Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μην λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό - Με ΝΔ στάση πληρωμών και χρεοκοπία σε 4-6 μήνες – Με ΣΥΡΙΖΑ χρεοκοπία σε 1 μήνα – Καμία ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση δεν μπορεί να υπάρξει στο μνημόνιο – Ευρωομόλογο χωρίς Ελλάδα

 Μην λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό - Με ΝΔ στάση πληρωμών και χρεοκοπία σε 4-6 μήνες – Με ΣΥΡΙΖΑ χρεοκοπία  σε 1 μήνα – Καμία ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση δεν μπορεί να υπάρξει στο μνημόνιο – Ευρωομόλογο χωρίς Ελλάδα
Μην λέτε ψέματα στο ελληνικό λαό. Με την δήλωση αυτή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πέρασε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

«Δεν επιτρέπεται να λέγονται ψέματα στον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Η Ελλάδα ζούσε επί δεκαετίες πάνω από τις δυνατότητές της και δεν έκανε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», τόνισε επακριβώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Η δήλωση αυτή ξεγυμνώνει τα μεγάλα πολιτικά κόμματα τα οποία ακόμη δεν έχουν πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
Ποια είναι η αλήθεια;
Η πορεία της Ελλάδος είναι προδιαγεγραμμένη, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ ή διπλό νόμισμα δηλαδή το ευρώ για τις εξωτερικές συναλλαγές και η νέα δραχμή για τις εσωτερικές συναλλαγές.
Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα έχει ήδη προετοιμαστεί. Η Γερμανική ένωση τραπεζών δηλώνει προετοιμασμένη.
Οι επικεφαλής της Credit Agricole και της Societe Generale αλλά και της BNP Paribas έχουν ήδη αναφέρει ότι οι τράπεζες τους έχουν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ.
Η Ιταλική ένωση τραπεζών δήλωσε ότι έχει λάβει όλες τις πρόνοιες στην περίπτωση που συμβεί κάτι στην Ελλάδα.
Οι μεγάλες βρετανικές τράπεζες, HSBC, Barclays, RBS και Bank of Nova Scotia έχουν ήδη προετοιμαστεί όπως έχουν δηλώσει οι διοικήσεις τους.
Δηλαδή οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης έχουν ήδη προετοιμαστεί.
Όλα σχεδιάστηκαν πολύ νωρίτερα πριν 1,5 -2 χρόνια όταν για πρώτη φορά έπεσε στο τραπέζι το σχέδιο μείωσης της εξάρτησης των ευρωπαϊκών τραπεζών από το ελληνικό χρέος.
Προ του PSI+ σχεδιάστηκε το αυτονόητο, για να συμμετάσχουν στο PSI+ οι ευρωπαϊκές τράπεζες έπρεπε να μειώσουν την εξάρτηση τους από το ελληνικό χρέος ώστε να περιορίσουν της δυνητικές ζημίες.
Πριν 2,5-3 χρόνια οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατείχαν 100 δις χρέους και προ PSI+ είχε μειωθεί η συνολική έκθεση στα 20 δις καθώς πίεσαν την ΕΚΤ να αποκτήσει τα ομόλογα των ευρωπαϊκών τραπεζών όπως και το έπραξε αγοράζοντας από την αγορά δηλαδή από τις Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες και ταμεία 40 δις ελληνικού χρέους.
Μετά το PSI+ τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι μόλις 4 δις ευρώ με προοπτική να μηδενίσουν. Δηλαδή από 100 δις τώρα κατέχουν 4 δις με προοπτική να μηδενίσουν.
Η μεγαλύτερη ιστορική απάτη ήταν το PSI+ γιατί όπως αποκαλύφθηκε το καθαρό όφελος για την Ελλάδα δεν ήταν 105 δις που δηλώθηκε ή η ονομαστική μείωση του χρέους αλλά μόλις 28 με 29 δις ευρώ αφαιρώντας τα 50 δις για τις τράπεζες και τις προκαταβολές για εξυπηρέτηση υποχρεώσεων.
Οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης και οι τράπεζες γνώριζαν ότι αν αποτύχει το PSI+ - όπως και απέτυχε γιατί δεν βοήθησε με πραγματικούς οικονομικούς όρους την Ελλάδα – το επόμενο στάδιο θα ήταν η πραγματική χρεοκοπία.
Όχι η εικονική χρεοκοπία του credit event αλλά πραγματική στάση πληρωμών.
Το PSI+ απέτυχε, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που είχε ως στόχο να συγκεντρωθούν 50 δις κατέρρευσε και καμία από τις συμφωνίες μεταξύ Ελλάδος και Τρόικα δεν τηρείται.
Δηλαδή έχουν διαθέσει στην Ελλάδα έως τώρα πάνω από 110 δις ευρώ μαζί με τις τράπεζες, η Ελλάδα έχει πλήρως παγώσει τις συμφωνίες και υπάρχει αφελής που πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών γιατί απλά η Ελλάδα δεν τηρεί τις συμφωνίες;
Μην λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό είπε ο γερμανός υπουργός οικονομικών τι εννοούσε όμως;
Ότι έχουν σχεδιαστεί και προαποφασιστεί.
Με την ΝΔ πρώτο κόμμα και εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας η χρεοκοπία της Ελλάδος και η έξοδος της από το ευρώ ή ο συνδυασμός 2 νομισμάτων θα συντελεστεί σε διάστημα 4 με 6 μήνες.
Υπάρχει αφελής Έλληνας που να πιστέψει ότι με την ΝΔ που αποτελεί τον κεντροδεξιό πόλο εξουσίας και με τον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση θα υπάρξει πολιτική και κοινωνική ειρήνη που είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της οικονομίας;
Υπάρχει αφελής Έλληνας που να πιστεύει ότι η κυβέρνηση συνεργασίας με την ΝΔ πρώτο κόμμα έχοντας απέναντι την λαϊκίζουσα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να κυβερνήσει πάνω από 4-6 μήνες;
H ΝΔ ως φιλοευρωπαϊκό κόμμα θα επιχειρήσει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, θα κρατήσει υπεύθυνη στάση στο θέμα αυτό,  ωστόσο όταν θα καταρρεύσει η πολιτική επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι δεν θα αντιμετωπίσει την λυσσαλέα αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ;
Με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση η Αριστερά με τις επικίνδυνες προτάσεις που έχει καταθέσει περί κατάργησης του μνημονίου μέσα σε ένα μήνα το αργότερο μέσα στον Ιούλιο θα υπάρξει στάση πληρωμών και χρεοκοπία ενώ θα ξεκινήσει και η διαδικασία εκδίωξης της χώρας από το ευρώ.
Όμως ενώ η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα έχει να αντιμετωπίσει την οργανωμένη κινητοποίηση της Δεξιάς στους δρόμους, τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που θα προκαλέσει η Αριστερά θα είναι ιστορικών διαστάσεων.
Η Αριστερά θα αποτύχει παταγωδώς στην διαχείριση της εξουσίας και όλα αυτά πάνω στο πειραματόζωο την Ελλάδα.
Το ΠΑΣΟΚ που δεν θα είναι ένα απλό δεκανίκι θα συντριβεί στις εκλογές στις 17 Ιουνίου.
Αποτελεί ένα απόκομμα, αναξιόπιστο σε προχωρημένη  αποσύνθεση. Κομμάτια του αποκόμματος έχουν προσχωρήσει στο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι όλο το προβληματικό ΠΑΣΟΚ του χθες.

Το ευρωομόλογο χωρίς την Ελλάδα

Έχει αναλογιστεί κανείς γιατί δεν θέλουν το ευρωομόλογο;
Το ευρωομόλογο θα ήταν βέλτιστη λύση πριν ένα χρόνο όπου συνολικά τα επιτόκια των χωρών του πυρήνα της Ευρώπης ήταν χαμηλότερα.
Η εικόνα αυτή έχει ανατραπεί.
Λόγω της αβεβαιότητας για την κρίση χρέους και το κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδος παρατηρείται μια μετατόπιση των κεφαλαίων στα γερμανικά ομόλογα.
Έτσι εξηγείται γιατί η απόδοση του 10ετούς Γερμανικού ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 1,2%.
Η Γερμανία η οποία θα είναι ο βασικός πυλώνας του ευρωομολόγου δανείζεται στην αγορά με επιτόκια στην 10ετία 1,2%.
Η Ελλάδα με όρους αγοράς δεν δανείζεται αλλά οι αποδόσεις στην 10ετία βρίσκονται κοντά στο 30%. Όμως η Ελλάδα λαμβάνει δάνειο από την Τρόικα με επιτόκιο κοντά στο 3,2% περίπου.
Με δεδομένη την κατάσταση σε Ισπανία όπου η 10ετία έχει φθάσει στο 6,35% περίπου και στην Ιταλία 5,5% αλλά και την γενικότερη αποστροφή των επενδυτών από ομόλογα της νοτίου Ευρώπης αυτό θα είχε ως συνέπεια το ευρωομόλογο να κοστίσει 4,5% με 4,6%.
Δηλαδή η Γερμανία από 1,2% θα πληρώνει 4,8% για να καλύψει την κρίση χρέους δηλαδή 3 φορές υψηλότερο επιτόκιο.
Η Ελλάδα δανείζεται από την Τρόικα με επιτόκιο 3,2% και θα πληρώσει στο ευρωομόλογο 4,8%.
Το ευρωομόλογο δεν συμφέρει ούτε την Γερμανία, ούτε την Ελλάδα.
Αν όμως φύγουν από την μέση Ελλάδα και άλλες προβληματικές χώρες τότε είναι ξεκάθαρο ότι θα μειωθεί η μεσοσταθμική απόδοση του ευρωομολόγου και τότε θα αξίζει η έκδοση του.
Νωρίτερα είναι στρατηγικό ατόπημα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης