Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με στόχο αποδόσεις έως και 150% τα hedge funds από την Ελλάδα- Γιατί τους βολεύει η χρεοκοπία

 Με στόχο αποδόσεις έως και 150% τα hedge funds από την Ελλάδα- Γιατί τους βολεύει η χρεοκοπία
Ο μηχανισμός λειτουργίας των hedge funds και των επενδυτικών τραπεζών  είναι ορισμένες φορές ιδιαίτερος και όχι πολύ κατανοητός στους επενδυτές. ...
Ο στόχος τους απόλυτα σαφής η μεγιστοποίηση του κέρδους που στην Ελλάδα μπορεί να φθάσει έως και το 150%.Διερευνώντας το θέμα γιατί τα hedge funds έχουν εστιαστεί στην Ελλάδα αποκαλύπτονται ορισμένα άκρως αξιόλογα στοιχεία. Πρώτον τι θέλουν να πετύχουν , τι ρίσκα λαμβάνουν και το κυριότερο πώς θα τα πετύχουν αν τα πετύχουν τα υπερκέρδη που θέλουν.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στα hedge funds επικρατούν 3 επενδυτικές σχολές όσον αφορά την Ελλάδα.
Η ακραία και αδίστακτη spread 500,600,700 μονάδες βάσης όσο υψηλότερα τόσο υψηλότερα τα κέρδη καθώς θεωρούν ότι πάση θυσία η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει.
Η ρεαλιστική που θεωρούν ότι στις 450 μονάδες βάσης έρχεται η ώρα να πάρουν τα κέρδη τους και τα κέρδη τους θα τα πάρουν πουλώντας τα CDS στην πρώτη ομάδα των ακραίων hedge funds.
Η τρίτη ομάδα μπορεί να χαρακτηρισθεί η ήδη κερδισμένη καθώς αυτά τα hedge funds έχουν πλέον αποχωρήσει το fund Paulson πούλησε την θέση του στην Ελλάδα αποκομίζοντας απόδοση πάνω από 50%.
Πληροφορίες λένε ότι θέλει ή έχει ανοίξει νέα θέση αλλά αυτή η πληροφορία δύσκολα θα επιβεβαιωθεί.
Το ερώτημα το πλέον συνηθισμένο είναι μα καλά πως κερδίζουν τα hedge funds στα CDS και γιατί κάποιοι θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα στην ΕΕ και το ΔΝΤ;
Τα CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας αποτελεί μια ιδιαίτερη αγορά όπου οι συναλλαγές είναι περισσότερο αποτέλεσμα προσυμφωνιών παρά μιας ελεύθερης αγοράς.
Τα hedge funds π.χ. η ακραία ομάδα που θέλει την χρεοκοπία πραγματική ή τεχνική ποντάρει ότι αν η Ελλάδα αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της αυτομάτως θα συμβεί το εξής αξιοσημείωτο και προφανώς ιδανικό.
Τα  CDS είναι ένας μηχανισμός δύο αντισυμβαλλόμενων δηλαδή ένας αγοράζει και ένας πουλάει.
Όμως προσοχή αυτός που πουλάει το πράττει γιατί πιστεύει ότι δεν θα αυξηθούν περαιτέρω και αυτός που αγοράζει προφανώς πιστεύει το αντίθετο.
Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει αυτός που πούλησε το cds υποχρεώνεται να πληρώσει την αξία του CDS σε αυτόν που το αγόρασε. Σε αυτό ποντάρουν τα hedge funds.
To επόμενο συνηθισμένο ερώτημα είναι καλά όλα αυτά αλλά δεν ρισκάρουν να χάσουν τα hedge funds;
Αυτά που θα χάσουν τα hedge funds είναι λιγότερα από αυτά που δυνητικά θα κερδίσουν. Π.χ. αν δεν τους βγει το σενάριο της χρεοκοπίας θα χάσουν το 30% της θέσης τους η οποία έχει προέλθει από κάποια άλλη επένδυση και πιθανότητα δεν αποτελεί κεφάλαιο αλλά κέρδος κεφαλαιοποιημένο.
Αν τους βγει η θέση τότε θα κερδίσουν έως 150%.
Εσείς τι θα κάνατε αν είχατε επενδύσει 1000 ευρώ είχατε κερδίσει συνολικά 1300 και εν συνεχεία τα επενδύατε εκ νέου και παίρνατε το εξής ρίσκο ή θα τα κάνετε 2500 ευρώ ή 1000 ευρώ.
Βέβαια για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία τα hedge funds δεν χάνουν και βέβαια χάνουν και ενίοτε πολλά.
Και στην περίπτωση της Ελλάδος αν το spread πήγανε στις 200 μονάδες βάσης θα έχαναν πολλά πάρα πολλά.
Όμως δεν πιστεύουν ότι το spread θα πάει στις 200 άμεσα γιαυτό παραμένουν στην Ελλάδα.  
Μια άλλη παράμετρος που επίσης θα πρέπει να αναφερθεί είναι τα όρια των hedge funds.
Τα περισσότερα κινούνται στηριζόμενα στους μύθους που έχουν δημιουργήσει και όχι στις πραγματικές τους ικανότητες.
Π.χ. το Soros fund μπορεί να προκαλεί με την παρουσία του αλλά οι διαχρονικές ζημίες που έχει εμφανίσει κάτι δείχνουν όπως επίσης και τα υπερκέρδη.
Όμως μια διευκρίνιση πολλά hedge funds στις κινήσεις του θέτουν μια στρατηγική.
Παράδειγμα.
Αγοράζουν CDS στις 200 μονάδες βάσης και χτίζουν την στρατηγική ως εξής αν το spread στα 10ετή κινηθεί έως τις 450 μονάδες βάσης κλείνω την θέση πουλώντας στον αντισυμβαλλόμενο τα CDS παίρνω το κέρδος και πάω για τον επόμενο στόχο.
Αυτή η παράμετρος είναι σημαντική καθώς με βάση ενδείξεις μεταξύ 450 και 500 μονάδες βάσης spread στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έχουν χτιστεί οι περισσότερες επενδυτικές πυραμίδες δηλαδή με κορύφωση τις 450-500 μονάδες βάσης.
Υπάρχουν και δεκάδες παραλλαγές αλλά στόχος αυτού του κειμένου είναι απλά να καταδείξει μικρό μέρος της στρατηγικής των hedge funds.
Το www.bankingnews.gr προσεχώς θα παρουσιάσει αναλυτικότερα στοιχεία καθώς θα ανακοινώσει και συνεργασία με ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds του κόσμου όσον αφορά την παροχή πρακτικών συμβουλών κέρδους.
Η συνεργασία αυτή θα έχει ως στόχο μέσω του hedge funds να παρουσιάζονται εναλλακτικοί τρόποι ώστε να κερδίσετε.
Προφανώς πρωτοποριακό για οικονομικό site αλλά νομίζουμε ήρθε η ώρα της πρακτικότητας.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης