Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street μετά τη χαλάρωση της ένταξης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Άνοδος 1,2% για Dow και 0,7% για S&P 500

tags :
Ισχυρά κέρδη στη Wall Street μετά τη χαλάρωση της ένταξης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Άνοδος 1,2% για Dow και 0,7% για S&P 500
Άνω των 25.000 μονάδων ο Dow Jones για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου 2018
Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε η Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά τη διαφαινόμενη «χαλάρωση» της έντασης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, ενώ στήριξη προσέφερε και η έντονη δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Κέρδη 298 μονάδων ή 1,21% για τον Dow Jones στις 25.013 μονάδες με τις μετοχές των Boeing (3,6%), Caterpillar (2,1%) και General Electric (3%) να εμφανίζουν την καλύτερη πορεία.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης των blue chips ξεπέρασε τις 25.000 μονάδες για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου 2018 έως και σήμερα (21/5).
Άνοδος 0,74% για τον S&P 500 στις 2.733 μονάδες, με τον κλαδικό δείκτη βιομηχανίας να κινείται 1,6% υψηλότερα.
Στο 0,54% η ενίσχυση για τον τεχνολογικό Nasdaq στις 7.394 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, τόνισε ότι ο πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας έχει «παγώσει», μετά από συμφωνία αναφορικά με τους δασμούς που επετεύχθη μεταξύ των δύο χωρών.
Παράλληλα οι διαπραγματευτές από τις δύο χώρες ανακοίνωσαν την Κυριακή 20/5 ότι θα συνεχίσουν τις συζητήσεις αναφορικά με τα μέτρα που μπορεί να λάβει η Κίνα ώστε να αυξήσει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων αλλά και ενέργειας από τις ΗΠΑ προκειμένου να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με το Πεκίνο που φθάνει στα 335 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση.
«Αυτή η ανακοίνωση προσέφερε στους επενδυτές κάποια ανακούφιση σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου», τόνισε ο Bruce Bittles, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην Baird, προσθέτοντας, όμως, ότι «θεωρούμε ότι οι εμπορικές διαμάχες των ΗΠΑ θα συνεχιστούν, αυτή τη φορά με την ΕΕ και αναφορικά με τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο».
Σε επίπεδο εταιρειών η General Electric ανακοίνωσε ότι συγχωνεύει τη μονάδα μεταφορών με τη Wabtec σε μία συμφωνία αξίας 20 δισ. δολαρίων.
Επίσης η Fifth Third Bancorp συμφώνησε να εξαγοράσει τη MB Financial έναντι 4,7 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές, με τη μετοχή της δεύτερη να σημειώνει «έκρηξη» 12,9%.
Άνοδος 3,5% για τον τίτλο της Micron μετά την ανακοίνωση θετικών εκτιμήσεων για το επόμενο διάστημα.



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Fed

Η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται κοντά στην επίτευξη των στόχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) για την απασχόληση και τον πληθωρισμό, με την ανάπτυξη να αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,5% το 2018, δήλωσε σήμερα (21/5/2018) ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic.
Ο Bostic δεν αναφέρθηκε στα επιτόκια, αλλά πρόσφατα είχε δηλώσει πως η βασική του υπόθεση είναι για δύο πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2018.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) δεν πρέπει να κινηθεί υπερβολικά γρήγορα σε αυξήσεις των επιτοκίων, δήλωσε σήμερα (21/5/2018) ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολις, Neel Kashkari.
«Παρά την ανάκαμψη στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, χρειαζόμαστε περισσότερες αποδείξεις ότι οι μισθοί αυξάνονται», ανέφερε ο Kashkari σε άρθρο του στους «Financial Times».
Όπως σημείωσε ο αξιωματούχος της Fed, ενώ η αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι «σφιχτή», οι συνολικές αμοιβές αυξάνονται με ρυθμό μόλις στο 2,7% ετησίως, από 3,5% πριν από την κρίση.

Μακροοικονομία

Περίπου 50,8 εκατομμύρια νοικοκυριά των Ηνωμένων Πολιτειών, ή το 43% επί του συνόλου, δεν διαθέτουν την οικονομική ικανότητα να αντέξουν τα βασικά μηνιαία έξοδα, σύμφωνα με έρευνα της μη κερδοσκοπικής United Way Alice Project που βασίζεται σε στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η έρευνα συμπεριλαμβάνει στα πάγια μηνιαία έξοδα το ενοίκιο, τα τρόφιμα, τις μεταφορές, την παιδική μέριμνα, την υγειονομική περίθαλψη και τα συμβόλαια τηλεπικοινωνιών.
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, το ομοσπονδιακό όριο φτώχειας, ήτοι 25.100 δολάρια ετησίως για μια τετραμελή οικογένεια, δεν απεικονίζει με ακρίβεια τον αριθμό των ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη το δραματικά υψηλότερο κόστος ζωής στις ΗΠΑ.
«Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, το επίπεδο της φτώχειας στη χώρα έχει υποτιμηθεί, εξαιτίας των παραπλανητικών υπολογισμών.
Είναι ηθικά απαράδεκτο και οικονομικά μη βιώσιμο για τη χώρα μας να διαθέτει τόσες πολλές εργατικές οικογένειες που ζουν στο όριο», δήλωσε σχετικά ο John Franklin, διευθύνων σύμβουλος του United Way Alice Project, σύμφωνα με το MarketWatch.
Το 2017, το 44% των Αμερικανών δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να καλύψει ένα απροσδόκητο έξοδο έκτακτης ανάγκης αξίας 400 δολαρίων ή θα βασιζόταν σε δανεισμό ή πώληση κάτι για να το πράξει, από 46% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση που κυκλοφόρησε πέρυσι US Federal Reserve, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 6.600 ενήλικες. Η ικανότητα να αντέχει οικονομικές διαταραχές αποτελεί «βασικό παράγοντα», ανέφερε.
Οι αριθμοί εισοδήματος της ομοσπονδιακής φτώχειας από το 2018 της κυβέρνησης χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της επιλεξιμότητας για το Medicaid και το Πρόγραμμα Ασφάλισης Υγείας των Παιδιών (CHIP). Αυτά τα επίπεδα κυμαίνονται σήμερα από $ 12.140 για τα άτομα σε $ 42.380 για μια οικογένεια οκτώ. Αλλά μερικές πόλεις και προάστια - από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Σαν Φρανσίσκο - είναι πολύ πιο ακριβά από ό, τι άλλα.
Παράλληλα, το 44% των νοικοκυριών απάντησαν στην έρευνα ότι δεν θα μπορούσαν να καλύψουν ένα έκτακτο έξοδο ύψους 400 δολαρίων!

Επιχειρήσεις

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama και η σύζυγός του Michelle κατέληξαν σε συμφωνία με την πλατφόρμα Netflix για την παραγωγή ταινιών, σίριαλ και ντοκιμαντέρ.
Το Netflix δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τα μελλοντικά σχέδια του πρώην προεδρικού ζεύγους.
Ανέφερε μόνο ότι ενδέχεται να προχωρήσουν στην παραγωγή σίριαλ, ριάλιτι, ντοκιμαντέρ ή ακόμη και ταινιών.
Για τον σκοπό αυτό οι Obama ίδρυσαν την εταιρεία παραγωγής Higher Ground Productions.
Η LaSalle Hotel Properties στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς το επενδυτικό trust real estate συμφώνησε να εξαγοραστεί από τη Η Blackstone Group προχωρά στην εξαγορά της LaSalle Hotel Properties, σε μια συμφωνία που αποτιμάται στα 4,8 δισ. δολάρια.
Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η Blackstone θα πληρώσει 33,50 δολάρια μετρητά για κάθε μετοχή της LaSalle, που αντιστοιχεί σε premium 7,1% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής στα 31,29 δολάρια.
Η Fifth Third Bancorp ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει στην αγορά της MB Financial Inc, διευρύνοντας περαιτέρω την παρουσία της Fifth Third στο Σικάγο.
Οι μέτοχοι της MB Financial θα λάβουν 5,54 δολάρια για κάθε μία μετοχή της ΜΒ που κατέχουν και 1,45 μετοχές της Fifth Third.
Στην ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρείες αποτιμούν τη συμφωνία στα 4,7 δισ. δολάρια.

Αναλύσεις

Σε μία περίοδο που οι «bearish» προβλέψεις για την Tesla πληθαίνουν, οι αναλυτές της Berenberg βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, αναμένοντας εκτόξευση στη μετοχή της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Να σημειωθεί ότι, νωρίτερα σήμερα (21 Μαΐου 2018), ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk γνωστοποίησε την παραγωγή μίας νέας έκδοσης του μοντέλου «Model 3».
Η Berenberg όρισε την τιμή-στόχο 12μήνου για τη μετοχή της Tesla στα 500 δολάρια, όταν, στις 21:40, διαπραγματεύεται -στη Νέα Υόρκη- στα 283,8 δολάρια, με χρηματιστηριακή αξία ύψους 48,26 δισεκ. δολαρίων.
Για το περασμένο 12μηνο, η μετοχή έχει υποχωρήσει 7,5%, επισημαίνεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή διαμορφώνεται στα 312,7 δολάρια, επίδοση κατά πολύ υποδεέστερη.
Οι αναλυτές της Berenberg επικαλούνται τη μελλοντική ισχυρή κερδοφορία της αυτοκινητοβιομηχανίας, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι δεν υφίσταται κίνδυνος από τον ανταγωνισμό, καθώς η Tesla είναι πρωτοπόρος στον κλάδο ηλεκτρικών οχημάτων.
Πριν από τρεις μήνες η Goldman Sachs ήταν η πρώτη μεγάλη τράπεζα της Wall Street που προειδοποίησε ότι η δημοσιονομική πορεία των ΗΠΑ θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς βρίσκεται σε μία ασυνήθιστη τροχιά και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το χρέος της χώρας να φθάσει στο 85% του ΑΕΠ το 2021.
Η εν λόγω πορεία έρχεται σε αντίθεση με την τυπική σχέση μεταξύ του οικονομικού κύκλου και του ισοζυγίου προϋπολογισμού, όπως φαίνεται γράφημα που ακολουθεί, το οποίο δείχνει ότι το έλλειμμα των ΗΠΑ πρέπει να είναι μικρό και να συρρικνώνεται, και όχι δεν είναι μεγάλο και αυξάνεται σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξης και όταν το ποσοστό ανεργίας πλησιάζει τα κυκλικά χαμηλά του.
Όμως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με την Goldman Sachs, είναι η αύξηση των επιτοκίων για το ομοσπονδιακό χρέος.
Τον Φεβρουάριο 2018 ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος είχε προειδοποιήσει ότι: «... ορίζουμε ότι εάν το Κογκρέσο συνεχίσει να επεκτείνει τις υπάρχουσες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής μεταρρύθμισης και αυτές που αφορούν τις δαπάνες, το ομοσπονδιακό χρέος θα υπερβεί ελαφρώς το 100% του ΑΕΠ και το κόστος κάλυψης των τόκων θα ανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ.
Πρόκειται για χειρότερη δημοσιονομική θέση από αυτήν που σημειώθηκε τόσο στη δεκαετία του ’40 όσο και σε αυτήν του ’90.
Το συμπέρασμα της τράπεζας τον Φεβρουάριο ήταν εξίσου ανησυχητικό: «η συνεχιζόμενη αύξηση του δημόσιου χρέους εγείρει πολλές ανησυχίες» και φυσικά μία εξ αυτών είναι το κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί ως βιώσιμο.
Ερχόμενοι στο σήμερα η Goldman Sachs εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα διπλασιαστεί σε δύο τρισ. δολάρια μέχρι το 2028 από ένα τρισ. που είναι σήμερα, δηλαδή θα αγγίξει το 7% του ΑΕΠ.
Όπως σημειώνει η τράπεζα «προβλέπουμε ότι το ομοσπονδιακό έλλειμμα θα αυξηθεί από 825 δισ. δολάρια (4,1% του ΑΕΠ) σε 1.250 δισ. δολ. (5,5% του ΑΕΠ) μέχρι το 2021.
Μέχρι το 2028 αναμένουμε να αυξηθεί σε 2,05 τρισεκατομμύρια δολάρια (7% του ΑΕΠ).
Φθάνουμε σε αυτήν την εκτίμηση υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πλήρως τόσο η φορολογική πολιτική όσο και αυτή δημόσιων δαπανών».
Ουσιαστικά η Goldman Sachs εκτιμά ότι το χρέος των ΗΠΑ θα φθάσει στο 105% του ΑΕΠ την επόμενη 10ετία, δηλαδή θα είναι 9% υψηλότερο σε σύγκριση με την τελευταία εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η παραπάνω πρόβλεψη είναι η «αισιόδοξη» για την Goldman Sachs, η οποία δεν διστάζει σε έκθεσή της να τονίσει ότι υπάρχουν τέσσερα πιθανά σενάρια, τα οποία είναι το ένα πιο δυσάρεστο από το άλλο.
Αυτά τα σενάρια είναι τα ακόλουθα:
- Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί έσοδα και δαπάνες στους ιστορικούς μέσους όρους,
- Η διαφορά στην αύξηση των επιτοκίων καθίσταται πιο αρνητική λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης,
- Το Κογκρέσο συμφωνεί σε ένα πακέτο μείωσης του ελλείμματος παρόμοιο αυτό που είχε εφαρμοστεί τη δεκαετία του ’90.
- Υπάρχει και το σενάριο της ύφεσης, η οποία κάποια στιγμή θα καταφθάσει, καθώς δεν μπορεί ο οικονομικός κύκλος να συνεχίσει έπ’ άπειρον να είναι ανοδικός.
Μια ύφεση, όπως επισημαίνει η Goldman, θα διευρύνει προφανώς το έλλειμμα και θα ενισχύσει το λόγο χρέους / ΑΕΠ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σενάριό τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο αναλυτής της τράπεζας Alec Phillips, «τα επόμενα δέκα χρόνια οι προοπτικές είναι χειρότερες κάτω από ένα χαμηλό σενάριο ανάπτυξης ή τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική χαλαρότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης