Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Χάος στην Ιταλία θα προκαλέσει η αποχώρηση Monti - Ρίχνει λάδι στη φωτιά της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους - Η πολιτική αποσταθεροποίηση της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας της ΕΕ απειλεί το ευρώ

tags :
Χάος στην Ιταλία θα προκαλέσει η αποχώρηση Monti - Ρίχνει λάδι στη φωτιά της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους - Η πολιτική αποσταθεροποίηση της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας της ΕΕ απειλεί το ευρώ
Αν και η απόφαση του να ανακοινώσει την πρόθεση του να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της Ιταλίας, κρίθηκε ως κατανοητή από τους περισσότερους αναλυτές, ωστόσο η αποχώρηση του Mario Monti από την ηγεσία της χώρας θα προκαλέσει σοβαρές βραχυπρόθεσμες ζημιές.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η παραίτηση Monti σε μία κρίσιμη στιγμή για την οικονομία της χώρας, όταν δηλαδή επίκειται η ψήφιση θεμάτων για τον ανταγωνισμό, τη φορολογία και την απλούστευση της γραφειοκρατίας, θα προκαλέσει ένα μικρό χάος, το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ισορροπίες που έχτιζε τόσους μήνες ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός.
Σημειώνεται πως ο επίμαχος προϋπολογισμός αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ κανονικά η θητεία Monti θα έληγε τον ερχόμενο Απρίλιο. Δεδομένων των παραπάνω, η απόφαση του τεχνοκράτη να φύγει «πριν την ώρα του», επισπεύδει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ενδεχομένως ακόμη και στις αρχές του Φεβρουαρίου (η ημερομηνία μένει να αποφασιστεί από τον πρόεδρο Napolitano), ενώ ταυτόχρονα ρίχνει λάδι στη φωτιά της ευρωπαϊκής ανησυχίας, καθώς η Ευρωζώνη το μόνο που δεν θα ήθελε να δει στην παρούσα φάση είναι την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της να επιστρέφει σε τροχιά αποσταθεροποίησης.
Απροσδόκητη κίνηση του κ. Monti έχει επίσης διαλύσει την αμυδρή ελπίδα που υπήρχε για έναν νέο εκλογικό νόμο. Έτσι, οι Ιταλοί θα ψηφίσουν και πάλι κάτω από τις ίδιες, άθλιες ρυθμίσεις που καταληστεύουν την ουσιαστική τοπική αντιπροσωπεία. (Οι νομοθέτες επιλέγονται από κλειστές λίστες στις εκλογικές περιφέρειες.)
Σύμφωνα με αναλυτές δεν αποκλείεται αν η ανοδική πορεία του spread να ξεπεράσει τις 400 μονάδες βάσης, ο Mario Monti, πριν παραιτηθεί, να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού ο οποίος επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), να αγοράζει ομόλογα του ιταλικού δημοσίου. Δεν είναι όμως δυνατόν να οριστεί με βεβαιότητα αυτή την στιγμή από την κυβέρνηση της Ρώμης ποιοι επιπλέον όροι μπορεί να της τεθούν από την Ευρώπη για την ενεργοποίηση της «ασπίδας κατά του spread».
Ωστόσο, οι νέες εκλογές δεν σημαίνει ότι απαραίτητα ότι ο S. Berlusconi θα επανέλθει στην εξουσία με εντολή να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει τις δαπάνες. Οι άνθρωποι του κόμματος της Ελευθερίας (PDL) φαίνονται διαιρεμένοι, ενώ στις δημοσκοπήσεις μόλις αγγίζουν το 15%. Οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ακόμα και με μια συμμαχία με τη Λίγκα του Βορρά, η οποία πλέον καθίσταται δυνατή, θα φέρει τα ποσοστά σε κάτι λιγότερο από το 25%. Φαίνεται απίθανο ότι μια τέτοια συμμαχία θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια ολοκληρωτική νίκη. Αλλά σε μια ήδη συγκεχυμένη κατάσταση στην οποία ένα κόμμα του οποίου ηγείται από έναν κωμικό, τον Beppe Grillo, είναι υπολογίσιμη ως η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη, ο Berlusconi, οι οπαδοί και οι σύμμαχοί, δεν αποκλείεται να είναι σε θέση να καθορίσουν τα γεγονότα μετά την γενικές εκλογές.
Ωστόσο, αναιρώντας όσα ο ίδιος υποστήριζε μέχρι πρότινος, ο Berlusconi είναι πάλι εδώ και διεκδικεί την πρωθυπουργία για πέμπτη φορά στην καριέρα του (μάλιστα εάν εκλεγεί, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο δεδομένου ότι το κόμμα του βρίσκεται δημοσκοπικά στην τρίτη θέση, σχεδόν 20 μονάδες πίσω από την Κεντροαριστερά, θα είναι η τέταρτη θητεία του στο συγκεκριμένο αξίωμα).
Προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφασή του, ο καβαλιέρε επικαλέστηκε το «αίσθημα ευθύνης» που έχει απέναντι στην πατρίδα του καθώς και την έλλειψη κάποιου άλλου «αναγνωρισμένου» ηγέτη στον χώρο της Κεντροδεξιάς.
Ωστόσο, πίσω από την παραπάνω επιστροφή, πολλοί αναλυτές βλέπουν την προσπάθεια ενός «αλαζόνα» και «εγωκεντρικού» μεγιστάνα να θωρακιστεί απέναντι στις ποικίλες ποινικές κατηγορίες με τις οποίες βαρύνεται.
Η επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία θα είναι, πάνω απ 'όλα, μια δοκιμασία για την ωριμότητα και ρεαλισμό του ιταλικού σώματος των ψηφοφόρων, σημειώνουν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης