Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Να σταματήσουν τους πλειστηριασμούς επιτοκίων δημόσιοι οργανισμοί και ΔΕΚΟ προτείνουν οι τραπεζίτες

Να σταματήσουν τους πλειστηριασμούς επιτοκίων δημόσιοι οργανισμοί και ΔΕΚΟ προτείνουν οι τραπεζίτες
Να σταματήσουν τους πλειστηριασμούς επιτοκίων στις «περιφερόμενες καταθέσεις τους» οι δημόσιοι οργανισμοί, ΔΕΚΟ και Ταμεία ζητούν οι διοικήσεις τραπεζών από την κυβέρνηση με στόχο να μπορέσουν να μειώσουν τα επιτόκια καταθέσεων.
Σημειώνεται ότι συνολικά υπάρχουν 140 δημόσιοι οργανισμοί και Ταμεία που διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα και τα περιφέρουν…στο τραπεζικό σύστημα…αναζητώντας το υψηλότερο επιτόκιο.  

Οι τραπεζίτες έχουν διαπιστώσει ότι κατά βάση οι στρεβλώσεις στα επιτόκια καταθέσεων που φθάνουν στο 3,6% κατά μέσο όρο αλλά στις προθεσμιακές καταθέσεις προσεγγίζουν και το 5% ή στα κλιμακωτά επιτόκια φθάνουν έως το 6%, προέρχονται από τις δημόσιες επιχειρήσεις και τα Ταμεία.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Όταν π.χ. ο ΟΣΕ που διαθέτει καταθέσεις ή ταμειακά διαθέσιμα 150 εκατ ζητάει από τις τράπεζες να του προσφέρουν επιτόκιο ώστε να επιλέξει που θα καταθέσει τα Ταμειακά διαθέσιμα του, οι τράπεζες μπαίνουν σε μια λογική πλειστηριασμού.
Αυτή η διαδικασία πλειστηριασμού από τους δημόσιους οργανισμούς ΔΕΚΟ και Ταμεία έχει οδηγήσει τις τράπεζες σε ένα εξουθενωτικό αγώνα δρόμου για το ποια τράπεζα θα δώσει το υψηλότερο επιτόκιο με στόχο να πάρει τις μεγάλες καταθέσεις.
Οι πλειστηριασμοί αυτοί είναι κατ΄  ουσία η βασική αιτία που διατηρούνται υψηλά τα επιτόκια καταθέσεων. Μάλιστα όπως αναφέρει τραπεζίτης όταν έρχεται μια δημόσια επιχείρηση με 150 εκατ κατάθεση αποτελεί έναν άκρως υπολογίσιμο πελάτη….
Με βάση πληροφορίες οι διοικήσεις 3 τραπεζών της Εθνικής, της Eurobank και της Attica bank επικεντρώνονται μεταξύ άλλων και στο θέμα των  καταθέσεων προτείνοντας  φόρμουλα ώστε να μειωθούν τα επιτόκια καταθέσεων ώστε να πάρει μια βαθιά ανάσα έως 2,5 δις ευρώ το τραπεζικό σύστημα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εθνική τράπεζα έχει προτείνει στην ΤτΕ και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών την λύση της μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων προθεσμίας συντονισμένα ώστε να εξοικονομηθούν έως 2,5 δις ευρώ.
Η πρόταση της Εθνικής τράπεζας είναι ιδιαίτερα σημαντική για 2 βασικούς λόγους
1)Μια συντονισμένη μείωση των επιτοκίων προθεσμίας θα μείωνε τα έξοδα εκ τόκων δραστικά θα βελτίωνε την κερδοφορία και το σημαντικότερο θα βελτίωνε τα κεφάλαια σε μια περίοδο όπου η διατήρηση υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας είναι ζητούμενο.
2)Θα μετρίαζε τον ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών σε μια αγορά των καταθέσεων που φθίνει.
Στρατηγικά έχουν απόλυτο δίκιο τα στελέχη της Εθνικής που υποστηρίζουν το εξής αυτονόητο. Να δίνεται μια μάχη από την οποία όλοι χάνουν καθώς οι καταθέσεις μειώνονται δεν έχει νόημα.
Η Εθνική τράπεζα έχει υποβάλλει μια ρεαλιστική πρόταση και το κυριότερο υλοποιήσιμη.
Γιατί είναι υλοποιήσιμη και κυρίως πως θα καμφθούν ορισμένα εμπόδια;
Στο σύστημα υπάρχουν 208,8  δις ευρώ καταθέσεις  με βάση τα στοιχεία Νοεμβρίου  συνολική μείωση από τις αρχές του 2010 περίπου 30  δις ευρώ.
Οι καταθέσεις προθεσμίας είναι 120 δις ευρώ, του Ταμιευτηρίου 67,8 δις ευρώ και του όψεως 22,5 δις ευρώ.
Αν οι τράπεζες αποφάσιζαν να μειώσουν τα επιτόκια από 3,6% που είναι το μέσο επιτόκιο στους προθεσμιακούς λογαριασμούς στο 2% που ήταν το μέσο επιτόκιο στο τέλος του 2009 τότε θα εξοικονομούσαν 2 δις ευρώ.
Σε ετήσια βάση για τα 120 δις ευρώ που είναι οι προθεσμιακές καταθέσεις οι τράπεζες πληρώνουν 4,5 δις ευρώ και αν το μείωναν το μέσο  επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων στο 2% τότε θα πλήρωναν τόκους 2,4 δις ευρώ δηλαδή 2 δις ευρώ λιγότερους τόκους.
Βέβαια εδώ προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα ή και ερωτηματικά.
Σε μια περίοδο τόσο κρίσιμη οι τράπεζες θα ήταν διατεθειμένες να πάρουν ένα τέτοιο ρίσκο;
Αν οι τράπεζες αποφάσιζαν συντονισμένα να προχωρήσουν σε μειώσεις το ρίσκο θα ήταν αναλογικό και όχι ασύμμετρο άρα δεν θα υπήρχαν επιπτώσεις στο σύστημα.
Υπάρχουν τράπεζες και ειδικά οι μικρές οι οποίες δεν έχουν την ίδια πρόσβαση στην ΕΚΤ να αντλούν ρευστότητα. Με αυτές τις θα γίνει;
Όντως ορισμένες μικρές τράπεζες δεν έχουν μεγάλη πρόσβαση στην ΕΚΤ. Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν μέσω μιας διαδικασίας την στήριξη των μικρότερων τραπεζών στην διατραπεζική.
Πηγή στην ΤτΕ αναφέρει ότι όλες οι προτάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας στο σύστημα εξετάζονται με την δέουσα προσοχή.
Όμως είναι διατεθειμένες οι τράπεζες να αποδεχθούν μείωση των επιτοκίων στους προθεσμιακούς λογαριασμούς;
Οι καταθέσεις προθεσμίας στα νοικοκυριά στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου μειώθηκαν 11 δις ευρώ ενώ σωρευτικά οι καταθέσεις μειώθηκαν 27,7 δις ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Διατηρώντας υψηλά επιτόκια σε μια αγορά που συνεχώς φθίνει δεν είναι σαφές πόσο ρεαλιστική είναι αυτή η πολιτική.
Σε ερώτηση που τέθηκε προς την Alpha, Eurobank και Marfin η απάντηση ήταν θα ήταν ορθό να μειωθούν τα επιτόκια καταθέσεων αλλά να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θιγούν οι τράπεζες.

Mείωση των καταθέσεων προς τα 198 - 200 δισ

Η υποχώρηση της καταθετικής βάσης των τραπεζών συνεχίζεται.
Τον Νοέμβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 208,862 δις ευρώ ενώ για τον Δεκέμβριο του 2010 διαφαίνεται μια σταθεροποίηση.
Η μείωση των καταθέσεων, έως τώρα στο σύστημα έχει φθάσει στα 30 δις ευρώ ενώ με βάση τις εκτιμήσεις θα φθάσει στα 38 με 40 δις ευρώ έως το τέλος του 2011 ή 10 δις ευρώ λιγότερες καταθέσεις δηλαδή 198 με 200 δις ευρώ.  
Οι καταθέσεις αποδεικνύουν τον εσωτερικό πλούτο της χώρας των επιχειρήσεων και το νοικοκυριών.
Ο πλούτος αυτός που είναι πραγματικός σε ρευστό μειώνεται επιθετικά και αυτό αντικατοπτρίζει την μείωση του πλούτου της χώρας.
Οι εταιρίες μειώνουν τις καταθέσεις τους αλλά κυρίως τα νοικοκυριά καθώς πλέον υποχρεώνονται να τρώνε από τα έτοιμα.
Των νοικοκυριών οι καταθέσεις βρίσκονται στα 173,43 δις ευρώ από 196,86 δις ευρώ αρχές του 2010 δηλαδή μείωση 23 δις ευρώ.
Στα νοικοκυριά η μείωση των καταθέσεων συνεχίζει να είναι μεγάλη.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης