνακόλουθη βίαιη έξοδο των τραπεζών από την διατραπεζική αγορά.
Τα κέρδη καθηλώθηκαν αλλά κέρδη κατεγράφησαν, οι επισφάλειες εκτινάχθηκαν στα 6 δις ευρώ το 2010 και η πιστωτική επέκταση στο ναδίρ στο 1% με προοπτική μικρής περαιτέρω υποχώρησης....
Όλα αυτά συνέβησαν το 2010 μια χρονιά που οι τράπεζες πήραν επιτυχώς ρίσκα να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου με προεξάρχουσα την περίπτωση της Εθνικής τράπεζας.
Το 2010 έμεινε στην ιστορία ως η χρονιά του ιστορικού ρεκόρ στα spreads και CDS στα ομόλογα στις 900 και 960 μονάδες βάσης αντίστοιχα , αλλά και στην μεγαλύτερη μείωση καταθέσεων στην ιστορία των τραπεζών έφθασαν μαζί με τις εκτιμήσεις για το δίμηνο Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου στα 28,5 με 29 δις ευρώ.
Το 2010 ολοκληρώνεται με τις τράπεζες να επιτυγχάνουν τουλάχιστον οι 6 μεγαλύτερες κέρδη περίπου 850 εκατ ευρώ.
Όμως το 2010 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά ορόσημο όχι μόνο τόσο της προσφυγής της Ελλάδος και της Ιρλανδίας σε μηχανισμό στήριξης συνολικού ύψους 195 δις ευρώ αλλά στο γεγονός ότι η Ευρώπη αναδομείται και το παραδοσιακό χάσμα μεταξύ του ανεπτυγμένου βορρά και του οικονομικά ασθενή νότου να διογκώνεται επικίνδυνα.
Με όρους χρηματιστηριακούς το 2010 ήταν μια χρονιά μεγάλων απωλειών για τους επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο έχασαν από παντού οι τράπεζες πλην του συστηματικά short.
Aυτά συνέβησαν το 2010 το 2011 ποιες είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες;
1)Η αβεβαιότητα για την τύχη της οικονομίας δεν έχει εξαλειφτεί, τουναντίον θα παραμείνει ως ο νούμερο ένα αποσταθεροποιητικός παράγοντας.  
Το Μάρτιο θα διαπιστωθεί αν η Ελλάδα λάβει την δόση των 15 δις ευρώ πιθανότατα με μεγάλες πιέσεις θα την λάβει αλλά ο κύκλος των προβλημάτων, της αβεβαιότητας, των ανησυχιών θα παραμείνει.
Ωστόσο θα είναι καλό σημάδι ότι η χώρα θα πάρει την 4η δόση.
2)Η προσπάθεια ανάπτυξης δεν θα είναι επιτυχής για την Ελλάδα το 2011.
Όσο οι τράπεζες είναι εγκλωβισμένες σε ιδιότυπη ομηρία λόγω της εξάρτησης τους από την ΕΚΤ, τόσο η προσπάθεια να πάρει εμπρός η μηχανή της οικονομίας θα αποτυγχάνει.
Έχει κατ΄ επανάληψη τονιστεί ότι από το σύστημα απουσιάζουν 100 δις ευρώ και έως ότου καλυφθεί αυτός ο στόχος οι τράπεζες απλά δεν θα μπορούν να δανείζουν την οικονομία.
3)Τα προβληματικά δάνεια θα κορυφώσουν και αυτό σημαίνει ότι το 2011 θα φθάσουν στα 31 δις ευρώ ή 12% επί του συνόλου των χορηγήσεων που διαμορφώνονται στα 261 δις ευρώ.
4)Το 2011 προειδοποιούν τραπεζικά στελέχη θα εμφανισθεί εντονότερα το φαινόμενο των χρεοκοπιών σε εταιρίες. Έως τώρα το πρόβλημα έμεινε καθηλωμένο καθώς τράπεζες και επιχειρήσεις μερίμνησαν ώστε να μην αναδυθεί την επιφάνεια αλλά πλέον τα πολεμοφόδια στέρεψαν.
5)Το βασικότερο πρόβλημα στο σύστημα θα αναδειχθεί η ρευστότητα για τις τράπεζες. Η εξάρτηση από την ΕΚΤ θα διατηρηθεί καθ΄ όλο το 2011 και μάλλον θα ξεπεράσει τα 100 δις ευρώ από 95 δις της τρέχουσας περιόδου.
Οι τράπεζες επίσης καλούνται άμεσα να αντιμετωπίσουν και τα haircut στις εγγυήσεις τους που ανέρχονται στα 137,7 δις ευρώ στην ΕΚΤ που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα χρειασθούν επιπλέον 6-7 δις ευρώ επιπρόσθετες εγγυήσεις.
Όσον αφορά μια πιθανή υποβάθμιση των ομολόγων των τραπεζών από την Fitch η αρνητική επίδραση δεν φαίνεται να ξεπερνά το 1,5 -2 δις ευρώ σε ρευστότητα.
6)Οι καταθέσεις στις τράπεζες θα μειωθούν περαιτέρω. Στα 211,4 δις ευρώ τον Οκτώβριο, στα 210,5 δις ευρώ τον Νοέμβριο με βάση εκτιμήσεις και για το 2011 ίσως να υποχωρήσουν στα 200-204 δις ευρώ. Οι καταθέσεις μειώνονται και θα μειωθούν περαιτέρω.  
7)Στα θέματα της κεφαλαιακής επάρκειας είναι βέβαιο ότι μετά την Marfin και της Πειραιώς που θα ενισχύσουν τα κεφάλαια τους κατά 488,6 και 800 εκατ ευρώ αντίστοιχα η Eurobank θα αξιοποιήσει τα 550 εκατ που θα λάβει από την Polbank και η Alpha ίσως μέσα στο επόμενο 5μηνο εξετάσει αύξηση 600-800 εκατ ευρώ.
8)Τα δάνεια κάποια στιγμή θα συνεχίσουν να επιβραδύνονται, θα έρθει μια περίοδος σταθεροποίησης πέριξ του μηδενός ή και αρνητικό ρυθμό στο -1% με -2%  και προς το τελευταίο 3μηνο ίσως ξεκινήσει μια ανάκαμψη με στόχο  το +1%.
9)Στο πεδίο των συγχωνεύσεων και των εξαγορών το 2011 φαντάζει μια χρονιά όπου θα μπορούσαν να υλοποιηθούν deals ωστόσο είναι γεγονός ότι θα συγχωνευθούν από μεγάλη μείωση κόστους άρα και μείωση προσωπικού.
Οι τραπεζοϋπάλληλοι στο σύστημα ανέρχονται στους 64 χιλ περίπου και μια μείωση κατά 8 με 10 χιλ στα επόμενα 2-3 χρόνια δεν μπορεί να θεωρηθεί εξωπραγματικός στόχος.
10)Το συμπέρασμα το 2011 θα είναι δύσκολη χρονιά για τις τράπεζες την οικονομία, την αγορά συν τοις άλλοις γιατί θα αυξηθεί η ανεργία.
Όμως θα αποδειχθεί ότι το 2011 θα είναι και η χειρότερη χρονιά με στόχο το 2012 να υπάρξει ανάκαμψη και το φως ο αμυδρό να γίνει ισχυρό στο τούνελ που βρισκόμαστε.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης