Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιοι οι στόχοι της μεγάλης κίνησης της Εθνικής να συγκεντρώσει 2,8 δις ευρώ; Τι θα συμβεί στην μετοχή; - Δεν εξετάζει deal με άλλες τράπεζες

 Ποιοι οι στόχοι της μεγάλης κίνησης της Εθνικής να συγκεντρώσει 2,8 δις ευρώ; Τι θα συμβεί στην μετοχή; - Δεν εξετάζει deal με άλλες τράπεζες
(upd)Με μια στρατηγική κίνηση ύψιστης σημασίας η Εθνική τράπεζα περνάει στην αντεπίθεση και από παθητικός δέκτης της υπό κατάρρευσης ελληνικής  οικονομίας λειτουργεί ενεργητικά, συγκεντρώνει κεφάλαια 2,8 δις ευρώ με στόχο να περάσει ένα σαφές μήνυμα στις αγορές.
Η Εθνική και η Ελλάδα πρέπει να ξαναβγούν στις αγορές, να λάβουν πρωτοβουλίες και ταυτόχρονα να αποδείξουν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν κεφάλαια σε μια τόσο δύσκολη χρονική στιγμή για την οικονομία.
Η Ελλάδα από μη χρηματοδοτήσιμη και μη επενδύσιμη σταδιακά θα αρχίσει να ξαναβγαίνει στις αγορές.
Το www.bankingnews.gr το οποίο αποκάλυψε πρώτο χθες  το απόγευμα το θέμα παρουσιάζει αναλυτικά το προσκήνιο και παρασκήνιο των εξελίξεων πίσω από αυτή την μεγάλη επιχειρηματική κίνηση της Εθνικής με ερωτοαπαντήσεις.

Τι κεφάλαια θα συγκεντρώσει η Εθνική τράπεζα;


Η Εθνική θα συγκεντρώσει 2,8 δις ευρώ με συνδυασμό πώλησης του 20% της Finansbank ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές και αύξησης κεφαλαίου σε μετοχές.
Συγκεκριμένα από την πώληση έως και του 20% της Finansbank θα συγκεντρώσει έως 1 δις ευρώ.
Από το ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές Εθνικής υπέρ των παλαιών μετόχων 1,184 δις ευρώ με σχέση 3 μετατρέψιμες ομολογίες για κάθε 8 κοινές μετοχές στην τιμή των 5,20 ευρώ.
Από την αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές θα συγκεντρώσει 631 εκατ ευρώ με την έκδοση 121,4 εκατ μετοχών στην τιμή των 5,2  ευρώ.
Η αναλογία 1 νέα για κάθε 5 παλαιές μετοχές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 20 Αυγούστου το www.bankingnews.gr είχε αποκαλύψει ότι η Εθνική εξέτασε τον Ιούλιο αμκ 700 εκατ ευρώ με την έκδοση 128 εκατ μετοχών και τιμή τα 5,5 ευρώ.
Από τον Ιούλιο επεξεργάζεται αυτό το σχέδιο η Εθνική τράπεζα.

Γιατί συγκεντρώνει τα 2,8 δις ευρώ η Εθνική;

Στόχος της Εθνικής δεν είναι να συγκεντρώσει κεφάλαια και να έρθει στην εσωτερική αγορά και να τα επενδύσει σε εξαγορές.
Ο στόχος είναι ευρύτερος να περάσει ένα μήνυμα ότι την Ελλάδα και την Εθνική αρχίζουν να την εμπιστεύονται.
Με τα κεφάλαια αυτά η Εθνική θα χρηματοδοτήσει την οικονομία στην Ελλάδα και  την ανάπτυξη της Finansbank.

Υπάρχει σχέδιο να προχωρήσει σε μεγάλη εξαγορά;

Δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα της Εθνικής μια μεγάλη εξαγορά και μάλιστα στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές αν εκδηλωνόταν ενδιαφέρον π.χ. για το ΤΤ θα ήταν με ανταλλαγή  μετοχών. Το ΤΤ συμμετέχει ως εγγυητής στην διπλή κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής στην Ελλάδα και η Εθνική κατέχει το 6% του ΤΤ.
Αλλά και πάλι δεν είναι τίποτε βέβαιο....

Ισχύει ότι η Εθνική συγκεντρώνει 2,8 δις ευρώ ως αντίβαρο σε haircut της χώρας;

Δεν μπορεί να αποκλεισθεί στρατηγικά και αυτό το ενδεχόμενο.
Με βάση τις περισσότερες αναλύσεις η Εθνική με 3 δις ευρώ επιπλέον κεφάλαια θα ήταν πανίσχυρη κεφαλαιακά και το κυριότερο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και haircut.
Ανεξαρτήτως αν θα υπάρξει haircut ή όχι το βέβαιο είναι ότι η Εθνική εμφανίζεται στους διεθνείς επενδυτές θωρακισμένη.

H κίνηση της Εθνικής μπορεί να χαρακτηρισθεί αμυντική;

Σε μεγάλο βαθμό ήταν αμυντική κίνηση. Η Εθνική με την απόφαση της να αναζητήσει 2,8 δις ευρώ αναγνώρισε κάτι ότι απλά χρειάζεται 2,8 δις ευρώ. Αυτό η αγορά μπορεί να το ερμηνεύσει με πολλούς τρόπους.

To 1 δις ευρώ από την Finansbank που θα πάει;

Θα παραμείνει στην Finansbank για να την ενισχύσει κεφαλαιακά καθώς αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς στην Τουρκία.
Το 1 δις ευρώ θα συγκεντρωθεί πιθανώς από αύξηση κεφαλαίου της Finansbank με παραίτηση του παλαιού μετόχου ή με διάθεση νέων μετοχών.

Θα υπάρξει νέος στρατηγικός επενδυτής στην Finansbank;

Στόχος της Εθνικής δεν είναι να βρει μια ξένη τράπεζα και να αποκτήσει ένα στρατηγικό εταίρο με ποσοστό 20%.
Στόχος είναι να συγκεντρωθεί το 1 δις ευρώ από επενδυτές σε διασπορά, Τούρκους, την Deutsche Bank που ήθελε ποσοστό, το Κατάρ που θα τοποθετηθεί στην Finansbank και άλλα funds και επενδυτές.

Η πώληση του 20% της Finansbank  είναι ένδειξη αδυναμίας;

Σε κάθε περίπτωση η Εθνική θα έχει τον έλεγχο με ποσοστό 75%.
Δεν θα δώσει το 20% σε στρατηγικό επενδυτή αλλά σε θεσμικά χαρτοφυλάκια και επενδυτές.
Έτσι συγκεντρώνει 1 δις ευρώ τα οποία θα κατευθυνθούν στην ισχυροποίηση της θυγατρικής στην Τουρκία. Θα ήταν καταστροφικό λάθος αν πουλούσε την Finansbank αλλά τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Σημαντική παρατήρηση το 1 δις από την Finansbank δεν θα το χρησιμοποιήσει η Εθνική για άλλες εξαγορές αλλά για την κεφαλαιακή ενίσχυση της θυγατρικής της στην Τουρκία.
Αν η Εθνική χρησιμοποιήσει το 1 δις ευρώ της Finansbank για άλλο σκοπό θα είναι μέγα επιχειρηματικό λάθος, ωστόσο αυτό δεν θα συμβεί.

Ποιοι θα είναι οι εγγυητές των εκδόσεων της Εθνικής;

Η Credit Suisse και η Deutsche bank, Goldman Sachs και Morgan Stanley αλλά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα είναι εγγυητές της αύξησης και του ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές της Εθνικής. Δηλαδή 4 παγκόσμιες τράπεζες δύο ευρωπαϊκές και 2 αμερικανικές θα στηρίξουν την Εθνική μαζί με το ΤΤ.

Τι σημαίνει εγγυητές των εκδόσεων της Εθνικής;

Σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα το γεγονός ότι 4 διεθνείς τράπεζες και το ΤΤ θα εγγυηθούν την αύξηση κεφαλαίου σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων στην Ελλάδα και την Εθνική. Από εκεί που δεν ήθελαν καν να αναλάβουν οποιοδήποτε επενδυτικό ρίσκο στην χώρα εγγυώνται όλη την έκδοση.

Τι προμήθεια θα λάβουν οι 5 βασικοί ανάδοχοι από την Εθνική;

Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν 1,5 χρόνο η Εθνική είχε πληρώσει συνολική  προμήθεια 4,1% επί του ύψους της αύξησης κεφαλαίου. Σε αυτή την συγκυρία η προμήθεια θα πρέπει να είναι της τάξης του 6% με 7% που σημαίνει για τα 1,8 δις ευρώ τουλάχιστον 120 εκατ ευρώ ή περίπου 100 εκατ που θα μοιραστούν οι 5 βασικοί ανάδοχοι εγγυητές.

Ποιος είναι ο ρόλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου;

Το ΤΤ τοποθετήθηκε ως κύριος ανάδοχος και εγγυητής στην αύξηση και στο ομολογιακό της Εθνικής με εντολή του κράτους.
Το ΤΤ στο οποίο συμμετέχει η Εθνική με 6% ήθελε να περάσει ένα μήνυμα στην αγορά ότι υπάρχουν και εσωτερικές δυνάμεις ισχυρές που μπορούν να στηρίξουν την προσπάθεια εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Ισχύει ότι επισπεύστηκαν οι ανακοινώσεις της Εθνικής;

Κυκλοφορούν φήμες ότι πέραν την όποια πολιτική σκοπιμότητα η κίνηση της Εθνικής σχετίζεται σε κάποιο βαθμό και με τις παρασκηνιακές συζητήσεις Eurobank με Alpha bank.
H Alpha bank θέλει περισσότερο την Εθνική αλλά συζητάει την τρέχουσα περίοδο με την  Eurobank

Τι θα συμβεί στην μετοχή της Εθνικής τράπεζας;


Η μεγάλη χθεσινοβραδινή πτώση του ADR της Εθνικής τράπεζας ουσιαστικά υποδηλώνει ότι βραχυπρόθεσμα θα ασκηθεί πίεση στην μετοχή της Εθνικής τράπεζας.
Η μετοχή της Εθνικής μπορεί δυνητικά να φθάσει προσεχώς  τα 8,80 ευρώ έως 9 ευρώ.
Ωστόσο αν αξιολογήσει την κίνηση της Εθνικής δυναμικά και στρατηγικά αποτελεί μια άκρως θετική εξέλιξη σε επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό επίπεδο.
Πρώτα θα απορροφηθούν οι κραδασμοί και μετά η αγορά θα πριμοδοτήσει την Εθνική με αυτή την πολύ σημαντική και θετική στρατηγική της επιλογή.

Είμαι μέτοχος της Εθνικής τι με συμφέρει να πράξω;


Αυτό που μπορεί να ειπωθεί καθώς δεν μπορούμε να σας προτρέψουμε για αγορά ή πώληση είναι να λάβετε υπόψη σας ότι η απόφαση αυτή έχει ως στόχο να θωρακίσει κεφαλαιακά την Εθνική και ταυτόχρονα να περάσει ένα μεγάλο μήνυμα η Ελλάδα μέσω της Εθνικής βγαίνει εκ νέου στις αγορές. Μεγάλη η πρόκληση. Αλλά οι εγγυητές ...εγγυώνται....

Τι θα συμβεί με τις μετοχές των άλλων τραπεζών;

Η Πειραιώς ούτως ή άλλως ετοιμάζει ένα ανάλογο σχέδιο με την Εθνική αύξηση και μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο με έμφαση στο μετατρέψιμο.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών είναι μείζονος σημασίας και απαραίτητη ωστόσο βραχυπρόθεσμα ίσως υπάρξουν πιέσεις.

Μπορεί να παρέμβουν οι ανάδοχοι να στηρίξουν το ΧΑ;


Ήδη το έχουν πράξει. Όταν ξεκίνησε εκ νέου το short selling η αγορά ενώ ήθελε να διορθώσει είχαν εμφανισθεί λίγο έως πολύ όλοι αυτοί που σήμερα είναι ανάδοχοι και αγόραζαν.
Άρα στήριξαν την αγορά έτσι ώστε η Εθνική να ανακοινώσει τους όρους και τους στόχους της για την κεφαλαιακή ενίσχυση.
Χθες η Goldman sachs π.χ. έδωσε το στίγμα της στην Εθνική με πάνω από 450 χιλ τεμάχια.

Οι κινήσεις της Εθνικής βοηθούν τις άλλες τράπεζες;

Με την κίνηση της η Εθνική ανοίγει τις αγορές για την Ελλάδα και το τραπεζικό σύστημα.
Η τράπεζα που θα βοηθηθεί άμεσα θα είναι η Πειραιώς καθώς εξετάζει αύξηση και ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές.

Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη

Η ενδυνάμωση των κεφαλαίων και η επιστροφή της ενίσχυσης στην κυβέρνηση είναι ο στόχος της αύξησης του κεφαλαίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε χτες η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε με τους αναλυτές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας, κ. Απ. Ταμβακάκη, ο οποίος μάλιστα απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, η κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΤΕ δε σχετίζεται με τις μακροοικονομικές εξελίξεις στη χώρα. Άλλωστε, όπως δήλωσε η διοίκηση, μόλις ολοκληρωθεί η ΑΜΚ θα κατατεθεί αίτηση αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου. Η διοίκηση ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου τα Tier I κεφάλαιά της τράπεζας θα διαμορφωθούν στο 14,6%- από όπου όμως, θα πρέπει να αφαιρεθούν 50 μονάδες βάσης λόγω της επαναγοράς των προνομιούχων μετοχών που έχει στην κατοχή του το δημόσιο.
Αναφορικά με τη φημολογία περί επικείμενης εξαγοράς ή συγχώνευσης της ΕΤΕ με άλλη εγχώρια τράπεζα, η διοίκηση ανέφερε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται τέτοιο ενδεχόμενο στα άμεσα σχέδια της. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “δε συζητάμε με άλλη τράπεζα”. Επιπλέον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη Finansbank, η ΕΤΕ δήλωσε ότι η τουρκική τράπεζα είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς η ανάπτυξη της Τουρκίας είναι και αναμένεται και στο άμεσο μέλλον εντυπωσιακή. Δεν εξετάζεται καθόλου το ενδεχόμενο πώλησης της, παρά μόνο το ποσοστό του 20% που ανακοινώθηκε, γεγονός μάλιστα το οποίο μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι  το α' 3μηνο του 2011. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, η εξέλιξη θα βοηθήσει την τουρκική τράπεζα να απευθυνθεί αυτόνομα στις αγορές, ενώ οι όροι για τη διάθεση του ποσοστού δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
Τέλος, η διοίκηση της Εθνικής προανήγγειλε τη διοργάνωση σχετικού road show, για το οποίο θα υπάρξει ενημέρωση σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης