Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Καμπανάκι» της Goldman Sachs για την αμερικανική οικονομία – Διόγκωση χρέους και ελλείμματος

«Καμπανάκι» της Goldman Sachs για την αμερικανική οικονομία – Διόγκωση χρέους και ελλείμματος
Το έλλειμμα των ΗΠΑ μπορεί να φθάσει στο 7% του ΑΕΠ την επόμενη 10ετία και το χρέος να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ, προειδοποιεί η Goldman Sachs
Πριν από τρεις μήνες η Goldman Sachs ήταν η πρώτη μεγάλη τράπεζα της Wall Street που προειδοποίησε ότι η δημοσιονομική πορεία των ΗΠΑ θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς βρίσκεται σε μία ασυνήθιστη τροχιά και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το χρέος της χώρας να φθάσει στο 85% του ΑΕΠ το 2021.



Η εν λόγω πορεία έρχεται σε αντίθεση με την τυπική σχέση μεταξύ του οικονομικού κύκλου και του ισοζυγίου προϋπολογισμού, όπως φαίνεται γράφημα που ακολουθεί, το οποίο δείχνει ότι το έλλειμμα των ΗΠΑ πρέπει να είναι μικρό και να συρρικνώνεται, και όχι δεν είναι μεγάλο και αυξάνεται σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξης και όταν το ποσοστό ανεργίας πλησιάζει τα κυκλικά χαμηλά του.



Όμως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με την Goldman Sachs, είναι η αύξηση των επιτοκίων για το ομοσπονδιακό χρέος.
Τον Φεβρουάριο 2018 ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος είχε προειδοποιήσει ότι: «... ορίζουμε ότι εάν το Κογκρέσο συνεχίσει να επεκτείνει τις υπάρχουσες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής μεταρρύθμισης και αυτές που αφορούν τις δαπάνες, το ομοσπονδιακό χρέος θα υπερβεί ελαφρώς το 100% του ΑΕΠ και το κόστος κάλυψης των τόκων θα ανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ. Πρόκειται για χειρότερη δημοσιονομική θέση από αυτήν που σημειώθηκε τόσο στη δεκαετία του ’40 όσο και σε αυτήν του ’90.


Το συμπέρασμα της τράπεζας τον Φεβρουάριο ήταν εξίσου ανησυχητικό: «η συνεχιζόμενη αύξηση του δημόσιου χρέους εγείρει πολλές ανησυχίες» και φυσικά μία εξ αυτών είναι το κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί ως βιώσιμο.
Ερχόμενοι στο σήμερα η Goldman Sachs εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα διπλασιαστεί σε δύο τρισ. δολάρια μέχρι το 2028 από ένα τρισ. που είναι σήμερα, δηλαδή θα αγγίξει το 7% του ΑΕΠ.
Όπως σημειώνει η τράπεζα «προβλέπουμε ότι το ομοσπονδιακό έλλειμμα θα αυξηθεί από 825 δισ. δολάρια (4,1% του ΑΕΠ) σε 1.250 δισ. δολ. (5,5% του ΑΕΠ) μέχρι το 2021.
Μέχρι το 2028 αναμένουμε να αυξηθεί σε 2,05 τρισεκατομμύρια δολάρια (7% του ΑΕΠ).
Φθάνουμε σε αυτήν την εκτίμηση υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πλήρως τόσο η φορολογική πολιτική όσο και αυτή δημόσιων δαπανών».



Ουσιαστικά η Goldman Sachs εκτιμά ότι το χρέος των ΗΠΑ θα φθάσει στο 105% του ΑΕΠ την επόμενη 10ετία, δηλαδή θα είναι 9% υψηλότερο σε σύγκριση με την τελευταία εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η παραπάνω πρόβλεψη είναι η «αισιόδοξη» για την Goldman Sachs, η οποία δεν διστάζει σε έκθεσή της να τονίσει ότι υπάρχουν τέσσερα πιθανά σενάρια, τα οποία είναι το ένα πιο δυσάρεστο από το άλλο.
Αυτά τα σενάρια είναι τα ακόλουθα:

- Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί έσοδα και δαπάνες στους ιστορικούς μέσους όρους,
- Η διαφορά στην αύξηση των επιτοκίων καθίσταται πιο αρνητική λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης,
- Το Κογκρέσο συμφωνεί σε ένα πακέτο μείωσης του ελλείμματος παρόμοιο αυτό που είχε εφαρμοστεί τη δεκαετία του ’90.
- Υπάρχει και το σενάριο της ύφεσης, η οποία κάποια στιγμή θα καταφθάσει, καθώς δεν μπορεί ο οικονομικός κύκλος να συνεχίσει έπ’ άπειρον να είναι ανοδικός.



Μια ύφεση, όπως επισημαίνει η Goldman, θα διευρύνει προφανώς το έλλειμμα και θα ενισχύσει το λόγο χρέους / ΑΕΠ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σενάριό τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο αναλυτής της τράπεζας Alec Phillips, «τα επόμενα δέκα χρόνια οι προοπτικές είναι χειρότερες κάτω από ένα χαμηλό σενάριο ανάπτυξης ή τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική χαλαρότητα».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης