Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σχοινάς (ΕΕ):Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις το κλειδί για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

Σχοινάς (ΕΕ):Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις το κλειδί για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα
Σχοινάς (ΕΕ): Η διαρθρωτική έμφαση με ισχύ «erga omnes» το κυρίως ζητούμενο στη μεταμνημονιακή Ελλάδα
Διαρθρωτική έμφαση, με ισχύ erga omnes (σ.σ. «έναντι όλων»), θα πρέπει να έχει η ακολουθούμενη πολιτική στη μεταμνημονιακή Ελλάδα, προωθώντας μεταρρυθμίσεις, που «δεν πρέπει να γίνουν ως πεποίθηση, όχι γιατί θα μας επιβληθούν, αλλά γιατί είναι αυτονόητες».
Τα παραπάνω επισήμανε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ παράλληλα έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι με την επικείμενη ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Συνθήκη Σένγκεν, δημιουργείται μια «Βenelux της Βαλκανικής», από την οποία κυρίως ωφελημένη θα είναι η Ελλάδα και η Βόρεια Ελλάδα.
Αναλυτικότερα, μιλώντας από το βήμα της ανοιχτής συνεδρίασης της 43ης ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο κ.Σχοινάς τόνισε: «Η μεταμνημονιακή Ελλάδα θα πρέπει να βαδίσει μέσα από τις διαθρωτικές διαδικασίες κι όλο αυτό πρέπει να είναι τόσο πειστικό, να έχει τόσο μεγάλη δόση βεβαιότητας και αυτοπεποίθησης, που θα ισχύει erga omnes και θα γίνεται αντιληπτό από όλους, εχθρούς, φίλους, αγορές, κερδοσκόπους κι επενδυτές. Όλοι θα πρέπει να πιστέψουν ότι αυτή τη διαρθρωτική έμφαση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα θα είναι το κυρίως ζητούμενο».
Πρόσθεσε πως «δεν χωράει αμφιβολία ότι η Ελλάδα βρίσκεται ante portas (σ.σ. «προ των πυλών») σε ένα σημαντικό νέο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της. Ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες το πρόγραμμα προσαρμογής και βρίσκεται η χώρα σε ανάπτυξη και σε συνθήκες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτά πιστεύω ότι είναι θετικά αφετηριακά σημεία για το μεταμνημονιακό μέλλον της χώρας, αλλά δεν είναι αρκετά. Δεν είναι αρκετά, γιατί τα τρία προγράμματα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, έτσι όπως εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, ποτέ δεν είχαν αμιγώς οικονομοκεντρικό πρόσημο».
Στην Ευρώπη, πρόσθεσε, τα προγράμματα, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, δεν θεωρήθηκαν αμιγώς δημοσιονομικά εγχείρημα.
«Θεωρήθηκαν από πολλούς, αν όχι από όλους, ως η τελευταία ευκαιρία για να αποκτήσει η Ελλάδα ένα σύγχρονο κράτος, το οποίο θα μπορεί να στήσει τη χώρα σε νέα βάση, ώστε να μη συνεχίσει να παράγει τις παθογένειες και τα χρέη παρελθόντος.
Αυτό το διαθρωτικό κομμάτι για το οποίο δεν έχουμε συζητήσει πολύ, τώρα είναι αυτό το κομμάτι που θα έρθει στο προσκήνιο.
Κι όταν λέω διαρθωτικό κομμάτι, αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να λειτουργεί ως πάροχος υπηρεσιών όχι ως εργοδότης όσων δεν βρίσκουν δουλειά αλλού, ότι οι εφορίες, πολεοδομίες και αδειοδοτικές διαδικασίες πρέπει να γίνονται απρόσωπα, ότι οι τράπεζες πρέπει να λειτουργούν προς όφελος της ανάπτυξης, όχι εκείνων των ισχυρών που μπορούν πάντοτε να σηκώνουν το τηλέφωνο και να παίρνουν αυτά που νομίζουν ότι δικαιούνται, ότι η παιδεία δεν πρέπει να τους συνθλίβει όλους προς τα κάτω και να μπορούν μόνο οι πλούσιοι να πληρώνουν σχολεία αριστείας».

 
Benelux της Βαλκανικής

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ευρύτερο οικοσύστημα γύρω από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στοιχίζεται στη σωστή τροχιά. «Τα δυτικά Βαλκάνια, από παραδοσιακό πρόβλημα αρχίζουν επιτέλους να καταλαβαίνουν ότι ο μόνος τρόπος να βρουν λύσεις στα πολλά και σύνθετα προβλήματά τους είναι να χαράξουν ακλόνητη ευρωπαϊκή ρότα» υπογράμμισε.
Πολύ σημαντικό χαρακτήρισε ο κ. Σχοινάς, το γεγονός ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία σε πολύ λίγο χρόνο θα ενταχθούν στη Συνθήκη Σένγκεν, κάτι που θα δημιουργήσει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έναν ενιαίο δημόσιο χώρο, που θα ξεκινά από τη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη και θα καταλήγει στο Αιγαίο.
«Πιστεύω ότι αυτό θα δημιουργήσει μια Benelux της Βαλκανικής με κατάργηση των χερσαίων διατυπώσεων και συνόρων και δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι ο κατεξοχήν ωφελημένος από αυτή την εξέλιξη θα είναι η Ελλάδα και η Βόρεια Ελλάδα, που θα είναι η μόνη περιοχή σε αυτόν τον χώρο, η οποία θα είναι κομμάτι της ΕΕ, της ευρωζώνης, του ΝΑΤΟ και της Σένγκεν, η Ελλάδα θα είναι δηλαδή ο φάρος μιας αναδυόμενης οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας».
Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης της ΟΝΕ, που έμεινε στη μέση, το προσφυγικό, το ύψος και το είδος των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για το 2021-2027 («ήρθε η ώρα της καινοτομίας, αρκετά τσιμέντα, άσφαλτο, συντριβάνια και σεμινάρια χρηματοδότησε η ΕΕ» ανέφερε) και την «κατάληψη» του χώρου που αφήνουν πίσω τους οι ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο «μέσα από την πρωτοφανή τάση απομονωτισμού τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης