Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το domino effect του ράλι του σιταριού ξεκίνησε- Διπλασιάστηκε η τιμή του κριθαριού

Το domino effect του ράλι του σιταριού ξεκίνησε- Διπλασιάστηκε η τιμή του κριθαριού
Την άνοδο των τιμών και των άλλων τροφικών εμπορευμάτων έχει προκαλέσει η “εκτόξευση” των τιμών του σιταριού λόγω της απόφασης της ρωσικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εξαγωγές του.
Την εβδομάδα που πέρασε, κερδοσκόποι, όπως τα hedge funds αύξησαν τις long θέσεις τους σε παράγωγα των εμπορευμάτων του σιταριού κατά 5,3%, ενώ ήδη οι τιμές έχουν διπλασιαστεί, φτάνοντας στα 8,68 δολ. ανά bushel.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ρωσίας, του τρίτου εξαγωγέα σιταριού παγκοσμίως, επιβλήθηκε εμπάργκο στις εξαγωγές σταριού και των παραγώγων του έως το τέλος της χρονιάς λόγω του καύσωνα που προκάλεσε μείωση της σοδειάς της, απειλώντας την εσωτερική της αγορά με έλλειψη και άνοδο των τιμών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, προειδοποίησε μάλιστα, ότι αυτή η απόφαση και η αντίδραση των αγορών δημιούργησαν μια "σοβαρή" κατάσταση στην αγορά σταριού και αν συνεχιστεί η εκτίναξη των τιμών προς τα πάνω, μπορεί να προκληθούν προβλήματα διατροφικής ασφάλειας στις φτωχές χώρες.
Δεν αποκλείουν μάλιστα οι αναλυτές η έκρηξη στην τιμή του σιταριού, να αποτελέσει την αφετηρία ενός domino΄s effect στην αγορά υλών τροφής καθώς και η τιμή του αραβόσιτου και άλλων έχουν ήδη αρχίσει να «τσιμπάνε». Την ίδια πορεία πλέον ακολουθεί και το κριθάρι, καθώς η τιμή του  στην Ευρώπη έχει ενισχυθεί κατά 130% στα 210 ευρώ ανά τόνο από 90 ευρώ ανά τόνο στα μέσα Ιουνίου. «Η ενίσχυση της τιμής του κριθαριού έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητη γιατί όλοι είναι στραμμένοι στις εξελίξεις στην αγορά σιταριού”,  δήλωσε η Abdolreza Abbassian, οικονομική αναλύτρια του Οργανισμού Τροφίμου και Γεωργίας του ΟΗΕ.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε ότι λόγω των πυρκαγιών σε συνδυασμό με την περίοδο ξηρασίας που περνά η χώρα, ίσως εντοπιστούν πολύ σύντομα ελλείψεις στην αγορά των σιτηρών. Γι' αυτό το λόγο διέταξε την απαγόρευση των εξαγωγών από 15 Αυγούστου μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απαγόρευση αυτή μπορεί εύκολα να επωφελήσει τους υπόλοιπους εξαγωγείς σιταριού, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Αργεντινή. Σύμφωνα όμως με την Morgan Stanley, το ράλι αυτό είναι υπερβολικό, καθώς δενβ υπάρχει έλλειψη στην αγορά από σιτηρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης