Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοκρατικοί και εργαζόμενοι πιέζουν τον Trump για την εμπορική συμφωνία NAFTA

tags :
Δημοκρατικοί και εργαζόμενοι πιέζουν τον Trump για την εμπορική συμφωνία NAFTA
Η NAFTA έχει τετραπλασιάσει το εμπόριο μεταξύ των τριών χωρών, υπερβαίνοντας το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2015
Να κρατήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις κάλεσαν τον Donald Trump οι Δημοκρατικοί από κοινού με εργατικές ενώσεις στις ΗΠΑ, κρούοντας τον κώδωνα στον Αμερικανό πρόεδρο, ώστε να προστατέψει τους εργαζομένους από τις επιπτώσεις μιας δυσμενούς ανανέωσης της συμφωνίας NAFTA.
Η τριμερής εμπορική συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά και Μεξικό έχει να επικαιροποιηθεί από το 1994 και στο τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να εκκινήσουν εκ νέου οι επίσημες συνομιλίες, που σήμεραδιεξάγονται σε διπλωματικό επίπεδο.
Πάντως, Δημοκρατικοί και συνδικαλιστές σταμάτησαν πλέον να απαιτούν τον τερματισμό της ισχύος του Βορειοαμερικανικού Εμπορικού Συμφώνου.
Οι τελευταίοι ζητούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δημοιοποιήσει τις προτεραιότητές της για τη NAFTA 30 ημέρες πριν την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Ο Richard Trumka, πρόεδρος της AFL-CIO, μιας οργάνωσης συνδικάτων που αντιπροσωπεύει 12,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, δήλωσε ότι η Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών υπήρξε "αναμφισβήτητη αποτυχία" και έπρεπε να επαναδιαπραγματευτεί πλήρως.
Το έγγραφο που περιγράφει τις προτεραιότητες του Λευκού Οίκου αναμενόταν το απόγευμα της Δευτέρας, σήμερα, ωστόσο ο Trump έδωσε μέχρι στιγμής λίγες λεπτομέρειες στο φως, που αφορούν στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης στον κατασκευαστικό τομέα των ΗΠΑ και στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.
Η NAFTA έχει τετραπλασιάσει το εμπόριο μεταξύ των τριών χωρών, υπερβαίνοντας το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2015.
Ωστόσο, από το 2010 οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν σχεδόν 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης.
Το δε εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ με το Μεξικό υποχώρησε επίσης -από ένα μικρό πλεόνασμα το 1994- σε ελλείμματα που ξεπέρασαν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης