Διεθνή

Ανακλήθηκαν από τη Βενεζουέλα οι πρέσβεις 14 χωρών, μετά τη νίκη Maduro

tags :
Ανακλήθηκαν από τη Βενεζουέλα οι πρέσβεις 14 χωρών, μετά τη νίκη Maduro
Ανακλήθηκαν οι πρέσβεις 14 κρατών από τη Βενεζουέλα
Στην ανάκληση των πρεσβευτών τους που βρίσκονταν μέχρι πρότινος στο Καράκας προχώρησαν συνολικά 14 χώρες, μετά την επικράτηση του Nicolas Maduro στις προεδρικές εκλογές της 20ης Μαΐου 2018, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το βρετανικό κανάλι BBC.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Αργεντινή, ο Καναδάς, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Χιλή, ο Παναμάς και το Περού.
Σε αντίθετο κλίμα, τα συγχαρητήριά τους στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο έδωσαν η Ρωσία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Κούβα και η Κίνα.
Ειδικά σε ό,τι αφορά στον Vladimir Putin, ευχήθηκε «επιτυχία» απέναντι στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ενώ ζήτησε να υπάρξει «εθνικός διάλογος», τη στιγμή που η αντιπολίτευση αμφισβητεί τη νομιμότητα αυτών των εκλογών.
Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του ο Ρώσος πρόεδρος εύχεται «καλή υγεία και επιτυχία» στον Nicolas Maduro, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο.
Παράλληλα, ο δήλωσε «πεπεισμένος ότι οι ενέργειες του Nicolas Maduro θα είναι τέτοιες ώστε να συνεχιστεί η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών».
Εχθές, ο Nicolas Maduro εξασφάλισε νέα εξαετή προεδρική θητεία, καθώς αναδείχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων, ο Maduro έλαβε το 67,7% των ψήφων έναντι 21,2% που έλαβε ο κυριότερος πολιτικός του αντίπαλος, H. Falcon, ο οποίος –ο μόνος που έσπασε το μπλόκο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και συμμετείχε στις εκλογές– πάντως κατήγγειλε παραβιάσεις στην εκλογική διαδικασία και ζήτησε την επανάληψη της ψηφοφορίας.
Σημειώνεται πως η συμμετοχή ανήλθε μόλις στο 46,1% έναντι περίπου 80% που ήταν στις προεδρικές εκλογές του 2013, αν και η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλότερη, περίπου στο 30%.
Αναλυτές πάντως υποστηρίζουν πως η εκλογική νίκη του 55χρονου, πρώην οδηγού λεωφορείων που αντικατέστησε στην προεδρία τον Hugo Chavez το 2013, μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα σειρά κυρώσεων από τη Δύση και κυρίως από τις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, John Sullivan, ανακοίνωσε χθες πως οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Βενεζουέλας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης