Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Συνέχεια του οικονομικού «πόνου» για τη Βενεζουέλα, μετά και τη νίκη Maduro

tags :
Fitch: Συνέχεια του οικονομικού «πόνου» για τη Βενεζουέλα, μετά και τη νίκη Maduro
Η νίκη του Nicolas Maduro σηματοδοτεί συνέχεια της οικονομικής κρίσης στη Βενεζουέλα, εκτιμά η Fitch Ratings
Η νίκη του Nicolas Maduro στις χθεσινές (20/5/2018) εκλογές της Βενεζουέλας σηματοδοτεί περαιτέρω οικονομικό «πόνο» και πολιτική αβεβαιότητα για τη Βενεζουέλα, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, αναμένοντας συνέχεια στον υπερπληθωρισμό, τη μειωμένη παραγωγή πετρελαίου, αδυναμία εξόφλησης των κρατικών χρεών και νέες κυρώσεις.
«Η εκλογική νίκη του Nicolas Maduro επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της Βενεζουέλας θα είναι μακρά και πολύπλοκη, χαρακτηριζόμενη από νομικές και πολιτικές προκλήσεις.
Επιπρόσθετες κυρώσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να επιβληθούν, πράγμα που θα αυξήσει περαιτέρω την πιθανότητα συνεχιζόμενης μείωσης της παραγωγής πετρελαίου και των εξαγωγών.
Η πρόσφατη δικαστική απόφαση διαιτησίας ύψους 2 δισεκ. δολαρίων υπέρ της ConocoPhillips εναντίον της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, θα προκαλέσει, επίσης, αναστάτωση στην ικανότητα του πετρελαϊκού τομέα να εξάγει.
Πέραν της αναδιάρθρωσης του χρέους, φαίνεται ότι υπάρχει περιορισμένη πολιτική βούληση για την ευρύτερη οικονομική μεταρρύθμιση που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων, που συμβάλλουν στην παρατεταμένη και βαθιά ύφεση της Βενεζουέλας και στον υπερπληθωρισμό.



Οι περιορισμένες αποτελεσματικές πολιτικές αντιδράσεις στην πτώση της παραγωγής πετρελαίου θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τη συνολική οικονομία, ενώ η περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγής θα επιβαρύνει την κατανάλωση, την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την παραγωγικότητα», αναφέρει ο οίκος.
Εχθές, ο Nicolas Maduro εξασφάλισε νέα εξαετή προεδρική θητεία, καθώς αναδείχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών.

Διαβάστε: Fitch: Πολύπλοκη και χρονοβόρα η αναδιάρθρωση χρέους της Βενεζουέλας

Σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων, ο Maduro έλαβε το 67,7% των ψήφων έναντι 21,2% που έλαβε ο κυριότερος πολιτικός του αντίπαλος, H. Falcon, ο οποίος –ο μόνος που έσπασε το μπλόκο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και συμμετείχε στις εκλογές– πάντως κατήγγειλε παραβιάσεις στην εκλογική διαδικασία και ζήτησε την επανάληψη της ψηφοφορίας.
Σημειώνεται πως η συμμετοχή ανήλθε μόλις στο 46,1% έναντι περίπου 80% που ήταν στις προεδρικές εκλογές του 2013, αν και η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλότερη, περίπου στο 30%.
Αναλυτές πάντως υποστηρίζουν πως η εκλογική νίκη του 55χρονου, πρώην οδηγού λεωφορείων που αντικατέστησε στην προεδρία τον Hugo Chavez το 2013, μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα σειρά κυρώσεων από τη Δύση και κυρίως από τις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, John Sullivan, ανακοίνωσε χθες πως οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Βενεζουέλας.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο πρόσθετων πετρελαϊκών κυρώσεων στη Βενεζουέλα, επισήμανε.

Διαβάστε: Reuters: Συνεχίζεται το κύμα φυγής πολιτών από τη Βενεζουέλα και εν μέσω εκλογών, αφού όλοι θεωρούν σίγουρο νικητή τον Maduro

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης